sos chilli - 2107 przepisów (strona:62/141)

Drodzy Państwo magia się dzieje! 252

czegokolwiek również odpadało. Wybrałam kuchnię chińską, po czym szybko przeniosłam się na meksykańską i tacos. Ihhhaaaaaa! Tłuściutkie ostrawe mięso i piekielnie ostre chilli, do tego soczysty pomidor, chrupiąca sałata, orzeźwiająca kolendra i limonka, maślane awokado, ostry sos połączony z łagodzącym jogurtem. Drodzy Państwo, magia, powtarzam jeszcze raz magia w czystej postaci. Do roboty! Składniki: MIĘSO: 250g mięsa mielonego z łopatki

Brzuszki Łakomczuszki
konserwa ze śledzia w sosie kaukaskim 147

śledzie w sosie kaukaskim Ostatnia wizyta w  porcie sprawiła, że w mojej kuchni znów pojawił się świeży bałtycki śledź. A chociaż ryba ta ustępuje urodą i rozmiarami innym, " szlachetniejszym" gatunkom to jednak uważam, iż w smaku jest wprost niezrównana. Dlatego dziś przedstawię kolejną propozycję z tą rybą w roli głównej. Mając nadzieje że danie pełne(...)paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut.  Następnie na patelnię dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Układamy warstwę sosu na dnie słoika, dodajemy śledzie, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około trzeciej części

Miód i pieprz
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 156

dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne oliwki - zielone oliwki - 1 łyżeczka kaparów - pół papryczki chilli - natka pietruszki - kilka pomidorków koktajlowych - rozmaryn - bazylia - masło Przygotowanie pstrąga: Rybę czyścimy, myjemy, pozbawiamy głowy bądź nie - jak kto woli (ja pozbawiłam(...)licząc na to, że wyda się M. bardziej przyjazna). Kroimy oliwki, chilli, pietruszkę, pomidorki, rozmaryn oraz bazylię i razem z kaparami umieszczamy w miseczce. Mieszamy po to, żeby się poszczególne dodatki nierównomiernie rozłożyły. Rybkę oprószamy solą w środku i na zewnątrz. Wkładamy do jej wnętrza trochę masła, potem mieszankę dodatków i znowu trochę masła. Obwiązujemy pstrąga sznurkiem, żeby utrudnić farszowi

Życie zamknięte w smaku
Egzotyczne curry z kurczakiem 95

mną już od dawna i doczekało się na swoją premierę. W weekend oczywiście powtórka. Składniki: Na pastę curry: 1 papryczka chilli (bez pestek) drobno krojone cebula imbir czosnek woda kurkuma orzechy nerkowca lub ziemne cukier palmowy sok z cytryny sos sojowy olej arachidowy lub ryżowy Miksujemy całość .Przed podaniem podsmażyć na oleju arachidowym lub ryżowym (nie spalić!). Można zamrozić

Wielki apetyt
Sos do spagetti na zimę 138

parzymy i zdejmujemy skórkę.  Czosnek obieramy, papryczkę kroimy. 2 pomidory miksujemy wraz z bazylią, czosnkiem i papryczką chilli. Pozostałe pomidory kroimy na 4 cząstki, wkładamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i zmiksowany pomidory wraz z bazylią i papryczką. Sos zagotowujemy. Następnie blendujemy. Chciałam, żeby pozostały cząstki pomidorów, więc zmiksowałam jedynie troszkę. Gotujemy  na małym ogniu

Humanistka w kuchni
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 652

ryżowego Przygotowanie: Kurczaka kroimy w około 3 cm kostkę. Zalewamy składnikami marynaty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki sosu przelewamy do miski i dokładnie mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli drobno siekamy. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na co najmniej 10 minut, aby zmiękły. Skrobię kukurydzianą przesypujemy do woreczka, dodajemy sodę(...)chili. Dodajemy kurczaka i przez chwilę podgrzewamy, tak aby przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem

Mania Gotowania
Makaron z krewetkami w sosie winno- maślanym 242

drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy chilli z cebulką, Gdy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy pomidora. Smażymy całość 1-2 min. Na koniec dodajemy krewetki i całość zalewamy białym winem. Dusimy 3-4 min i dodajemy dwie łyżki masła, aby zagęścić sos. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy

DefinicjaSmaku
Gulasz 160

mięso i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy zimną wodą (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy kostkę wołową. Sos zaciągamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Dodajemy koncentrat i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy, aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy chilli, słodką paprykę i zioła.  Naczynie można kupić tutaj w sklepie Emako.pl

Aga w kuchni
Pasta z pieczonej papryki 98

jeść lub z czym. Osobiście zaserwowałem pastę na naleśnikach z ciecierzycy oraz z delikatnymi w smaku warzywami. Świetnie też sprawdzi się na kanapkach, cieście francuskim czy nawet jako sos do pizzy. Pasta z pieczonej papryki naprawdę wymiata! Pieczona papryka, suszone pomidory jak i papryczki czereśniowe zostały mi dostarczone z firmy Rolnik, linia produktów „Premium”. Nie mam doświadczenia(...)cały słoiczek po odsączeniu) Suszone pomidory – 5 sztuk Papryka czereśniowa ostra – 5 sztuk (można zastąpić papryczkami chilli) Orzechy laskowe – 100g (można zastąpić np. włoskimi) Olej spod suszonych pomidorów – 2 łyżki Sok z cytryny – 1 łyżka Sos sojowy – do smaku Wykonanie: Paprykę odsącz z zalewy i umieść w dzbanku. Do papryki dodaj pozostałe składniki

Blendman
Skala ostrości i Risotto z pieczarkami 142

się z wami nazwą) sprzedawane były kiełbaski właśnie z pikantnymi sosami o różnej skali ostrości...a dziś czystym przypadkiem przygotowując ten artykuł znalazłam sklep Nareo.pl gdzie znajdziecie pikantne przyprawy, sosy itp.link znajdziecie niżej...;) W 1912 rokui farmaceuta nazwiskiem Scoville (1865-1942), skonstruował tzw. skalę Scoville'a mierzącą ostrość różnych papryk chili. Skala ta, mierzy koncentrację związku chemicznego kapsaicyny – aktywnego(...)dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy pokrojona drobną papryczkę chilli wraz z ziarenkami. Dodajemy wino i podsmażamy aż wino w połowie odparuje, następnie dodajemy sos pomidorowy i fasolkę czerwoną...Gdy ryż pochłonie już całą wodę mieszamy go z sosem, dodajemy

NaKońcuJęzyka
Chilli con carne 177

Polecam też zupę gulaszową z klopsikami , to również pyszne danie jednogarnkowe. Składniki: 1/2 kg mięso mielone z łopatki 2 ząbki czosnku 3 szt. cebula 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka kuminu w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 250 g passaty pomidorowej 1 puszka – Pomidory krojone z puszki(...)paprykę, wlewamy 250 ml domowego rosołu. Gotujemy pod przykryciem przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego! The post Chilli con carne appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leczo 196

Jest kilka wersji na zrobienie lecza. Ja zrobiłam z mięsem mielonym i sosem średnio ostrym. Danie przyrządza się bardzo prosto i zawsze smakuje. Można je jeść bez dodatków lub z pieczywem, lecz mi najbardziej smakuje z ryżem. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 2 średnie cukinie 3 różnokolorowe papryki 1 duża cebula 1 duża puszka pomidorów(...)szparagową, to należy ją umyć i przeciąć na pół (ewentualnie można złamać na pół, jest szybciej).  Sos pomidorowy: Do misy blendera wrzucić obrane ząbki czosnku, liście bazylii i oregano, wlać pomidory z puszki, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, zioła prowansalskie i chilli. Wszystko zblendować i przelać do mięsa mielonego (do misy blendera można wlać jeszcze nieco wody, wypłukać

Passions hobbies life
Jesienne leczo curry z kotletami sojowymi 135

Podczas kolejnego obiadu poszłyśmy o krok dalej - dodałyśmy ugotowane kotlety sojowe do leczo. Raz się żyje. I co się okazało? Rewelacja! Leczo wskoczyło na wyższy poziom, kotlety wchłonęły nieco sosu i były mięciutkie i aromatyczne. Zdaję sobie sprawę, że kotlety sojowe z paczki to produkt wysoko przetworzony i nie są najzdrowsze. Jednak nie je się tego codziennie. Tutaj link(...)kroimy na kawałki jak do gulaszu. 5. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich łyżkę octu i doprawiamy do smaku curry, chilli, solą i pieprzem. 6. Do garnka dodajemy kotlety sojowe, mieszamy i dajemy im chwilę, aby wchłonęły nieco sosu z warzyw. 7. Leczo podajemy samo lub w towarzystwie ryżu. Leczo to świetna propozycja, kiedy nie chcemy spędzać codziennie czasu

two broke sisters
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 111

morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella(...)solą.  Na dużej patelni  rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez kilka minut. Dodać chilli, słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem. Zagotować, oliwę  następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć

MarciochaKucharzy
Sos pomidorowo-paprykowy łagodny i ostry 163

się na kanapki, jako dodatek jaj faszerowanych i do mięs. Będę ze niego robić sosy do tortilli. Składniki na 10 słoików po 0,3 litra 5,5 kg pomidorów, u mnie Bawole serce 3 kg papryki (u mnie była czerwona, żółta i biała) 1 papryczka chilli Pomidory umyć, wykroić białe części, pokroić(...)takie części aby można je było zmielić. Paprykę umyć, wydrążyć pokroić i paski. Paprykę chilli umyć, wydrążyć, uważać żeby nie dotknąć oka, bo będzie bardzo piekło. Mielić na przemian pomidory i paprykę w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Cały sos podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę chili pokrojoną na drobną kostkę. Przygotować dwa 5 litrowe

moj przepis na