sos chilli - 2107 przepisów (strona:50/141)

MAKARON RYŻOWY Z BOBEM 125

Powstało bardzo ciekawe danie :) Składniki:  Makaron ryżowy 1,5 szklanki bobu  1 kalarepa  garść orzechów ziemnych lub innych  4 papryczki chilli 1 łyżka posiekanego szczypiorku  listki mięty do ozdoby  Sos  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sok z połowy cytryny  pieprz Przygotowanie Makaron

Kukuleczki
Pizza w czterech smakach 160

kilka kawałków porwanej mozzarelli light * na całą pizzę potrzeba puszkę pomidorów najlepiej Mutti Polpa - są najlepsze.  ** na całą pizzę wystarczy jedna mozzarella Sos pomidorowy: łyżka oliwy z oliwek puszka pomidorów szczypta chilli 1 łyżeczka soli ząbek czosnku oregano+ bazylia do smaku. Pizzę pieczemy w 250 stopniach przez 15 minut. Odcinek szparagowy był mój. Niestety zajęłam się

AZgotuj!
Foccacia 102

jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy. Cisto jest chrupiące i smaczne. Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :) SKŁADNIKI: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki 1 łyżeczka soli oliwa z oliwek   garść zielonych oliwek 2 łyżeczki gruboziarnistej

dlaSmaQ
Placki ziemniaczane po chłopsku 132

wędzonego boczku duża cebula 150 g żółtego sera (ulubionego) 1/2 szkl mąki 2 ząbki czosnku łyżka mielonej kozieradki sól ,pieprz olej do smażenia Sos: pomidory krojone z puszki pęczek koperku mała papryczka chilli cukier sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki ,cebulę ,pieczarki i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Boczek kroimy w drobną kostkę

R'n'G Kitchen
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 191

piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy

kuchcikownia
Makaron ryżowy z indykiem na ostro 292

piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka płatków chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka imbiru (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego Składniki zalewy łączymy, dodajemy mięso pokrojone w paski. Odstawiamy

kuchcikownia
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 323

mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą. Ziemniaki obieramy

Oryginalny smak
brukselka z wołowiną w sosie śmietanowym na ostro... 158

odlać na sito wołowinę rostbef ugotowaną w rosole pokroić na kostki 4 szklanki rosołu wlać do garnuszka, wsypać mąkę, dodać śmietanę, zmieloną suszoną papryczkę chilli mieszając wszystko rózgą doprowadzić do zagotowania i zagęszczenia sosu na brukselkę ułożyć kostki wołowe i polać sosem ja taką brukselkę lubię na kolację bez innych dodatków......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 242

limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę 4 cm świeżego imbiru pokrojonego w cienkie słupki 2 łyżeczki oleju rzepakowego   WYKONANIE Rybę oczyszczamy (skrobiemy

OstryKęs
Pierś kaczki z pikantnym sosem malinowym 189

zetknięciu z mięsem, dał mu barwę "krwistego". ;) 1 podwójna pierś kaczki sól, świeżo mielony czarny pieprz sos: ok. 80 gram malin 3 łyżeczki sosu worcestershire szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu większa szczypta chilli Pierś kaczki ze skórą dzielimy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy. Skórę nacinamy delikatnie na całej długości, nie naruszając mięsa. Obydwa kawałki(...)strony powinno trwać to około 10 minut. Tłuszcz zlewamy, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na jeszcze około 10 minut, w temperaturze ok. 200 stopni. Przygotowujemy sos. Maliny przekładamy do miski i dobrze miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszały łyżką do połączenia składników. Można dodać odrobinę tłuszczu, który wytopił się z mięsa. Sos odstawiamy na kilka minut

Kuchenna Kontrrewolucya
Orientalna fasolka z tofu 123

ryżem bądź makaronem ryżowym.   Składniki: 3 ząbki czosnku 3 szalotki olej kokosowy do smażenia świeży imbir wielkości kciuka papryczka chilli 250g tofu jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć) 500g fasolki szparagowej sól, czarny pieprz ciemny sos sojowy ½ pęczka natki pietruszki lub dymki Sposób wykonania: Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy(...)roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem. Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy odsączoną, ugotowaną fasolkę i sos sojowy. Przesmażamy jeszcze chwile razem do połączenia smaków. Opcjonalnie można doprawić łyżeczką cukru

Pyry na Gaz
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 178

wspólnego gotowania zaprosić znajomych czy przyjaciół i zorganizować sobie wieczór w z góry ustalonym stylu (włącznie z przebraniem). A potem cieszyć się smakiem indyjskiej zupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu:  http://szama.abdul.pl/  Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może(...)sera żółtego. Następnie na każdą tortillę przypadła garść mix'u sałat. Na to nakładamy mięso, wychodzi po 100 g na jedną tortillę. Polewamy naszym sosem do środka tortilli. Posypujemy wiórkami sera mozarella, posiekaną papryczkę chilli, zielone oliwki( mogą być w całości), pokrojone w paski jaja i pomidory, oraz pokrojoną w talarki cebulę. Na koniec na każdą tortille kładziemy do środka

ClauditteMissCooking
Diabelski sos 154

SKŁADNIKI: 300 g papryczek chilli 3 pomidory malinowe 1 puszka pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1/4 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 4 łyżki cukru trzcinowego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Do naczynia thermomixa włożyć obraną cebulę (przeciąć na ćwiartki), czosnek, pomidory (na ćwiartki) i papryczki pozbawione pestek (papryczki mam działkowe nasze polskie). Dodać pozostałe składniki. Zamknąć naczynie(...)Nastawić czas 10 min/100*C/ obr. od 2 do 7 (zwiększać stopniowo).  Gotowy piekielny sos zawekować

ClauditteMissCooking
Bucatini all’Amatriciana 248

kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z kilku składników, ma wiele wersji. Niektóre podają aby dodać cebulę… inne nie, to samo dotyczy chilli i wina. Oryginalny przepis zawiera guanciale, czyli wieprzowe policzki, które zastąpiłam pancettą. Składniki: 400 g makaronu bucatini 100 g pancetty(...)Parmezan) 2 łyżki oliwy z oliwek sól Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć do sosu. Dodać trzy łyżki sera

Oryginalny smak
Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 274

domostw w USA tyle przepisów na chilli. Jej integralną częścia jest fasola, choć w niektórych regionach chili to tylko sos z mięsem. Zima już prawie się kończy, więc dziś podaje przepis na chili z czterech gatunków fasoli. Przystosowałam go do fasoli, które są bardziej powszechne w Polsce. Dodatek chipotle chili nadaje temu konkretnemu przepisowi meksykańskiego wpływu. Zapraszam do wypróbowania. Chili

Jem więc Jestem
Fantastyczny sos Reggae :) Ketchup paprykowy 194

Kroiłam paprykę, która miała być wyłącznie czerwona, a nie była. Podszedł mąż, spojrzał na deskę i oznajmił: Widzę, że robisz sos w kolorach reggae.  I tak zostało :) Składniki: 1 kg papryki ok. 2 g płatków chilli 200 g koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. octu jabłkowego miarka 15 ml cukru trzcinowego 0,5 główki czosnku 0,5 szkl. oleju Paprykę kroimy(...)skończeniu krojenia ;( za to nadrobiłam przy robieniu kolejnej porcji ) lub przekręcić przez maszynkę do mięsa. Dodajemy chilli, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i cukier. Gotujemy 15 minut i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy kolejne 15 minut. Jeśli jest taka potrzeba sos można jeszcze zmiksować ( ja trochę zmiksowałam, ale nie na gładką masę). Wlać do wyparzonych słoików i pasteryzować

chwile dla mnie
Smażony makaron na ostro z grzybami i pomidorami 311

smakować, bo mi smakowało bardzo! Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 cm imbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli  2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Ja dodałam

Tajskie smaki
Kanapki z ciasta francuskiego 167

zależności od upodobań. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej z Lidla :) (ok.200 gr) 1 opakowanie fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach z ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut. Następnie wyjmujemy na talerzyki i ozdabiamy  Dodatkowo polecam podawać z dwoma sosami :) (Ja zrobiłam tzatzyki i  do tego gotową pastę z papryczek chilli, którą się wszyscy zajadają) Życzę smacznego

dlaSmaQ

Proponowane wyszukiwania