sos biały - 2500 przepisów (strona:59/167)

PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 318

serca nowych konsumujących. Łatwe w przygotowaniu, sycące i przypominające danie włoskiej gospodynii. Wystarczy dobrać odpowiednie zioła. PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. /współpraca z Winiary:/ na ok.15 pulpecików pulpeciki: 500g mięsa mielonego 1 mała cebula biała 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki tartej 1/3 główki kapusty pekińskie jajko sól, pieprz, łyżka suszonego majeranku łyżka słodkiej mielonej papryki(...)tartą i koncentrat. Wyrabiam gładkie ciasto, po czym formuję pulpety.  Na patelni rozgrzewam cienką warstwę oleju, smażę uformowane pulpety z obydwu stron, aż smakowicie zbrązowieją. Odstawiam na bok. sos pomidorowo-ziołowy: 2 opakowania sosu pomidorowego Winiary 500 ml wody 100 ml śmietanki 12% bazylia suszona, oregano suszone, 1 cebula 1 ząbek czosnku Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w sosie pomidorowym + konkurs 233

nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż. Składniki: 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby) 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy z oliwek

Poezja smaku
Czekoladowa babeczka z kuskusu 143

naleśniki, placki twarogowe czy blok czekoladowy.Dzisiaj kolejna odsłona kaszy, tym razem kuskus, w deserowej wersji- z białą czekoladą i nadzieniem   z serka owocowego (można zamienić na nadzienie z nutelli, bakaliowe, budyniowe, na jakie tylko macie chęć!) w sosie z malin i jagód.Deser zrobiłam w kształcie dużej babeczki (można zrobić kilka wersji mini-w zależności od sytuacji

Kraina Miodem Płynąca
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 442

Traditional cabbage rolls with meat and rice Składniki: 1 główka kapusta biała 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 10 dag ryż 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz czarny, majeranek 0,7 l. bulion z drobiu Sos pomidorowy: 1 puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki

Kulinarny karnet Christophera
Zębacz z sosem tatarskim 394

pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie.  Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam.Zaczynamy Składniki:ok 1 kg zębacza1 cytrynapieprz , sól,2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od  sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj.Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek

Smaki Edyty
Tournedos z białą rzodkwią. 170

krótko, tak aby pozostały soczyste i  miękkie. Proponowane danie zachwyca bogactwem smaku rzodkwi i sosu. Składniki dla 2  osób:2 steki z polędwicy wołowej ( po 200 gr grubość ok. 2 cm)2 plastry słoniny lub boczku4 łyżki masła klarowanego150ml rosołu3 łyżki oleju1/2 białej rzodkwi1/2 pęczka szczypiorku1 łyżka chrzanusól, pieprzPołowę rzodkwi  pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć

Kulinarny karnet Christophera
Ryba z warzywami pieczona w folii 244

Składniki: 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj) 100 ml białego wytrawnego wina por 2 średnie marchewki 2 małe cukinie 3 pomidory przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól 2 łyżki sosu sojowego oliwa Wykonanie:Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki(...)dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą. Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.Podajemy z białym ryżem

Czerwona Porzeczka
Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą 195

Pieczona biała kiełbasa z duszoną kapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50  g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy(...)wywarem dodajemy do kapusty. Jeszcze parę minut wszystko razem dusimy. Gdyby kapusta była za rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę.  Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka piwa -sól -pieprz W żaroodpornym naczyniu ułożyć pokrojoną w grube plastry cebule

Kulinarne przemyslenia
Wieprzowina z warzywami i sosem hoisin 212

produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki  2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki chińskiego sosu hoisin sól i pieprz do smaku oliwa lub olej Rozgrzewamy oliwę na patelni, mięso kroimy w cienkie paseczki, solimy

Apetyczna babeczka
Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :) 184

naleśników, paprykę i cebulę możecie lekko przesmażyć na oliwie i dopiero wtedy dodać do naleśników.  Podajemy z sosem salsa i w naszej wersji z paprykowym hummusem :) Salsa : 2 świeże pomidory (czerwony i czarny),  1 żółta lub biała papryka,  1 czerwona cebula lub szalotka,  jalapeno konserwowe,  kukurydza z puszki,  pieprz, sól, tymianek,  passata

vegetanie
Smażona ryba z sosem z mango i sambalu 262

sosem z mango i sambalu 2016-07-21 13:11:57 Prosta w przygotowaniu i bardzo oryginalna smażona ryba podana z egzotycznym sosem – łączącym smaki słodkie, kwaśne i ostre. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny – może być mrożona 2-3 ząbki czosnku 2 średnie czerwone cebule 1 duże dojrzałe mango (500g) 2 łyżki(...)doprowadzamy do wrzenia. Patelnię przestawiamy na mały ogień i dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie odkrywamy i co pewien czas mieszając podgrzewamy kolejne 5-10 minut, aż sos zrobi się gęsty. Pod koniec dosalamy i dosładzamy go do smaku. W międzyczasie kończymy przygotowanie ryby. Na patelnię, najlepiej z podwyższonym rantem, wlewamy tyle oleju rzepakowego, aby utworzył ok. 5mm warstwę

Kulinarna Pokusa
Kurczak po francusku w sosie winnym 126

zdaniem to wystarczy. W oryginalnym przepisie do winnego sosu trzeba wycisnąć całą cytrynę. Uważamy, że robi się on wtedy zbyt kwaśny, tym bardziej, że wytrawne wino już jest kwaskowe. Dlatego sugerujemy na koniec dodać do sosu odrobinę miodu. Przepis na podstawie cooking.nytimes.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 1 cytryna 1/3 szklanki oleju 1 jajko(...)każdej strony. Przełóż usmażone filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Krok 3 Wlej na rozgrzaną patelnię wino, gotuj przez 4-5 minut, aż płyn odparuje i zmieni się w sos. Włóż do sosu filety i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Włóż na patelnię łyżkę masła i rozprowadź w sosie. Na koniec możesz dość do sosu odrobinę miodu dla przełamania kwaskowego

Niedzielny kucharz
Domowy kebab z kurczaka 430

pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje smaku lekki sos czosnkowy. Oczywiście, możecie zrobić wersję ostrą, ale tym razem miałam ochotę(...)podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru Sól Surówka nr 2: Nieduża sałata lodowa 1 nieduży pomidor Pół małej cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego Mały słoiczek majonezu (ok. 130g) 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Dodatkowo

Fabryka pomysłów
Cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 109

zrobiła tzatziki , które dobrze komponowały się z kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi . Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie. Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wylać wodę, cukinię dokładnie odcisnąć i przełożyć do ziemniaków. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i posiekać. Wsypać do poprzednich składników. Na koniec wkruszyć biały ser, dodać gałkę muszkatołową, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrobić do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy cukiniowo-ziemniaczanej formować małe kotleciki, obtaczać je z bułce

niecodziennikpary
Sałatka z selera i pomarańczy z sosem musztardowo jogurtowym 140

białego albedo. Następnie wszystkie pomarańcze filetujemy – ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Pomarańczę stawiamy pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek. Filety odkładamy na bok, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok. Przygotowujemy sos z jogurtu, miodu

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania