sos chilli - 2107 przepisów (strona:63/141)

CHIŃSKI KURCZAK Z KURKUMĄ 110

Marynata :   3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżki oleju kawałek startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę  szczypta chilli  gałka muszkatołowa  sól, pieprz do smaku(...)Całość dusimy około 5 minut.  Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw.  Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.  Makaron nakładamy na talerze, dodajemy porcję sosu z kurczakiem, posypujemy natką pietruszki i podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka Londyn-Tokio 148

słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa na Wyspy Japońskie, gdzie anglosaska kaczka zazna kąpieli w sosie sojowym, occie ryżowym oraz śliwkowym winie. Ponadto odwiedzą ją złote rodzynki prosto z Chile, ostre meksykańskie papryczki chilli oraz śródziemnomorska rukola. Prawdziwe fusion w najpyszniejszym wydaniu! Składniki (na 4 porcje jako danie główne): 200 g makaronu fusilli(...)świeżej mięty, posiekanej Marynata oraz dressing: 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki 4 łyżki japońskiego octu ryżowego 4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili (bez pestek) 1 ząbek czosnku, starty 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana sól morska Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić

Food Square
Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka grecka 225

naszego przepisu z tą prawdziwą niewiele ma może wspólnego, ale my lubimy dodać nieco zielonego do potraw, które są nieco bardziej grzeszne, by choć trochę zagłuszyć wyrzuty sumienia. ;)   Sos piwno-cebulowy: 3 cebule 250 ml jasnego piwa 1 łyżeczka ziół prowansalskich* sól, pieprz olej, masło  Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę masła(...)kiełbasek 4 łyżeczki ostrej musztardy (u nas Kamis z ciętym chilli) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka przyprawy do grilla (lub więcej, według uznania) * Kiełbaski nacinamy na krzyż z obu stron. Warto pamiętać, by wybierać kiełbasę z dużą zawartością mięsa, by jak najmniej tłuszczu znalazło się w sosie. My wybieramy zawsze taką, która ma co najmniej 70% mięsa w składzie

Cooking Monster
Aromatyczny kurczak z bananami 111

Kurczak zapieczony z bananami i sosem curry. Idealne połączenie smakowe. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko, a następnie podsmażyłam cebulkę, dodałam ryż , kurkumę i wszystko chwilę smażyłam. Taki obiad polecam Wam dzisiaj.  Banany powinny być twarde, słabo dojrzałe, aby się zbytnio podczas pieczenia nie rozwaliły. Czy będą chętni na taki obiadek? Inspiracja Moje gotowanie 1997 Składniki 4 pojedyncze piersi(...)wsypać do mięsa , a podłużne części banana ułożyć na mięsie. Na czystej patelni rozgrzać masło klarowane, wsypać mąkę, chilli  i curry. Wszystko przesmażyć stale mieszając. Zalać bulionem i śmietaną, mieszać, aby nie powstała  klucha. Doprawić solą, pieprzem  Sos jest dość gęsty. Wlać na mięso i piec w piekarniku w 200 stopniach C . Piec około 30 minut

O kuchni z uczuciem
Pikantny sos pomidorowy z klopsikami i brązowym makaronem 143

zmniejszyć gaz. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10-15 minut. Jeśli lubicie bardziej ostro można dodać o jedną papryczkę chilli więcej. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na talerz lub miseczkę wyłożyć makaron i polać sosem pomidorowym z klopsami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Bitki wołowe w pysznym sosie z miodem 214

Bardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor.Dodać obrane szalotki i boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Smażyć chwilę mieszając(...)takich mięs. Nie trzeba nic robić , ani uważać. Nastawiam na wolne gotowanie i zapominam o mięsie. w takim garnku takie mięso bardzo wolno się gotuje nawet do 5 godzin. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Smacznego, polecam

Kuchnia Pokoleń
Kapusta chińska pak choi 112

oddzielone, umyte i pokrojone wzdłuż na pół 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę pół łyżeczki startego imbiru (świeżego startego na tarce) ćwierć chilli bez pestek lub pół łyżeczki harissy (opcjonalnie, nie dodawaj, jeśli lubisz łagodne) chlust jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego masło klarowane do smażenia   Przygotowanie: Podsmażamy delikatnie czosnek, imbir, chili i sos sojowy, a gdy zaczna

Ugotowane pozamiatane
Makrela w teriyaki 175

marynatą teriyaki i gotujemy przez 2 minuty. Na głębokie talerze nakładamy makaron z warzywami. Kładziemy na każdej porcji filet z ryby. Polewamy sosem z patelni i posypujemy zielonymi częściami dymki. Danie można posypać także posiekaną świeżą papryczką chilli (u mnie kiełki chilli). Post Makrela w teriyaki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Chutney z mango 144

Tego rodzaju sosy zwykle kupuję gotowe i używam ich bardzo często, głównie do zielonych sałat lub do mięsa. Tym razem sos przygotowałam sama i jestem nim zachwycona. Jest gęsty, słodki i pikantny, choć ograniczyłam ilość chilli w stosunku do oryginalnego przepisu. Jego głównym składnikiem jest mango, a pozostałe to rodzynki, suszone daktyle, imbir, czosnek, wspomniane chilli i cynamon. Przepis pochodzi

Trzeci talerz
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1381

pierś z kurczaka. Cheddar, bo ostatnio strasznie mi smakuje. Odrobina gałki muszkatołowej nadała potrawie ciekawego akcentu. C. stwierdził, że odrobina czosnku i chilli by nie zaszkodziła, i ja się z nim w pełni zgadzam. Zjedliśmy ją z sosem czosnkowym, który dodatkowo nadał jej charakteru. Całość wyszła naprawdę fantastyczna, zjedliśmy trzy czwarte na jeden raz. Polecam Wam serdecznie, nie tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grillowane Tortille... 137

mąki - 1 łyżeczka soli po pół łyżeczki z każdej przyprawy: - majeranek - pieprz czarny -czosnek granulowany - chilli lub pieprz cayenne - papryka słodka - bazylia - oregano - imbir mielony - kmin rzymski -kolendra mielona PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski, następnie przygotowujemy marynatę z sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny

Zainspiruj się kuchnią
Makaron w sosie pieczarkowym 134

nalać nieco wody, wsypać mąkę i dobrze wymieszać. Przelać do potrawy i chwilę gotować mieszając, dzięki czemu sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu al dente, odcedzić i dodać do potrawy. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić (pomijając tutaj już chilli, bo potrawa nie ma być pikantna, tylko przyjemnie pieczarkowa

Passions hobbies life
Kofty indyjskie 153

porcje po 7 kuleczek :) Zapraszam do gotowania! Składniki na sos: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca, posiekanych z grubsza 2 łyżki świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/3 szklanki wody 500 g passaty pomidorowej 1/2 szklanki(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 2 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli, garam masala, kurkumę, orzechy, kmin rzymski. Smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Przekładamy do blendera, dodajemy passatę i wodę. Blendujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą

My Culinary Art
Sałatka z kurczakiem i truskawkami 172

średni pomidor Małe mango 3 plastry szynki parmeńskiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego Dressing: 5 łyżek oliwy  0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki octu balsamicznego 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/8 łyżeczki płatków chilli Przygotowanie:  W słoiku łączymy wszystkie składniki dressingu, dokładnie wstrząsamy przez ok. 1 min odstawiamy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania