lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie ) 2 szalotki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska świeżego startego imbiru 1 pęczek cebulki dymki 1 płaska łyżka prażonego sezamu 1/2 strąka zielonego chilli 1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu ( tak było w oryginale , ja pominęłam ) 1 paczka makaronu do dań(...)woka olej do smażenia -około łyżki sól do smaku Pierś z kurczaka płukamy i kroimy , a w zasadzie siekamy bardzo drobno i cienko . Dodajemy do nich sos sojowy , drobniutko posiekane chilli bez pestek i wyciśnięty przez praskę czosnek . Odstawiamy na godzinkę do lodówki . Grzyby mun wkładamy do głębokiej miski , zalewamy wrzątkiem , aż do całkowitego zanurzenia i odstawiamy
Ogrodnik w podróżyrukoli, akurat spełnia te wymogi… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 2 łyżki oleju arachidowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki sosu sojowego light - czosnek suszony - świeżo mielony pieprz - mielone chilli - papryka wędzona - świeży rozmaryn - olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości(...)jest różnica (dwa ważą ok. 600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka na mrożonki, wlewam olej arachidowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym i rozgrzewam
mojewypiekiinietylkoplasterki pół wyfiletowanej pomarańczy 1/3 zielonego ogórka pokrojonego na półplasterki 4 łyżki prażonych pestek słonecznika na sos: sok z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy szczypta soli, pieprzu i chilli Przygotowanie: Umytą sałatę ułożyłam na talerzach. Dodałam pokrojoną na kawałki pomarańczę(...)pokruszonego na kawałki łososia i ogórka. Posypałam pestkami słonecznika. Przygotowałam sos: sok z pomarańczy wymieszałam z oliwą i musztardą, doprawiłam solą, pieprzem i chilli. Chwilę przed podaniem polałam sałatę przygotowanym sosem
Kulinarny Pamiętnikpęczka szczypiorku 2 duże garści szpinaku 1/2 marchewki krewetki 12 krwetek tiger 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru sos satay 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki masła migdałowego 1/2 papryczki chilli 1 mała szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka oct ryżowego 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru muscovado/trzcinowego(...)wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Krewerki marynujemy w sosie sojowym połączonym z brązowym cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy. Chilli, szalotkę oraz czosnek drobniutko siekamy. W rondelku rozgrzwamy łyżkę oleju i podsmażamy warzywa razem z kuminem, gdy uwolnią aromat zalewamy je wodą. Dodajemy masło migdałowe oraz mleko kokosowe i podgrzewamy aż do połączenia składników. Dodajemy, cukier, ocet i sos sojowy. Jesli
DefinicjaSmakuMięsny wtorek Chilli Con Carne to wspaniałe, mięsne danie w pikantnym, aromatycznym, pomidorowym sosie. Już kiedyś przedstawiałam przepis na chilli wraz z krótkim opisem tej potrawy. Ostatnio jednak przygotowałam je ponownie, ponieważ musiałam jakoś zagospodarować mięso mielone, które kupił K. Za namową mężczyzny zdecydowałam się zrobić chilli con carne, ale tym razem ugotowałam je w wolnowarze. Jak widzicie(...)przez kolejne 2-3 godziny na niskim grzaniu (low), w razie potrzeby przedłużyć gotowanie. Ja zostawiłam swoje chili na noc, aby sos przeszedł przyprawami. Tego typu dania zawsze smakują o wiele lepiej następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie włączyć chilli na średnie grzanie (medium) dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować 1-2 godziny. Dodać czerwoną fasolę i czekoladę. Doprawić
Codzienne Gotowaniegarście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog(...)kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy pomidory, chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego, sok z limonki, imbir i trawę cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty
PatchworkDOMOWYMI KIEŁBASKAMI SKŁADNIKI (na 4 hot dogi) 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram(...)dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami sól pieprz WYKONANIE Sos BBQ: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. Kiełbaski grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej. Połowę kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ. Bułki do hot dogów podgrzewamy
OstryKęsDOMOWYMI KIEŁBASKAMI SKŁADNIKI (na 4 hot dogi) 4 cienkie kiełbaski wieprzowe z tego przepisu 4 bułki do hot dogów ogórek z zalewy chilli lub małosolny z tego przepisu 1/2 białej cukrowej cebuli pokrojonej w plasterki musztarda ketczup Sos BBQ: 70 gram(...)dobrego gęstego ketchupu 1, 5 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu worcestershire 3 łyżeczki tabasco 1 łyżka brązowego cukru 2 posiekane papryczki chilli z pestkami sól pieprz WYKONANIE Sos BBQ: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przegryzienia. Kiełbaski grillujemy. Na grillu albo na patelni grillowej. Połowę kiełbasek obtaczamy w sosie BBQ. Bułki do hot dogów podgrzewamy
OstryKęsobiad gotowy :) Przepis: Tortilla z tofu i ajvarem 7. Tofu w sosie kokosowym z warzywami Jest to danie, które ma słodką moc kokosa i ognistą papryczkę chilli. Przyrządzimy tofu w sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków nie da o sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania. Przepis: Tofu
Bananowe Polewody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego 100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona 250 g startego sera żółtego Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką. Piec
Ze smakiem i z pasjązmiksować, odstawić na 15 minut i odlać nadmiar wody z ziemniaków teraz wsypać mąkę, kucharka, tartą bułkę, jajka, posiekana papryczkę chilli i wszystko dobrze wymieszać na gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli(...)posiekaną, kucharka do smaku, śmietanę 2 łyżki wymieszać z mąką i drobiną wody - wlać do sosu i mieszając zagęścić, wsypać natkę pietruszki placki podawać z sosem...........SMACZNEGO!!!..... danie jest ostre, można dać mniej papryczki chilli aby było łagodniejsze
W Mojej Kuchni Lubiędawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli. składniki na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli 5 pomidorów ( lub jedna puszka(...)skórki i pokrojone w cząstki pomidory, całość smażymy przez 15 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę
Miód i pieprzarachidowych * najlepszy będzie płaski i szeroki ** do sosu sojowego można dodać 2 arkusze nori Jeżeli lubicie bardziej ostre smaki można dodać sos sriracha lub świeżą papryczkę chilli.. Przygotowanie: Do miski wsypać cukier, paprykę. Dodać sos sojowy, ocet, sok z limonki oraz wodę. Wymieszać i odstawić na bok. Pokroić szczypiorek
wegujemymakaronu spaghetti Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę(...)wyciąć z nich szypułki. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. Dodać cukier, koncentrat, świeże posiekane zioła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. 6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut. 7.Ugotować makaron
A Ty Smakuj Mnieukładajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników. Sos serowy: 650 ml aromatyzowanego mleka (przepis TUTAJ ) 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 50 g startego cheddara (lub innego sera żółtego) szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć) szczypta chilli pieprz Do garnka z szerokim dnem wkładamy masło, rozpuszczamy je, wsypujemy mąkę. Wszystko smażymy(...)mleko nadal energicznie mieszając. Gdy sos będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową, chilli oraz pieprzem, mieszamy. Dodajemy ok. 50 g cheddara i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Dodatki: ok. 100 g wędliny (szynka konserwowa lub salami
Cooking Monster