mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki)1 mały pęczek natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 duże marchewki2 łodygi selera naciowego1 mała pietruszka1 mała cebula2 ząbki czosnku1/2 białych części pora4 ziela angielskie6 ziaren pieprzu1 suszony liść laurowy1 suszony grzybek1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonego tymianku2,5 łyżeczki soli(...)kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy natkę i lubczyk, a następnie blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być dość słona
Poezja smakuSałatka lan say Bardzo mnie ucieszyło, kiedy mogłam zjeść dokładnie taką sałatkę z mantami w Samarkandzie. Składniki: Pomidor, marchewka, ogórek, por (biała część), papryka czerwona i zielona, koperek, natka pietruszki, pieprz do smaku, ugotowany makaron sojowy lub ryżowy. Sos: 2 ząbki czosnku, papryka mielona, łyżeczka octu, gorący olej podgrzany na patelni Pełny przepis tutaj Sumalak Najdziwniejszą potrawą jaką jadłam
Ugotowane pozamiatanekawałka. około 1,5 kg karczku łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki ostrej papryki łyżka białej gorczycy kilka kulek jałowca -//- -//- ziela angielskiego 2 liście laurowe ( pokruszyć) 3 ząbki czosnku 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego łyżka brązowego cukru Oraz: 2 cebula główka czosnku pietruszka 3 łyżki oleju Czyste mięso dobrze jest
Dieta moja pasjasię smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Sajkofanka smakuspróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej
Pudełko rozmaitościmozzarelli :) Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano papryka słodka do smaku jarzynka do smaku 1 łyżeczka sosu chili czosnkowego 4 łyżki pomidorów krojonych z puszki 3 łyżki kukurydzy masło 8 mini mozzarelli light sól PRZYGOTOWANIE: Conchiglione obgotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiLekka ale sycąca sałatka z tego, co ja mam zawsze w kuchennych zapasach: pomidor, ogórek, czerwona papryka, szczypior i biały ser. Do tego dużo świeżo zmielonego pieprzu i voila! - już po głodzie! Nie potrzebujemy tu żadnych sosów, jogurtów czy dresingów, bo warzywa pod wpływem soli puszczają swój pyszny soczek i to wystarczy :)) Składniki: 1 pomidor
Walijskie Pichceniewprawy, jaką miał Andrea. Zaskoczeniem był dla mnie flan z cukinii, czyli zielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę, paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić
Chilli Czosnek i Oliwałyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać pojdeńyczo liście. Sos pomidorowy: Dla leniwych - z torebki. Dla pozostałych - 1/2 litra wody, 3 łyżki koncentratu, 1/2 kostki rosołowej - zagotować. Doprawić do smaku. Można
kolorowotorcikowonatłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem tzatziki. SOS TZATZIKI. (kuchnia grecka;) 2 zielone ogórki 1 grecki jogurt naturalny łyżka koperku 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz Ogórki obrała, pokroiłam w cienkie plasterki (w oryginale ogórki tarte są na grubych oczkach). Czosnek przepuściłam przez praskę. Dodałam
W kuchni Karmel-itkiszybko znika ;)A teraz przejdźmy do przepisu …Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową.Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę.Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała … ogóry kiszone … i wspaniały obiad już był gotowy.Wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły , a ku mojej radości(...)liść laurowy – 2 szt* ziele angielskie – 3 ziarenka* bulion warzywny – 500 ml* śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki* maślaki zasmażane Provitus – 1 sztDODATKOWO :* kasza gryczana biała* ogórki kiszoneSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części ).Obtaczamy w mące.W garnku z grubym dnem
Ostra na Słodkopodsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy(...)ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju 700-800 g mięsa z rosołu 2 cebule przyprawy (doprawiłam sosem sojowym i czarnym pieprzem) 2 łyżki oleju do przysmażenia cebuli W misce wymieszaj składniki
Kulinarne S.O.S.zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka. Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy, białego octu winnego, 1 jajka, ziół prowansalskich, majonezu, 3 ząbków czosnku, 2 czerwonych cebul średniej wielkości(...)dość dokładnie zmiksowałem je za pomocą blendera. Na małej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem zmiksowaną paprykę, którą podsmażałem na małym ogniu około 10 minut, często mieszając. Powstały sos przełożyłem do pojemniczka i pozostawiłem do ostygnięcia. Do niewielkiej miseczki włożyłem 3 łyżki majonezu, dodałem 400 gram jogurtu naturalnego, 3 średniej wielkości ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i szczyptę ziół
Wyprawy kulinarnedokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy.Na patelnie polaną oliwą z oliwek wrzucamy wyparzone, pokrojone na ćwiartki pomidory, szpinak i pokrojone na drobno pieczarki, chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki
Słodkie Przyjemnościwarzywa 600g szczupaka w dzwonkach 1 średnia / 2 małe marchewki (180g) 1 średnia biała cebula (120g) 1 średnia czerwona cebula (120g) 2 łodygi selera naciowego (100g) mąka pszenna masło oliwa 1 płaska łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Sos winny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina
Kulinarna Pokusa