sos biały - 2500 przepisów (strona:74/167)

Sajgonki wegetariańskie 230

sztuk: papier ryżowy (ok 15 arkuszy) 5 suszonych grzybów mun 100g kiełków fasoli mung 1/4 główki małej białej kapusty 1 mała czerwona papryka 1 średniej wielkości marchewka 1 mały por 1/2 papryczki chili (jeśli jest malutka to cała) 2 łyżki sosu sojowego  curry - do smaku Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie

Ze smakiem i z pasją
Gulasz wieprzowy z mix warzywami 168

schowane: cebulka, fasola czerwona, słodkie pomidory i   kukurydza ozłocona. Całości z sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie mix warzywny z chili Rolnik, ok. 1 kg szynki wieprzowej, 2 ząbki czosnku, 2 białe cebule (150 g), 2 pietruszki korzeń   (150 g), 2 marchewki

Moniki Smakołyki
Sałatka z pomarańczą i serem pleśniowym 192

dojrzała pomarańcza 60 g sera pleśniowego typu Lazur kilka orzechów włoskich 2 łyżki miodu Sos: 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Rukolę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Pomarańczę obrać, wyfiletować z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na rukoli. 3) Dodać ser pokrojony

Fitsweet.me
Szpinakowe tagliatelle w sosie porowo-pieczarkowym z kurczakiem 379

przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu jak i w kulinariach, więc kombinuję, wtedy nie byłabym sobą. Może z tego względu(...)chyba już w ogóle:P). Składniki na 3 porcje: 350 g makaronu tagliatelle szpinakowe 20 dag pieczarek Biała część pora Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie  bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, a pierś

Fabryka pomysłów
Barszcz czerwony 258

ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka. Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru. Jeśli mamy szczaw

Kuchcik gotuje
Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym 213

Otrzymałam do przetestowania zestaw win Celebro wraz z gadżetami za który bardzo serdecznie dziękuję.  Pod marką Celebro produkowane są dwie odmiany wina białego: francuskie i hiszpańskie  dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie  zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do  ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny(...)wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić.Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać  na talerzyk, ułożyć  gruszki i udekorować

Ala piecze i gotuje
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 369

Osobiście bardzo smakują mi tradycyjne kotlety schabowe, jednak czasem lubię dodać do nich coś od siebie;)) Tym razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje.Składniki:500g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz(...)cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki drobiowego bulionu, łyżeczka soku z cytryny,  szczypta startej skórki z cytryny, łyżeczka mąki, sól, biały pieprz. Cebule obrać i drobno posiekać, czosnek zaś przecisnąć przez praskę. Zeszklić na odrobinie oleju. Wlać bulion gorący oraz śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym

Z miłości do słodkości
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym 489

łyżka miodu 3/4 łyżeczki kminu ¼ łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki tymianku pieprz olej do smażenia Sos: 1 łyżka masła 1 mała szalotka lub ½ małej czerwonej cebuli 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki żurawiny do mięs (w słoiczku) 2 łyżki miodu 1/5 szklanki wody lub białego wina skórka starta z 1/2 cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy(...)patelnię i obsmażamy (na dużym ogniu) ze wszystkich stron.  Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, zależności od grubości polędwiczki. Przygotowujemy sos. Masło roztapiamy na patelni na której wcześniej smażyliśmy mięso. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy żurawinę-suszoną i ze słoiczka , miód, wino, skórkę i sok z cytryny. Gotujemy

Mania Gotowania
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 216

cytryny - do zamarynowania ryby 1 łyżeczka masła - wyłącznie dla dodania smaku ostatecznemu sosowi, choć wiem że nie powinnam... ach ta dieta... 1 ząbek czosnku 100ml soku z kiszonych ogórków 1 łyżeczka miodu - u mnie ciemny, gryczany 1 mały ogórek kiszony  1 dymka - biała część i szczypiorek (akurat ten ostatni u mnie "wyszedł" jeszcze podczas śniadania, musiałam się obyć(...)białą część dymki poszatkowaną w krążki oraz świeży, pocięty drobno rozmaryn. Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko łososia i smażyć ok 6-7 minut, polewając wywarem rybę - nie trzeba wtedy przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego wywaru, lanego łyżką. Rybę wyjąć na talerz. Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu, aby go zredukować do gęstszego sosu

Grunt to przepis!
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami 178

jedzenia. Coś dobrego, coś co sprawi, że nie tylko moje kubki smakowe, ale również moja dusza będą zadowolone. I dziś tak towarzyszył mi na każdym kroku makaron. Makaron w sosie śmietanowym. Boże, nie ma chyba lepszego (i bardziej niezdrowego) połączenia niż dobrej jakości makaron jajeczny - wstążki najlepiej i śmietana - tłusta, gęsta, aksamitna. Poszłam na targowisko, Stary Kleparz w Krakowie(...)białą część dymki kroimy w cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego kurczaka, kurki, czosnek i dymkę. Smażymy do czasu, aż kurczak i grzyby ładnie się zarumienią. 5. Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje

W kuchni Katie
Chaczapuri z suszonymi pomidorami 116

Pomysł na chaczapuri z suszonymi pomidorami podsunęło nam google. Plany odnośnie białego sera nie zostały zrealizowane, a trzeba było go wkrótce już zjeść lub zamrozić. Twaróg teraz chcieliśmy wykorzystać do czegoś na słono i od razu pierwszą propozycją wyszukiwarki było gruzińskie chaczapuri . Zdjęcia zachęciły nas do przyjrzenia się bliżej temu gruzińskiemu plackowi i już dalej nie musieliśmy szukać – był(...)suszonymi pomidorami, a całość posypaliśmy szczypiorkiem i polaliśmy odrobiną sosu czosnkowego. Składniki na chaczapuri z suszonymi pomidorami” Ciasto: 1 / 2 kg mąki pszennej chlebowej TYP 750 1 opakowanie drożdży instant (8 g) 1 / 2 łyżeczki soli 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oliwy 1 jajko Nadzienie: 300 g białego sera 200 g mozzarelli 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko

niecodziennikpary
Najlepsze przepisy z ziemniakami – top 10 140

minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Trzeba je wtedy wyłowić łyżką cedzakową i zostawić na durszlaku do odcedzenia. Sos: Boczek smażymy na patelni aż tłuszcz się wytopi a boczek będzie rumiany. Do miski odlewamy tłuszcz, dodajemy jajka i pieprz. Mieszamy i wsypujemy do sosu gorące jeszcze, odsączone ugotowane kluski. Mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy usmażonym boczkiem, cebulą i kaparami. Koreczki(...)frytki z majonezem z wasabi Składniki sosu mieszamy i podajemy z upieczonymi frytkami. Jeśli mamy więcej czasu możemy zrobić też 2 sos z mango wg, tego przepisu: Dip z mango i sosu sojowego Ponzu z frytkami – przepis z warsztatów Kikkoman Gzik – ziemniaki z twarożkiem Składniki: kilka ładnych,średnich ziemniaków 250 g białego sera twarogowego pół małego opakowania śmietany

Ugotowane pozamiatane
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 24.03.2017r. 182

Danuta Sernik gotowany z mini rolsami     Kasia Ucierane szybkie ciasto z wiśniami bez białego cukru i margaryny     Joanna  Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem     Magdalena  Serniczek z Nutellą     Marzena  Makaron z sosem pomidorowym     A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek

Magiczne Życie Marty
Przepis na… – Vitello tonnato, wykwintny smak Piemontu 331

dodajemy rozdrobnionego tuńczyka (najlepiej świeżego, nie z puszki), poszatkowaną cebulę, fileciki anchois, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy dwie szklanki białego, wytrawnego wina. Całość gotujemy na małym ogniu przez 70-90 minut uzupełniając odparowujące wino. Z garnka wyjmujemy mięso. Powstały sos ubijamy ze 100 ml oliwy z oliwek i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Dodajemy łyżkę kaparów. Mięso w całości polewamy

Bon Ton Italia
Surówka wiosenna 295

Nieskomplikowana, szybka i bardzo zdrowa wiosenna sałatka. Kusi kolorem i przepysznym połączeniem smaków. Składniki ½ główki białej kapusty Pęczek rzodkiewki Średnia cukinia ½ pęczka natki pietruszki 100g sera lazur 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy extra virgin Sos sałatkowy z koperkiem Sposób przygotowania Kapustę szatkujemy w jak najcieńsze plasterki. Cukinie kroimy w słupku a rzodkiewki w ćwiartki. Z natki obrywamy listki

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania