sos chilli - 2107 przepisów (strona:22/141)

Krewetki z pomidorami, czosnkiem i makaronem chow mein 234

olej na patelni i zacząć działać! Po upływie 10-15 min obiad gotowy:) SKŁADNIKI (2 porcje) 250g krewetek 1 duży pomidor 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teryiaki 1 łyżeczka cukru muscovado sok z 1/2 limonki pół pęczka szczypiorku czarny sezam makaron chow mein SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Makaron gotujemy 2-3 minuty(...)osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy lub oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę oraz papryczkę chilli. Po 2-3 minutach dodjemy pokrojony w plasterki czosnek. Kiedy cebula i czosnek się podsmażą, dodajemy krewetki oraz sos sojowy i teryiaki. Z pomidora wykrawamy gniazda nasienne i pozostałą cześć kroimy w kostkę, Dodajemy na patelnię. Dusimy kilka minut

DefinicjaSmaku
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie 142

siatce (około1,5 kg) 100ml sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 200 ml jasnego piwa 200ml bulionu kawałek imbiru wielkości kciuka 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli Sposób przygotowania: Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli. Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej

Pyry na Gaz
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 215

Bardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej(...)bułki tartej  8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście, resztę wrzucamy

My Culinary Art
Shanghai wok – warzywa z woka 194

innego-undon dostaniemy na allegro bez problemu ) 1 mały brokuł garść suszonych grzybów mun – ciętych 1 por – tylko biała cześć 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska chilli ( jeśli nie lubicie ostrości – dodajcie mniej ) pęczek dymki 2 łyżki oleju rzepakowego Makaron undon przygotujcie według opisu na opakowaniu , gdyż produkty różnych producentów(...)paski . W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju , na bardzo gorący, wrzucamy wyciśnięte praska ząbki czosnku , brokuła , mieszamy intensywnie , dodajemy grzyby , pora , smażymy intensywnie mieszając około 6 minut . Dolewamy sos sojowy , miód , chilli , wrzucamy wcześniej przygotowany makaron , mieszamy cały czasz , smażąc jeszcze około 2 minut . Wyłączamy gaz , przekładamy na talerze i obficie posypujemy dymką .Shanghai wok gotowy – smacznego Post Shanghai

Ogrodnik w podróży
Szpinak cejloński stir fry , krótko smażony po tajsku. Stir fry ceylon spinach. 120

minut. Samo smażenie ok 2-3 minuty. Składniki: duży pęk lub dwa szpinaku cejlońskiego ( lub szpinaku wodnego ) 4 ząbki czosnku 3 małe papryczki chilli ( Tajskie ) baaardzo ostre więc można dodać mniej 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego ( można zastąpić ostrygowym ) 1/2 łyżeczki cukru 1-2 łyżki oleju do woka lub zwykłego Powinna być jeszcze pasta z żółtej(...)kawałki ( liści nie kroić ). Zostawić w miseczce. Czosnek ugnieść w moździerzu. To samo zrobić z chili. Do miski na wierzch szpinaku wrzucić wszystkie sosy, olej, czosnek i chilli. Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię lub wok z olejem, przyprawami do dołu i smażyć mieszając około 2 minut. Jeśli lubisz lekko słodkie dodaj cukier. Ja dodałam :) Jeśli będzie potrzeba dodać łyżkę wody

Jemy Pijemy
Piekielne kiełbaski z grilla 136

chilli. Zainspirował mnie TEN przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 6 kiełbasek dobrej jakości 1 papryczka chilli 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli szczypta chilli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Papryczkę chilli kroimy wzdłuż i wycinamy pestki, a następnie drobno siekamy. Miód mieszamy z octem i sosem(...)sojowym, dodajemy posiekaną papryczkę, doprawiamy słodką papryką, solą i chilli. Kiełbaski nacinamy z obu stron, polewamy marynatą i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu, często przewracając. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego

My Culinary Art
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 204

które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 g ulubionych owoców morza ok 4 łyżki cukru sok z jednej limonki 1-2 łyżki oliwy z chilli Trawę cytrynową delikatnie "obtłuc" tak aby uwolniła swój aromat ale się nie rozpadła. Pokroić na mniejsze kawałki(...)Galangal pokroić w plasterki. Trawę cytrynową, galangal, połowę posiekanej kolendry i liście kafir wrzucić do bulionu lub wody i od momentu wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza.  Gotować ok 5-6 min i wlać mleko kokosowe. Dodać pokrojone grzyby, kalafior, paprykę, cukier, oliwę chilli i sok z limonki

Jemy Pijemy
Camembert z truskawkami 134

Lubicie smażone sery. Ja bardzo. Jednak najbardziej camembert. Chrupiąca skórka, a w środku roztopiony, lejący się. Do tego sos truskawkowy z dodatkiem chilli. Rewelacja! Koniecznie wypróbujcie ten smakołyk. Na blogu znajdziecie również inne propozycje podania tego sera. Camembert z ananasem  lub zapiekany w cieście francuskim Składniki: 2 serki camembert 2 zółtka 2 łyżeczki śmietany bułka tarta sól olej(...)żółtkach i bułce tartej. Smażyć na oleju z dwóch stron, aż będzie rumiany ser. Truskawki zmiksować na gładko i zagotować. Doprawić cukrem, pieprzem i chilli. Gorący panierowany ser podawać z sosem i truskawkami. camembert z truskawkami

O kuchni z uczuciem
Żeberka z sosem orzechowym 220

rękaw i piec odkryte żeberka przez 10-15 minut. Do żeberek polecam sos orzechowy. SOS ORZECHOWY: 3 łyżki masła orzechowego niesolonego 1,5 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka posiekanego chilli Wszystkie składniki łączymy bardzo dokładnie. Sos podajemy do żeberek lub innych mięs. Smacznego

kolorowotorcikowo
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 218

cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku Sos słodko-ostry 4 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 1/2 czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej, bez pestek Sos pomidorowy Goka 3 łyżki wody 4 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego Na zdjęciu makaron udon(...)podsmażyć warzywa 3 minuty. Dodać ponownie mięso. Wlać przygotowany wcześniej sos. Zamieszać. Odcedzić makaron i dorzucić na patelnię. Podgrzewać 1-2 minuty, aż sos ładnie oblepi makaron i wszystko się wymiesza. Można przybrać dymką, chilli lub sezamem - wg uznania

W kuchni wieczorem
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 192

filetu świeżego łososia bez skóry ok. 8 cm kawałek pora 1 świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego pieprzu czarny sezam – do posypania (może być też zwykły, jasny sezam) bagietka lub inne pieczywo – do podania listonic(...)zazwyczaj podajemy z cebulą – w przypadku łososia lepiej sprawdzi się łagodniejszy por. Siekamy go również w drobną kostkę. W małej miseczce lub filiżance łączymy składniki marynaty: sos sojowy, sok z cytryny, chilli, imbir oraz świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy tak, aby nie było żadnej grudki. Mięso ryby i pora wrzucamy do miski. Dodajemy surowe żółtko oraz marynatę. Dokładnie mieszamy

Poezja smaku
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 307

imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek sos sojowy makaron soba Wykonanie: Mięso na wywar gotujemy w 1,5 litra wody przez 20 minut, zbieramy szumowiny, jakie(...)koniec dodajemy kurczaka oraz mleko kokosowe. Podajemy z wcześniej przygotowanym według instrukcji zawartej na opakowaniu makaronem soba, przyozdobioną liśćmi kolendry oraz papryczką chilli. Każdy może dodatkowo doprawić zupę, na swoim talerzu, sokiem z limonki oraz sosem sojowym, jeśli uzna że jest zbyt mało intensywna. Smacznego

Taste Of My Day
Pasta z chilli 219

papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli

PastelFood
Pasta z chilli 253

papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako dodatek smakowy do kanapek, makaronu, sosów czy zup. Składniki (na dwa małe słoiczki): ½kg papryczek chilli (lub innych ostrych, np. czereśniowych) 6-10 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka cukru 1 łyżka soli

PastelFood
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 251

Dzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam

Chilli Czosnek i Oliwa