kalafior gotujemy, ostudzamy i kroimy na kawałki. Pierś z kurczaka siekamy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dodatkiem curry i papryczki chilli dla chętnych. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sosy oraz przyprawy i mieszamy. Smacznego
Taste Of My Dayuszczęśliwiłam mojego kochanego domownika, a dla siebie wersja okrojona tylko frytki z salatką. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 łyżki oleju przyprawa do ziemniaków gotowa mieszanka szczypta chilli pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 2 łyzki smietany 2 łyzki majonezu
NaKońcuJęzykawodę...Dodajemy masło, czosnek i chwile podsmażamy... Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli... Naleśniki przekładamy naprzemiennie szpinakiem, i mięsem...posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min w 160st. Smacznegoooo!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount
NaKońcuJęzykałyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej na patelni
Zainspiruj się kuchniączerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1 żółty pomidor lima 1 marchewka garść pestek dynii ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób Sos Kubek jogurtu greckiego 1 łyżka miodu szczypta chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku Sposób przygotowania Brokuł blanszujemy wrzucając na 3 min na wrzącą, osoloną wodę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pomidory lima
Mieszam w Garnkułyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz 2 garście mieszanki sałat z rukolą 2 pomidorki koktajlowe garść pestek dyni chilli w płatkach 3 szczypty mielonego kuminu garść posiekanego świeżego szczypiorku 2 duże placki tortilli Składniki sosu czosnkowego: (2 osoby) 120 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 0,5 – 1 łyżeczki soku z cytryny sól morska(...)sosu czosnkowego, ułożyć garść rukoli, kilka łyżek usmażonej dyni. Następnie dodać po jednym pomidorku pokrojonym w ćwiartkę. Polać wierzch kolejną łyżką sosu czosnkowego, posypać szczypiorkiem i pestkami dyni. Całość na końcu posypać szczyptą soli i mielonymi płatkami chilli. Złożyć i podawać. The post Chrupiąca tortilla z dynią appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjababy carrots 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 papryczka chilli drobno posiekana 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego pikantnego w stylu azjatyckim (z lidla) 1/2 brokuła (opcjonalnie- miałam to dodałam) Soczewice płuczemy(...)momencie jak już soczewica zacznie się robić miękka - 30 min powinno wystarczyć- dodajemy pomidory z puszki i nasze mrożone warzywa, cebulkę z czosnkiem i chilli i doprawiamy przyprawą garam masala, curry, papryką słodką oraz sosem sojowym pikantnym w stylu azjatyckim. Całość zagotowujemy i na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i na wierzch układamy różyczki brokuła
Piekielna Kuchnia Patikompozycja idealna dla niejednego łasucha :) Banany w czekoladzie z orzechami SKŁADNIKI: 1 duży banan 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka szczypta papryki chilli 100 g orzechów laskowych 2 plasterki kiwi bita śmietana sos czekoladowy PRZYGOTOWANIE: Orzechy łupiemy, następnie obrane już siekamy na drobno, przekładamy na spodek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i szczypty chilli. Banana
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiopakowania mrożonego groszku cebula jajko ząbek czosnku szklanka mąki sojowej łyżeczka proszku do pieczenia sól olej do smażenia rzepak bułka tarta Sos pomidorowy: puszka pomidorów cebula kilka płatków papryczki chilli łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu zmielonego ząbek czosnku sól Kasza bulghur przygotowana według przepisu. Przygotowanie: ugotuj groszek w osolonej wodzie. Wystudź. Pokrój cebulę(...)miski, dodaj mąkę i sól. Wymieszaj na jednolita masę. Jeśli będzie suche dolej ok pół szklanki wody. Formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Smaż. Sos: na gorący olej wsyp przyprawy krótko je smażąc aby wydobyły się aromaty. Wlej pomidory. Całość mieszaj i duś ok 10 min. Dopraw. Podawaj z kaszą bulghur
AZgotuj!lunch do pracy. Składniki : 2 ciabatte sałata ogórek pomidor cebula papryka ser w plastrach 250 g wołowiny 1 łyżka oliwy sos: 1 łyżka ketchupu 2 łyżki musztardy 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 wyciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w cienkie paski i obsmażamy na oliwie, w tym czasie przygotowujemy
Niezły Młynekbrokuł 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 czerwony pomidor 1 żółty pomidor 1 ogórek 1 cebula czarne oliwki ser typu feta Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 listki świeżej bazylii oregano chilli sól pieprz Sposób wykonania: Brokuła dokładnie umyć, pokroić i ugotować. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i ułożyć warstwowo w misce. Wierzch sałatki udekorować(...)posypać startym na tarce serem typu feta. Do szklanki wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, świeżą bazylię, oregano, chilli, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie przelać sos równomiernie do sałatki. Smacznego! Czasami wystarczy niewielki impuls, inspiracja i spojrzenie pod innym kątem. I talent, który potrafi wszystko połączyć w jedną całość
Kuchnia Pani Wiosnyzielonego kalafiora romanesco 1/3 białego kalafiora 1 cebula 1 opakowanie groszku cukrowego ( około 35szt.) 1 papryczka chilli 10-15 plasterków marynowanego imbiru 2-3 łyżki oleju do woka arachidowy 2-3 łyżki oleju do woka z trawą cytrynową 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 szklanki zielonej herbaty kolendra ( dużo ) 1/2 cytryny 1/2 opakowania makaronu ryżowego Makaron zalać wrzątkiem(...)Podlać delikatnie zieloną herbatą. Dodać zielony groszek. Warzywa powinny być chrupiące więc nie należy ich zbyt długo smażyć. Doprawić sosem sojowym i cytryną. Dodać makaron ryżowy. Połączyć z warzywami. Przełożyć na talerz i dodać posiekane drobno chilli i kolendrę w ilości takiej jaką się lubi. Ja dodałam dużo jednego i drugiego ;) Skropić w razie potrzeby sokiem
Jemy PijemyBardzo szybka i smaczna propozycja obiadowa dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowy sos z nutą wina i morskim smakiem małży, przełamanym ostrością chilli i czosnkiem. Składniki: 2-3 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 500g małży w muszlach 150ml białego wytrawnego wina papryczka chilli świeża lub suszona 250g mascarpone sól, czarny pieprz, opcjonalnie pieprz cayenne 500g makaronu spaghetti sól natka(...)zamrożone, wcześniej je rozmrażamy). Przesmażamy razem 2-3 minuty. Dolewamy białe wino oraz dokładamy posiekaną papryczkę chilli i dusimy pod przykryciem, aż małże zaczną się otwierać. Dodajemy mascarpone i wstrząsamy garnkiem (staramy się nie mieszać zawartości łyżką). Kiedy wszystkie małże będą otwarte a sos osiągnie pożądaną gęstość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z makaronem, posypane
Pyry na GazJeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania. 4. Tofu w stylu meksykańskim Potrzebujemy: 1 kostkę tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżkę oliwy łyżkę czerwonej papryki słodkiej łyżkę sproszkowanego chilli 1 łyżeczkę kuminu możemy również pestki z chilli i posiekaną papryczkę pieprz Przygotowanie: Tofu kroimy na mniejsze części
Bananowe PoleSkładniki: 3/4 szklanki (250ml) ciemnego mocnego kakao 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu) według upodobań: kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego szczypta chilli Do garnka wsypujemy kakao, cukier i zalewamy wodą. Włączamy grzanie i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i kakao. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy grzanie(...)syrop zgęstnieje, co chwilę mieszając. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy szczyptę soli i w moim przypadku szczyptę chilli, w tym momencie dodajemy również wybrany aromat i dokładnie mieszamy. Zosatawiamy do lekkiego wystygnięcia, po czym przelewamy do czystej butelki do sosów lub słoika czy innego naczynia z pokrywką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie zamykamy naczyń!), po czym przykrywamy i wstawiamy
Pudełko rozmaitości