żeby potem stwierdzić, że to jednak nie to. Ale skoro już założyłam bloga kulinarnego, to wypadało jednak trochę się pomęczyć nad tym sosem, żeby wypracować na idealny przepis ;)I udało się!Składniki:ogórek zielony2 łyżki octu winnego (białego)sólpieprz250 g jogurtu greckiego2-3 ząbki czosnku2 łyżeczki oliwy Obrany ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jogurt, ocet, oliwę
chwile dla mnieoraz cebule kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy posiekany koperek, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Możemy dodać kilka kropli octu z białego wina. Gotowy tatar podajemy np. z pieczywem. U nas w domu zajadany w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowo-czosnkowego
Kolizje Smakówmięso mielone wieprzowe – 500 g– pomidor – 1 szt– fasola ( u mnie biała ) – 100 g– kukurydza – 100 g– czerwona papryka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– sos czosnkowy– sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:TACOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną.Dodajemy pół łyżeczki soli.Wlewamy gorącą wodę
Ostra na Słodkoosoby: - 1 mała sałata rzymska - 3 pomidorki podłużne pomarańczowe - 1/4 awokado - 1 cebulka dymka - 1 duży pomidor malinowy - 1/3 białej rzodkiewki - świeża bazylia Warzywa kroimy w kostkę lub plastry jak wolicie, układamy na sałacie. Polewamy sosem. SOS DO SAŁATY: - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu balsamicznego (najlepiej z Modemy) - 1 łyżeczka soku z cytryny - sok z 1/2 pomarańcza
SMYKWKUCHNIsmażymy po kilka minut z każdej strony, na małej ilości oleju kokosowego lub oliwy, do ładnego zrumienienia.Podajemy z ulubionymi dodatkami. Mój sos pieczarkowy był banalnie prosty ale zarazem bardzo smaczny. Pieczarki pokrojone w cienkie plastry (były super białe, jędrne i małe, nic nie ściemniały) podsmażyłam na małej ilości bezzapachowego oleju kokosowego, doprawiłam solą i pieprzem. Dolałam trochę wody i zaciągnęłam
Smaczne Zdrowebazie avocado. To naprawdę bardzo proste. I nie dość, że smacznie to jeszcze jak kolorowo robi się na talerzu! :) ZIELONY SOS GUACAMOLE - jeden dojrzały owoc avocado - ząbek czosnku - sól, świeżo mielony pieprz - sok z limonki -łyżeczka białego sezamu Avocado obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy posiekany
Sajkofanka smakubiałej czekolady składanki: 100 g białej czekolady 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 300 - 400 g truskawek do dekoracji groszki białej czekolady listki mięty lub bazylii wykonanie: 200 g truskawek miksujemy razem z cukrem pudrem na sos. Czekoladę i 4 łyżki kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia Resztę kremówki ubijamy mikserem na bitą śmietanę.. Gdy czekolada
Przysmaki Karolkimałe lub 1 średnia marchewka (im więcej, tym bardziej słodki bedzie bulion) kawałek selera 1/3-1/4 pora (biała część) kawałek kapusty włoskiej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2-3 suszone grzybki 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól i pieprz do smaku Mięso myjemy, obieramy ze skóry i ewentualnych kawałków tłuszczu. Wkładamy
Zawsze głodna!papryczki jalapeño (z zalewy octowej).Burgery (na 4 sztuk ):500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić)1-2 łyżki sosu sojowego0,5 szklanki wody z łyżeczką cukru1 ząbek czosnkupieprz Czerwona cebulka karmelizowana:2 duża czerwona cebula40 g cukru trzcinowego 100 ml białego winasólCebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i rumienimy (bez tłuszczu
Delicious Titbitstutaj . Składniki na sałatkę z cukinii: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego lub octu jabłkowego 2 łyżki soku z pomarańczy Sól i pieprz do smaku cukinia- 2 sztuki świeża bazylia i tymianek Sposób przygotowania sałatki z cukinii: Składniki sosu cytrusowego: oliwę, sok z cytryny i sok pomarańczowy mieszamy w słoiczku, potrząsając nim. Cukinię wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętradycją w moim domu jest przygotowanie sernika gotowanego na cieście miodowym , polanym sosem tiramisuSernik gotowany na miodowym cieście SKŁADNIKI:CIASTO jajka - 2 sztmąka - 3 szklsoda - 2 łyżeczkimiód sztuczny - 3 łyżkimargaryna Palma w złotym opakowaniu - 1/4 kostkiśmietana - 3 łyżkicukier - 3/4 szklMASA SEROWAser biały w kostkach - 1 kgaromat migdałowymleko - 1/3 szkljajka - 4 sztcukier - 250 gmargaryna Palma(...)wylać na placek gorącą porcję masy serowej, następnie ciasto, masa, ciasto i masa serowa. Odstawić ciasto na całą noc. Przed podaniem ciasta, udekorować kratkę, na cieście sosem tiramisu
Kuchnia Danusisezamowego Sos: 1 łyżka sosu hoi-sin 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki Przygotowanie: Mięsa najlepiej dzień wcześnie kroimy w cienkie paski
Mania Gotowaniadodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka(...)odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawarzywną, wersję do zup oraz wersję do mięs, sosów.Pierwsza wersja to bulionetka do zup:Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy 250g soliSKŁADNIKI:- 3 szt marchwi- 1 mały seler- 3 gałązki selera naciowego- 3 szt pietruszki korzeń - por kawałek ok 5 cm części białej - 2 cebule - natka pietruszki - kilka(...)sól ( gotowanie warzyw wydobytych z ziemni zawsze zaczynamy od zimnej) i poddusiłam ok 30 min.- jak warzywa zmiękły, całość wystygła zmieliłam dokładnie blenderem SKŁADNIKI DO BULIONETKI DO MIĘS ORAZ SOSÓW: - 3 marchewki
Basia w kuchnipomidorków koktajlowych3 kromki chleba2 łyżki startego parmezanu2 łyżki oliwy z oliwekłyżka masłasól i pieprzSos:6 filecików anchois2 ząbki czosnku1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżka soku z cytryny3 łyżki majonezu4 łyżki białego wytrawnego wina1 łyżka startego parmezanu2 łyżki oliwy z oliwekpieprzPrzygotowanie:Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę z oliwek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy(...)nagrzanego do 180’C na około 25 minut. Kromki chleba kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy do uzyskania złotego koloru, często mieszając.Sos:Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy. Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z wody i przekładamy na talerz. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki
Oryginalny smak