chciałam Was zaprosić na jedno z moich ulubionych greckich dań, którym wprost zajadałam się na urlopie i również chętnie przygotowuję je w domu. Gigandes plaki, czyli fasola pieczona w sosie pomidorowym, to taka grecka wersja fasolki po bretońsku, ale zdrowsza, bo bez mięsa. Pozbawione ciężkości naszych szynek i kiełbas danie, jest i tak sycące i pyszne.Gigandes plaki (lub Gigantes plaki(...)chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad, doskonały w czasie jesiennych i zimowych miesięcy.Gigandes plaki - fasola pieczona w sosie pomidorowym na podstawie przepisu z książki Kulinarne wyprawy Jamiego Jamie Oliverna 6-8 porcjiSkładniki: 500 g białej fasoli suchej (oryginalnie odmiana fasolia gigantes, można zastąpić fasolą typu Piękny Jaś, lub fasolą półksiężycowatą) oliwa 1 mała cebula, posiekana
Chilli Czosnek i OliwaKilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo
Walijskie Pichceniedodatek, który pasuje do prawie każdego obiadu, a do tego jest to szybka i lekka surówka. Polecam! Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1marchew pół pęczka koperku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej sól, pieprz Sos: 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu *** Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, solimy
Blog z Apetytemząbki czosnku 150 g (1 szt) cebuli - drobno posiekana 100 g ryżu 15 g ( pęczek) natki pietruszki łyżka szczypioru 1 szklanka białego wina ( lub bulionu)+ 1/4 szklanki 140 g fety sól, pieprz oliwa z oliwek na sos 400 g pomidorów 2 - 3 łyżki oliwy sól, pieprz przygotowanie Przygotować sos. Pomidory zmiksować blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól pieprz ewentualnie trochę mięty
Stare GaryJest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego 50 ml mleka
KreatywnePinyKolejna pizza. Tym razem z sosem nieco mniej tradycyjnym, ale tez powszechnie znanym. Dodatki do tego sosu też nie są niczym odkrywczym. Z całą pewnością pizza
Polska Zupakarkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku. 50 dag karkówki 1 papryka 1 por (biała część) 1 cebula 1 jajko 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek oleju 4 łyżki
Kuchcik gotujeWitajcie w Nowym Roku !!!Dziś mam okazję zaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie Jack Daniel's BBQ.Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na chłodne
kulinarnyJaskładniki * 1 filet z kurczaka* 1 młoda cukinia* 2 średnie białe lub żółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski
Mix smakuostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina,sok z cytryny,oliwa do smażenia,liście mięty i bazylii do przybrania.Sos:1 ogórek szklarniowy,2 łyżki posiekanych listków mięty,4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,sól, pieprz, miód i sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:Przygotować sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe
SzczyptaSmaQSkładniki: ½ białej części pora 1 mała marchewka 1 małe jabłko 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka sosu koperkowo-ziołowego Knorr Warzywa umyć i obrać ze skóry. Pora przekroić na pół i pokroić na cienkie pół talarki. Marchewkę zetrzeć na tartce na małych oczkach, jabłko zetrzeć na grubych oczkach. Wymieszać. W osobnym kubeczku połączyć śmietanę z sosem. Dodać
kulinarnyswiatdomiSkładniki. 30 dag groszek cukrowy 0,5 cukinia 0,5 papryka czerwona 0,5 ogórek świeży 1 cebula 0,5 por część biała 3 ząbki czosnek 5 pomidorki koktajlowe 10 dag makaron chow mein noodles 10 dag sos boemboe olej do smażenia sól Wykonanie. Cebulę, czosnek, por , paprykę pokroić w paski, przesmażyć na woku. Dodać cukinię i ogórek
Kulinarny karnet Christopheracytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać oliwę , aż sos zgęstnieje Piekarnik rozgrzać do temp. 150 - 170 stopni C Pokrojonego łososia rozłożyć na lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć
Proste PotrawyProsta szybka i zdrowa surówka z białej rzepy, tak niedocenianego warzywa w okresie zimowym, a które jest bogatym źródłem witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i
Bernika - moj kulinarny pamietnikTaką kolację kilka dni temu zaserwował mi mój Mąż. Pyszny miecznik, świetnie przyrządzony szpinak i sos, który wszystko fajnie podkręcił. Źródło przepisu. Składniki /dla 2 osób/:2 steki z miecznika1/2 szkl. białego wina2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu5 ząbków czosnkuszczypta solipieprz2 łyżki soku z cytryny1 łyżka oliwy z oliwek250 g mrożonego szpinaku (liście)Do naczynia żaroodpornego wlać wino(...)minut. Szpinak rozmrozić na patelni, pozwolić by woda odparowała, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, wymieszać i doprawić do smaku. Miecznika podawać na szpinaku, z ryżem i sosem cytrynowym
Pasja Smaku