sos chilli - 2107 przepisów (strona:53/141)

Wegański kapuśniak 113

ząbki czosnku - 3 ziemniaki - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka wędzonej papryki - 1 łyżeczka mielonego chilli - 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin) - 1 łyżeczka kminku - 1 łyżka tartego chrzanu - 1 łyżka sosu sojowego - 1,5 litra wody - oliwa lub olej - pieprz Przygotowanie:  1. Obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Marchewkę i pietruszkę(...)marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut.  4. W drugim garnku również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę, chilli, gałkę oraz chrzan. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka

Bananowe Pole
Papryka faszerowana na obiad i nie tylko 166

imprezę Składniki (1/3 farszu została więc postanowiłam zrobić Bułki pizza) 5 małych papryk 0,5 kg mięsa mielonego 2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sojowego 1/2 łyżeczki pasty hariss (jeśli nie mamy to dajemy tabasco albo siekamy papryczkę chilli i dodajemy ja bezpośrednio na patelnie nie do mięsa) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku(...)wina łyżeczka curry w proszku 1/2 łyżeczki papryki chilli w proszku 2 łyżki oleju 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki pomidorów 2 garści oliwek zielonych 2 garści oliwek czarnych 125 g mozzarelli czyli 1 opakowanie 100 g seta cheddar lub dowolnego innego sera żółtego sól, pieprz Mięso dokładnie mieszamy w misce z sosem teriyaki i harissą i ziołami prowansalskimi. Na patelni

Piekielna Kuchnia Pati
Placki z węgierskim sosem warzywnym Reypol -Test 130

woda, papryka krojona, cukier, pieczarka, koncentrat pomidorowy, cebula krojona, marchew krojona, substancja zagęszczająca - skrobia modyfikowana, ocet spirytusowy, olej roślinny, sól , aromat, czosnek granulowany, chilli,(0,4%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, mieszanka przypraw. zawartość netto: 300g Uniwersalny sos pomidorowy z dodatkiem dużych kawałków kruchych warzyw papryki , marchwi , pieczarek , cebuli i przypraw to gotowy produkt dla osób ceniących sobie wygodę

Smakowite Dania
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 196

Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym to propozycja na zdrowy i lekki obiad. Placuszki smażone są na lekko natłuszczonej patelni, więc idealne dla dbających o linię. Placuszki są na prawdę bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu. Zasmakowali w nich wszyscy domownicy. Robię je dość(...)często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia   Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty) 0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie)   Przygotowanie: Brokuł

Moja Delicja
Sałatka z Tuńczyka w Sosie Jogurtowo-Musztardowym 184

przyjęcia. Sałatkę tą robi się szybko. Sałatka z Tuńczyka w Sosie Jogurtowo- Musztardowej  Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera naciowego 5 ogórków konserwowych - Ja dodałam z chilli 20 dag sera żółtego w kawałku 3 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy ja dodałam Ostrej Angielskiej sól, pieprz 2 łyżeczki(...)kostkę Seler naciowy myjemy i polewamy wrzątkiem, kroimy w kostkę Tuńczyka odsączamy z wody  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą Jogurt mieszamy z musztardą, majonezem oraz przyprawami. Całość polewamy sosem i mieszamy ze sobą składniki

Gotowanie Patki
Domowy sos słodko-kwaśny 153

zrobić takiego sosu samodzielnie? Wydaje się, że ciężko uzyskać taki smak w domowych warunkach i bez dodatku wymyślnych składników. Nic bardziej mylnego! Mamy dla Was przepis na przepyszny domowy sos słodko-kwaśny, który smakuje jak te kupne, ale w pełni panujecie nad jego składem. Wychodzi go taka ilość, że spokojnie można go zawekować i trzymać w szafce na "czarną godzinę(...)można użyć obieraczki Julienne ). 3. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. 4. Pokrojone warzywa dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy kilka minut. 5. Następnie dodajemy pokrojonego na kawałki ananasa oraz kukurydzę. Przyprawiamy do smaku chilli oraz imbirem. Jak widać, przepis naprawdę nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje około 30 minut, a powstała porcja wystarczy

two broke sisters
Pikantny ryż z papryczkami chilli / Spicy rice with chilli 231

dużej szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając 2 minuty. Wsyp ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj, tak by ryż pokrył się sosem. Zdejmij patelnię z ognia, wmieszaj sok z cytryny i podawaj. Smacznego! English version Spicy rice with chilli (4 servings) Ingredients: 200 g rice 1/2 tsp ground cardamom 2 chilli peppers, finely chopped 1-2 tablespoons vegetable oil 2 tbsp

karmelowy
Bułki pieczone i podane z sosem serowym i owocami morza 157

zamrożone owoce morza zalać wrzącą wodą, wymieszać, zostawić tak na 20-30 sek. Odcedzić i polać sokiem z cytryny, wymieszać. Odstawić na bok. Sos – na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i posiekaną drobno chilli i czosnek.Ziarenka z chilli można usunąć jak nie lubicie,aż tak ostrego. Smażyć mieszając, aż cebulka lekko zmięknie. Nie wolno pozwolić, żeby zbrązowiała(...)owoce morza, gotować na małym ogniu 1 minutkę. Dodać potarty ser, chwilkę podgrzewać, żeby ser się rozpuścił. Obsypać posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać gorący sos do formy z bułkami. Natychmiast podawać. Smacznego, to było pycha

Kuchnia Pokoleń
Szybka zupka azjatycka 158

Haneczkę, jako ostro-kwaśna.  Składniki (4 porcje): 450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex)  1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 i 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) szczypta majeranku 2 listki laurowe Przygotowanie: Bulion doprowadzamy

Gotuj z Rumcajsem
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 145

łyżki wina do gotowania Shaoxing, łyżka octu ryżowego 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę

Plate of Joy
Schab w sosie śmietanowym z chilli i suszonymi pomidorami z kaszą kuskus 163

różnych sosach. Mięso duszone jest wtedy miękkie i rozpływa się w ustach. Zdecydowanie to moja ulubiona jego postać. Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad.     Składniki:   kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów suszonych 2 ząbki czosnku suszona chilli duża cebula oliwa kasza(...)delikatnie podsmażony, zalewam go bulionem i duszę ok 5 minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory i ścieram na tarce papryczkę chilli. Dodaję do bulionu. Do miski wlewam śmietanę i delikatnie solę. Dolewam do sosu i duszę kolejne 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z kaszą na ciepło. Pycha

ChilliJemy
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami / Pork chops with sage and mushroom pasta 215

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest(...)smaż bez mieszania kolejne 5 minut. Wmieszaj czosnek, smaż przez 1 minutę, po czym dodaj dwie łyżki masła wraz z chilli cayenne. Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z grzybami, parmezanem, mozzarellą i śmietaną, podgrzewaj do otrzymania kremowego sosu, po czym wmieszaj pietruszkę i zdejmij z ognia. Wyłóż makaron na talerze, na nim umieść kotlety z chrupiącą szałwią. Całość polej brązowym

karmelowy
Chili con care 129

carne 1 łyżka oliwy 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym,  1 puszka kukurydzy 1 czerwona(...)biały ryż, Przygotowanie: Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso, mieszając zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą

Kubki smaku
Oszukane gołąbki z jarmużem 185

ząbki czosnku, drobno posiekane 1 jajko 10 liści jarmużu pół pęczka posiekanego świeżego kopru sól pieprz olej rzepakowy do smażenia *na sos: 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, posiekany jedna czwarta papryczki chilli, drobno posiekanej puszka pomidorów szklanka wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypta papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Kaszę(...)mięsa dodałam kaszę jaglaną, cebulę i czosnek, jarmuż, jajko, koper i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam kotlety, które obsmażyłam krótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka. Do garnka z sosem włożyłam

Kulinarny Pamiętnik
Grillowany łosoś z boczniakami 157

tego przepisu ale składniki pozmieniałam po swojemu i z białej zrobiła się w sosie balsamico:) Składniki dla 2 osób 300 g łososia sok z cytryny 200 g boczniaków 3 łyżki masła 1 szklanka białego wina 1 ząbek czosnku 2 łyżki pietruszki 3 cm papryczki chilli 10 cm białej rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki oleju(...)będzie delikatnie miękka. Jak rzodkiewka będzie już miękka dodajemy cukier trzcinowy i dolewamy ocet balsamiczny. Smażymy do momentu jak sos zgęstnieje. Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła wrzucamy boczniaki i podsmażamy, jak boczniaki będą miękkie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i chwile smażymy. Dodajemy posiekany czosnek znów podsmażamy i dolewamy wino, na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Wszystko razem smażymy

Piekielna Kuchnia Pati