mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu.Pappardelle na 3 sposobyUNO. Sos z pieczarkamiSkładniki:15 średnich pieczarek2 średnie cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić(...)pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa
W kuchni wieczorempomarańczowy. Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45kg. Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, najlepiej nadaje się na pikle, sosy typu chutney oraz do dań z dużą ilością przypraw i imbiru. [źródło: Wszystko o dyni ] Dynia zwyczajna wyjątkowo dobrze komponuje się w pikantnym, doprawianym dużą ilością przypraw, kremie. Składniki(...)bulionowa – u mnie rosołowa 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu - płaska 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka soli – płaska 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki jogurtu naturalnego Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać ze skóry i pokroić
Grunt to przepis!wybór. ale nic to- doprawione wyszły pyszne. Może mięsa to za dużo w tym daniu nie ma , ale za to pyszny sos rekompensuje ten brak. Czas: 45 minut Składniki: 3-4 skrzydełka 1/2 czerwonej dużej cebuli 1 mała biała cebula 1/2 dużego pomidora 4 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego(...)drobno pokrojone cebule i tak samo pokrojonego pomidora. Posypać cukrem. Zalać wodą i dusić 40 minut na średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki.Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem
Buniabaje w kuchnirodzinny obiad! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 70 g ugotowanego ryżu 4 jajka 1 biała cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Czosnek granulowany Mąka ryżowa do obtoczenia Sos pomidorowy: 300 ml wody 250 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1,5 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki śmietany
VioletoweKucharzenieProsty i szybki w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów (u mnie świeże podgrzybki), świetny w sezonie grzybowym. Świeżych grzybów nie powinno się moczyć w wodzie. Spodnia część kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką. Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko ewentualny piach. Odcinam też nożem(...)wrzucamy pokrojone grzyby, chwilę smażymy a następnie podlewamy bulionem (do wzbogacenia smaku można wcześniej podlać białym winem, odparować alkohol i dopiero podlać bulionem) i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy słodką śmietanką, przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Sos grzybowy ze świeżych grzybów można podawać z makaronami , kaszą, ziemniakami, plackami lub nawet jako dodatek
Moja Delicjamarchewki średniej wielkości 2 cebule dość duże 3 duże ząbki czosnku kilka suszonych grzybów -wg uznania 1 płaska łyżeczka gorczycy białej 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka cukru – płaska 1 łyżka sosu worcester lub maggi sól do smaku 0,5 szklanki wody kilka gałązek świeżego majeranku do dekroracji Mięso płukamy , jeśli mamy łopatkę , kroimy
Ogrodnik w podróżycukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut. Wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem, aby przygotować szybki sos pomidorowy. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekanej czerwonej cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze
ale Pyszniedodatku jest strrrasznie prosta. Sprawdźcie sami! Składniki: 500 g mięsa mielonego 25 g tartego sera żółtego 1 por (biała część) 1 mała papryka czerwona 1 mała marchewka 1 cebula ½ łyżeczki papryki mielonej ostrej ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej sól, pieprz 3 łyżki sosu barbecue Sposób wykonania: Obraną i umytą marchewkę oraz paprykę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa przekładamy
Mostek w kuchnifrytkami w mojej wersji przygotowanymi w piekarniku aby oszczędzić już sobie dodatkowego tłuszczu. W przepisie znajdziecie jeszcze domowy sos tatarski, ja go uwielbiam do ryby. Ale oczywiście, zgodzę się z Wami, że nie jest lekkostrawny. Dlatego rybę możecie podać z lżejszym sosem lub po prostu z sałatką. Polecam Wam także: – łosoś z pomidorami – karp w galarecie – ryba(...)flądra – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – łosoś teriyaki – grillowany łosoś – łosoś z sosem whisky i mango – kotlety rybne RYBA Z FRYTKAMI Przygotowanie : około 40 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 250-350 g filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna) – 6 łyżki mąki – przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej
nietylkopasta.plmbir do smaku. Przygotowanie: ryż ugotować. W tym czasie mięso z indyka pokroić w paseczki. W miseczce wymieszać sos sojowy z cukrem, dodać do tego mięso i macerować przez co najmniej 15 minut. Por oczyścić i białą jego część pokroić w krążki. Kapustę pekińską pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, marchewkę po oczyszczeniu pokroić w słupki(...)smażyć na niej mięso, a potem włożyć ugotowany ryż, razem krótko podgrzewać, dodać warzywa, podlać rosołem i jeszcze chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku pieprzem, solą, startym imbirem i sosem sojowym
Państwo Wojtczuk gotująkurczaka 2 łyżki stołowe oliwy2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek1 łyżka stołowa sosu sojowego2 łyżki sosu rybnego1 łyżeczka cukru4 łyżki bulionu lub wody1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody2 cebulki dymki (te od szczypiorków) Szczypta białego pieprzu Ugotować ryż. Na podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka
Kulinarna rozmowatakie porcje, które zużyjemy, najlepszy jest świeżo gotowany makaron. Jeśli makaron będziemy mieszać z sosem, gotujmy go 2 minuty krócej niż zaleca producent. Wtedy mamy pewność, że nam się nie rozgotuje. Dobrze ugotowany makaron to makaron al’dente, taki, który po przełamaniu ma delikatną, białą perełkę w środku. Każdy inny jest rozgotowaną breją. O makaronach można pisać długo
ladykitchenśrednie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 cebulka dymka lub kilka łodyg szczypiorku kawałek papryczki chilli lub płatki chilli (do smaku) 1-2 łyżki oleju roślinnego do smażenia 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego (ewentualnie octu winnego) kilka łyżek wody (w razie potrzeby) sól do smaku Wykonanie: Obrane i umyte ziemniaki kroimy na cienkie plasterki w taki sposób: Przy(...)kroimy na małe kawałki, podobnie jak papryczkę chilli, a obrany czosnek na plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, białą część cebulki dymki i kawałki papryczki chilli. Smażymy przez 1-2 minuty, po czym dodajemy pokrojone ziemniaki i sos sojowy. Całość mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy. Smażymy na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie, co jakiś czas
Lamarida.plrzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie(...)wokół każdego kawałka owinąć plaster mięsa, spiąć wykałaczkami. Posmarować oliwą i upiec na grillu do lekkiego przyrumienienia.Roladki z kurczaka z nektarynkamiTort kiełbaskowo - boczkowySkładniki:Kiełbasa śląska 0,5 kgKiełbaski grillowe białe 0,3 kgBoczek plastry 0,3 kg przyprawa grillowa, papryka, sólolejminiaturowe papryczki słodkie - kilka sztukmajonez - około 3 łyżkiświeży rozmaryn i bazylia - po kilka listkówketchuppołówka jabłka lub kalarepkiPlastry boczku posypać
głodny alergikŁatwe Liczba porcji : 2 Krewetki z makaronem – tylko z jakim? Krewetki z makaronem orzo to bardzo delikatne i smaczne danie. Drobny makaron orzo świetnie chłonie aromaty winno-maślanego sosu Spośród 200 rodzajów makaronów, jakie mają Włosi, makaron orzo jest jednym z najwdzięczniejszych. Orzo po włosku znaczy jęczmień. Być może makaron kształtem przypomina ziarenko jęczmienia, jednak bardziej kojarzy się(...)się w nich znajduje wypłynie podczas smażenia o zamiast gładkiego sosu uzyskacie krewetkowy bulion. Przepis na krewetki z makaronem pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com. Polecamy Wam również przepis na krewetki ze spaghetti w sosie maślanym Składniki: 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu 200 g krewetek, najlepiej surowych ½ szklanki białego, wytrawnego wina 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 ząbki
Niedzielny kucharz