sos biały - 2500 przepisów (strona:70/167)

Sałata salanova z pomarańczą i sosem winegret. Smaczna surówka obiadowa. 227

można użyć każdej zielonej sałaty. Polecam:) Składniki - głowka sałaty salanova - pomarańcza na sos winegret - pól cytryny - musztarda delikatesowa 1 płaska mała łyżeczka - oliwa z oliwek 2 łyżki - sól, pieprz do smaku Wykonanie Sałete dokładnie opłukałam i osuszyłam ułożyłam w miseczce. Pomarańczę obrałam ze skórki i wykroiłam białe błonki, pokroiłam w grubsze kawałki i wyłożyłam na sałatę. Do małego słoiczka wlałam

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak z estragonową salsą verdę według Nigelli Lawson 180

jest o wiele mniej kaloryczne od smażonego, połączone zaś z ziołowym sosem stanowi prawdziwe bogactwo smaku i witamin... Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji "Pokochaj Zdrowe Odżywianie"  Składniki: 700g filetu z kurczaka,  2 łyżki oliwy z oliwek,  1/2 pęczka estragonu,  biały pieprz,  sól.  Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem 344

Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy do niego sok z cytryny oraz parmezan. Przyprawiamy solą morską, grubo mielonym pieprzem (białym, ziołowym lub zwykłym) oraz startą gałką. Odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Brokuł(...)makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut. Od razu podajemy. Post Zapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem

Poezja smaku
gołąbki w sosie ze świeżych pomidorów... 219

Składniki: kapusta biała 1 duża, Farsz: - w opisie, cebula 1 sztuka, masło do smażenia 8 łyżek, pomidory 1 kg, cukier 1 łyżkę, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku FARSZ: 3/4 kg mielone z drobiu, jajka 2 sztuki, ryż 3 torebki ugotowane, cebula 1 sztuka, papryczka z chilli 1 sztuka, koperek 1 pęczek, kucharek do smaku - wszystkie(...)złocisto pokrojoną w kostkę cebulkę posypaną cukrem do cebulki wlać zmiksowane w blenderze umyte pomidorki ze skórką posypać pieprzem, przyprawą w płynie do smaku, kucharkiem i zagotować do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody na większym

W Mojej Kuchni Lubię
Szaszłyki drobiowe z morelami 210

szaszłyki drobiowe z… morelami.      Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)- marynata:- olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe- pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany        Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 3 cebule (biała i czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki do szaszłyków- oliwa w sprayu Wieczorem (dzień wcześniej) trzeba

mojewypiekiinietylko
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 185

cebula* ząbek czosnku * papryka czerwona * biała papryka * 2 pomidory* mała cukinia* łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek* garść świeżej bazylii * sól, pieprz Przygotowanie :Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości. Dodać przecier, zagotować. Sos wymieszać z makaronem, bądź podać najpierw makaron

Magiczne Życie Marty
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 292

porcje) 2 piersi z kaczki ze skórą sól morska, świeżo mielony pieprz czarny   Składniki na sos z kaczki: 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego 1 noga z kaczki 1/2 średniej marchewki 1/2 szalotki lub niedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora 1 mały,rzymski pomidor 1/2 łyżki listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/4 łyżki suszonego) 1 mały listek

Moja Delicja
Karkówka z żurawiną i jałowcem 200

Karkówka w lekko słodkim wydaniu, z posmakiem jałowca! .Idealna do kanapek lub do obiadu z sosem miodowo - żurawinowym. Polecam.  Składniki: 1,2 kg karkówki 5-7 ziaren jałowca garść suszonej żurawiny 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę pieprz biały sól gruba 2 liście laurowe kilka łyżek oliwy  Karkówkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do miski i nacieramy(...)dołożyć żurawiny. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 180C-190C, im większy kawałek mięsa tym dłuższy czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy mięso na półmisek i odstawiamy do ostygnięcia. Sos, który się wytopił możemy przełożyć do rondelka, podlać wodą, przyprawić i dołożyć śmietany z mąką aby go zagęścić. Po przyprawy do karkówki warto zajrzeć do www.owocowyraj.eu

Apetyczna babeczka
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 307

kakao (minimum 70%). Zawartość rondla mieszałem w celu rozpuszczenia czekolady. Zmniejszyłem ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu

Wyprawy kulinarne
Stir fry z polędwicy wieprzowej z makaronem ryżowym 162

Azjatycka potrawa z polędwicą wieprzową i warzywami oraz pysznym sosem. Danie jest proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujecie tylko kilka podstawowych składników. Podałam je z makaronem z brązowego ryżu bo jest zdrowszy. Na patelni musiał znaleźć się też czarny sezam bo go uwielbiam. składniki: 20 dkg makaronu z ryżu brązowego 1 polędwica wieprzowa(...)fasolki szparagowej mrożonej 10 dkg groszku cukrowego 1 papryka czerwona 1 marchewka duża 1 por biała część 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 papryczki chili żółtej natka pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego sól, pieprz 2 ząbki czosnku  2 łyżki mąki ziemniaczanej sos: 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu winnego  2 łyżki sosu terijaki

wesoła kuchnia
Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 298

celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas.  Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry.  Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką. Słodki sos chili: 200 ml wody 50 ml octu ryżowego 125 g cukru 3 duże papryczki chili sok z  ½  limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno(...)czosnek.  Sos zdejmij z ognia i utrzyj lekko blenderem, tak, aby nabrał czerwonego koloru, a kawałki papryki nadal były widoczne.  W szklance rozrób mąkę ziemniaczaną z 3 łyżkami zimnej wody. Wlej do rondla i dokładnie wymieszaj.  Wstaw ponownie na ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje i stanie się klarowny.  Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest

Food Square
Angielski pudding 170

Myślę, że ten czas zdecydowanie wystarczył. Puddingiem jestem zachwycona. mnustwo bakalii, rewelacyjny smak i ten sosSos jest rewelacyjny i doskonale dopełnia smak puddingu i sprawia, że jest on o niebo lepszy. Składniki: ½ szklanki brandy 250 g masła ¼ szklanki brązowego cukru ¼ szklanki białego cukru 3 jajka 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g tartej

Mama Gotuje
Schab z papryką w curry sosie. 258

Zapraszam :)  Składniki:ok 450 schabu-pokrojonego w paseczki2 łyżki oleju 1 cebula( ja dałam poł czerwonej I pół białej)3 ząbki czosnku2 paprykiok 170 gr pieczarek- pokrojone w ćwiartki2 łyżki czerwonej pasty currypuszka mleka kokosowego100 ml bulionu kurczakowego2 łyżki sosu sojowegopuszka pomidorówpietruszka lub kolendraryż lub makaron No I przechodzimy do pracy- I sam zrobienie obiadu to tylko

Smaki Edyty
Udka na żółtym ryżu z warzywami 402

naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego 1 łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami

https:KKuchniaMniam
SMAŻONE FIGI Z SOSEM MUSCAT 144

departemencie Ardèche. Czas przygotowania : 10 min. Czas smażenia : 10 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 8 dużych fioletowych (lub zielonych) świeżych fig ● 40 g masła ● 100 ml białego słodkiego wina typu Muscat* ● 3 łyżki płynnego miodu ● 30 g płatków migdałowych ● 1 łyżka cukru Przygotowanie Płatki migdałowe wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię, i upraż, potrząsając patelnią. Dodaj cukier i mieszaj(...)silnym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj resztę masła, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ubijając sos trzepaczką. Przełóż figi na patelnię i podgrzej przez chwilę. Podawaj na gorąco, polane sosem muscat i posypane uprażonymi płatkami migdałowymi. *Np. francuskiego wina Muscat de Lunel, Muscat de Rivesaltes lub Frontignan, lub innego słodkiego białego wina typu Muscat. **Tak przyrządzone figi będą również świetnie smakować podane

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania