sos chilli - 2107 przepisów (strona:21/141)

Sałatka ze szparagów, truskawek i brie 215

postanowiłam zrobić sałatkę na ich bazie. Do tego dodałam ser brie. Zamiast robić tradycyjny sos winegret, postanowiłam wykorzystać pozostałe truskawki. Zagrały skojarzenia: jak truskawki to chilli, pieprz, ocet balsamiczny (gęsty ocet z Modeny), sos worcestershire(...)SKŁADNIKI 10 cienkich szparagów 4 garście rukoli kilkanaście plastrów sera brie ok. 10 truskawek sól cukier Sos truskawkowy: kilkanaście truskawek kilka listków mięty 4-5 centymetrów chilli łyżeczka octu balsamicznego z Modeny łyżeczka sosu worcestershire 1 czubata łyżeczka cukru sól pieprz WYKONANIE Sos truskawkowy: przy użyciu blendera przygotowujemy sos z truskawek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem

OstryKęs
Tofu w sosie kokosowym z warzywami 141

Dzisiaj na obiad danie, które ma słodką moc kokosa i ognistą papryczkę chilli. Przyrządzimy tofu w sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków nie da o sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania.  Tofu w sosie kokosowym z warzywami Przepis na 3-4 porcje  Potrzebujemy: 180 g tofu(...)marynujemy go, ani nie doprawiamy.  4. W młynku lub blenderze miksujemy ze sobą 3 łyżki wiórków kokosowych i płatki migdałów, które zagęszczą sos i dodadzą dodatkowego aromatu.  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy chilli, następnie dodajemy cukinię, którą posypujemy czosnkiem oraz pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. Kiedy cukinia będzie miękka dodajemy brokuły i kalafior. Smażymy tylko przez chwilę

Bananowe Pole
Suszona Wołowina 152

Waszej imprezie. Szczególnie Panom posmakują, do tego piwo i macie idealne połączenie.  Składniki:  1 kg polędwicy wołowej 50 ml sosu Teriyaki  50 ml sosu sojowego 1 łyżka pasty chilli 1 łyżka wasabi Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj  Przygotowanie:  polędwicę oczyścić(...)osuszyć następnie wyłożyć do zamrażarki na 1 h aby lekko się przymroziła (będzie lepiej się ja kroiło). W większym pojemniku wymieszaj wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, Teriyaki, pastę chilli i wasabi. Polędwicę kroimy w cienkie plastry i wkładamy do pojemnika, dobrze wymieszaj z marynatą. Wstaw do lodówki na 2h. Następnie plastry mięsa wyłóż do suszarki

Niezły Młynek
Zdrowa żywność typu instant :) 157

Słodka chilli z kuskusem, quinoą, zieloną pszenicą i  młodą soją  kuskus (32%)  *  bulgur, zielona pszenica (13%)  *  quiona (12%)  *  przyprawa słodka chilli (nierafinowany cukier, sos sojowy, sól, cebula, czosnek, pomidory, mielona chilli, koper włoski, bazylia, naturalne aromaty, maltodekstryna, papryka)  *  ziarna słonecznika  *  pomidory  *  młoda soja

Zdrowie na języku :P
Wiosenny chłodnik pomidorowy z zielonymi warzywami 112

pokroiłam) 1 zielona papryka 1 seler naciowy 1/2 awokado 1/2 cebuli Szczypiorek 1 malutki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry Szczypta chilli 2 łyżki sosu sojowego Skórka z pomarańczy 1 łyżka octu jabłkowego 1-2 szkl. zimnej wody Sól do smaku Przygotowanie:  Awokado kroimy na pół, przekręcamy, wyciągamy pestkę nożem i obieramy(...)krojonymi bez skórki Łowicz. Dodajemy pokrojony szczypiorek. W tym momencie możemy odłożyć część na bok (do dekoracji). Wrzucamy wyciśnięty czosnek, skórkę z pomarańczy, oliwę z oliwek, sos sojowy, miód i ocet. Doprawiamy papryczką chilli i solą. Dolewamy wodę i mieszamy. Chłodzimy w lodówce i podajemy z odłożonymi na bok warzywami i świeżymi ziołami

Czarnawisienka
Kurczak pachnący goździkiem 143

piersi z kurczaka 2 listki laurowe 3 goździki 1 duży ząbek czosnku 30 g zmielonych migdałów (opcjonalnie) natka pietruszki (może być suszona) kardamon, sól, pieprz, imbir, papryka chilli  kilka kropel sosu sojowego i cytryny 3-4 łyżki naturalnego jogurtu 200 ml mleczka kokosowego Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Przyprawić listkiem laurowym, rozgniecionym czosnkiem, kilkoma kroplami(...)sosu sojowego i cytryny, goździkami,szczyptą imbiru, chilli, solą i pieprzem.  Jogurt wymieszać z migdałami, kardamonem, natką pietruszki, solą, pieprzem, szczyptą imbiru  i mlekiem kokosowym.                                 Mięso podsmażyć na łyżce oleju. Na patelnię wlać jogurt i trzymać na ogniu, aż się zredukuje

Gaździnka warzy
Maślane krewetki z czosnkiem i chilli 244

Pierwsze krewetki jakie w życiu jadłam powstały właśnie z tego przepisu. Może właśnie dlatego mam do niego sentyment. Krewetki zawsze wychodzą mięciutkie, a połączenie ich z czosnkiem i chilli jest rewelacyjne. Sos wychodzi przepyszny, jest bardzo delikatny, maślany, idealnie przeciwstawia się ostrości, którą dają nam papryczki. Jeżeli ktoś nie lubi zbyt pikantnych potraw to proponuję zrezygnować z dodawania papryczki jalapeno(...)znalazłam na kanale Kocham Gotować . Składniki na marynatę: 1/2 kg krewetek 1/2 główki czosnku 1 łyżka ostrej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na sos: 200ml białego wina 20g masła 2 papryczki chilli 1 papryczka jalapeno 1 cytryna sól i pieprz do smaku Do miski wrzucamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy ostrą paprykę i oliwę z oliwek. W marynacie

Animelka Blog
Wołowina w pomarańczach i miodzie 143

ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu sok z 4 pomarańczy  oliwa 1 łyżeczka Sambal Oelek (pasty z chilli) Przygotowanie Wyciśnięty czosnek, miód, sos sojowy, sok z pomarańczy, pastę chilli, posiekany rozmaryn i  łyżkę oliwy dokładnie wymieszać.  Wołowinę trzeba pokroić w paseczki i smażyć na dużym ogniu - to bardzo ważne, żeby

Kulinarne Inspiracje
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 156

posiekanej papryczki chilli salsa 3 nektarynki 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli, dodajmy

DefinicjaSmaku
Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 458

różni się kolorem. Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym do ajwaru (papryka, bakłażan, pomidory, cebula, czosnek, sól, cukier, olej). Na tegorocznych Regionaliach kupiłam taki sos w bułgarskim sklepie - nazywał się tam lutenica w wersji łagodnej i lutika w wersji pikantnej. Biber salçası - gęsta turecka pasta przygotowywana na bazie słodkich lub pikantnych czerwonych papryk i soli(...)rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę, przesmażyłam na niej chilli i przełożyłam do niej paprykowo-bakłażanową pastę. Następnie doprawiłam do smaku koncentratem, octem, solą i cukrem.  Pastę dusiłam przez 45 minut - nie jest to sztywny czas. Bardziej chodzi o przegryzienie się smaków i uzyskanie gęstej i kremowej konsystencji. Gorący sos przełożyłam do czystych, małych słoików, dobrze zakręciłam i ustawiłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Wołowina w sosie słodko-pikantnym TaoTao 177

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 200 ml sosu słodko-pikantnego chilli TaoTao 5 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego TaoTao świeży imbir pokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki (kawałek około 3 cm) 5 ząbków czosnku pokrojone w cienkie plasterki 1 zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki 400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę  POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA

ClauditteMissCooking
Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois 217

Dzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały

Chilli Czosnek i Oliwa
Sakiewki z krewetkami i pieczonymi warzywami 121

tymianek, mięta)   100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki  1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli 10 szczypiorków 1 łyżka oleju kokosowego   2 łyżki sosu sojowego ciemnego   2 łyżki sosu sojowego jasnego   1 łyżeczki soku z limonki   2 łyżki wody  1 ząbek czosnku(...)mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.  Drugi sos słodko - ostry chilli przygotowałam z przepisu, który znajdziesz   tutaj

Łycha smaków
Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie 238

ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie. SKŁADNIKI (8 szaszłyków) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1-2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sok i skórka(...)limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1- łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ziaren kolendry patyczki do szaszłyków sos 3 papryczki chilli ( jedna z pestkami) 1 duży ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru 100 ml octu ryżowego 6 łyżek cukru sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić

DefinicjaSmaku
Krewetki w sosie tamaryndowym 180

Składniki dla (dla dwóch osób): Szklanka średnich lub dużych krewetek (obrane, bez jelit) 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej  3 suszone papryczki chilli 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki oliwy 100ml wody 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki(...)przybrania 1. Na rozgrzanego woka wrzucamy papryczki chilli  i prażymy przez chwilę, dociskając łyżką. Wyciągamy i odkładamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania