jeszcze ok.90 minut ( ja piekłam 100 minut, ale myślę, że powinnam jeszcze z 5-10 minut dodać) chyba, że pieczemy dokładnie wg oryginału, tzn. z mlekiem słodzonym i z białą czekoladą, wówczas wystarczy nam 90 minut.Wierzch: W misce wymieszać śmietanę z serem Philadelphia (do serka dodająć śmietanę) i mielonym ksylitolem (lub pudrem). Sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić delikatnie(...)mnie spód był dość luźny, ściągnął dopiero w lodówce. Po wystudzeniu zdjąć obręcz i przełożyć serniczek na talerz. Dekoracja: Orzeszki ziemne posiekać nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sosu toffee umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez ok.15-20 minut lub do czasu aż będzie gęsty. Od czasu do czasu
Smaczne Zdrowerodzinny obiad. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowego (może być wieprzowe lub drobiowe) 700 g białej kapusty 1 szklanka ryżu 3 jajka 500 g cebuli białej Sól, pieprz 1 l soku pomidorowego Olej 1 puszka pomidorów w puszce (krojone) Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Zaczynamy od obrania cebuli i szatkujemy(...)Wszystkie kulki powinny być zanurzone w soku pomidorowym (minimum do połowy). Do nagrzanego piekarnika (180 stopni) wstawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy przez około 1 godzinę. Następnie po upieczeniu blendujemy sos. Gołąbki podajemy polane przygotowanym sosem pomidorowym. Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: (na 4 porcje) bezy: 3 białka 165 g cukru 1 łyżeczka cynamonu gruszki w sosie karmelowym: 4 gruszki 110 g cukru 25 ml gorącej wody 25 g masła 90 ml śmietany kremówki (38%) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo: 300 ml śmietany kremówki (38%) Cukier wymieszać z cynamonem(...)będą się rozpadać. Zdjąć owoce z patelni. Karmel podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć mieszaninę z ognia, dodać masło i kremówkę, wymieszać. Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno tuż przed podaniem. Wyłożyć ją na bezy, udekorować całość gruszkami i sosem. Smacznego! Cóż, a teraz to już najwyższa pora spać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą blendera na pastę. Trwałość: około tygodnia. Równie dobrze smakuje zaraz po przygotowaniu. SOS CHRZANOWO-MAJONEZOWY Z CYTRYNOWEGO CHRZANU ZE SREBRNĄ CEBULKĄ
W kuchni Karmel-itkimineralnych. Zatem na zdrowie! :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 250 g krewetek z ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy(...)chwilę na jednej stronie, po czym odwracamy krewetki na drugą stronę. 5. Chwilę smażymy, następnie dodajemy białego wina. Zwiększamy ogień i odparowujemy połowę płynu. 6. Dodajemy sok z pomarańczy wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu. Odparowujemy połowę objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę
W kuchni Katiewymaga wielu składników, należy jednak pamiętać o częstym mieszaniu potrawy. Gęsie żołądki w sosie własnym najlepiej smakują z kaszą ugotowaną na sypko lub z puree z ziemniaków. Składniki na gęsie żołądki 500 g gęsich żołądków 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 / 2 szklanki białego wytrawnego wina 1 / 3 natki pietruszki gęsi lub kaczy smalec (ew. olej) do smażenia sól(...)wino, a gdy się zredukuje, wlać tyle wody, żeby żołądki były całe przykryte. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godziny – aż mięso będzie miękkie. Zdjąć pokrywkę, sos zredukować. Gęsie żołądki doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekaną świeżą natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Gęsie żołądki pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyDzień dobry, W ramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki. U mnie jest to fasulye pilaki, czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki, które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji. Jak smakuje pilaki? -"Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie(...)przyrządzania nazywa się plaki, z tą różnicą, że odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki, do którego wykorzystuje się białą fasolę. Przeglądane przeze mnie na Internecie tureckie przepisy każą użyć odmiany fasoli o nazwie
Chilli Czosnek i Oliwabiałego wina 4-5 gałązek świeżej szałwii 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki masła sól biały pieprz Na początku nastawiamy duży garnek, z osoloną wodą na makaron. W drugim rondelku topimy masło, dodajemy 175g gorgonzoli i podgrzewamy 2 min., na małym ogniu, mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści. Dodajemy śmietanę, wino i mąkę kukurydzianą. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Warto trochę odczarować mit tej tłustej ryby z frytkami - dlatego dziś przygotowałam dorsza w sosie curry. Jest to danie wyjątkowo proste do zrobienia, szybkie i niezwykle smaczne 😀 No i zdrowe 😉 Dorsz Dorsz to ryba morska, która odławiana jest w chłodnych akwenach. Jego mięso ma biały kolor i delikatny rybny aromat. Kupić możemy go przez cały rok - choć tego złowionego(...)gramowego fileta na obiad pokryje połowę naszego zapotrzebowania na selen, a także dostarczy nam dużej ilości witaminy B12, fosforu czy witaminy D. Warto więc dorsza jeść 😉 Np. z pysznym sosem curry 😋 Dorsz w sosie curry - przepis na 4 porcje Do przygotowania dorsza będziesz potrzebować: 600g fileta z dorsza, 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki
Z notatnika dietetykaSkładniki: 1 puszka białej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 50 g szpinaku 2 łodygi selera naciowego 1/2 cukinii kawałek pora sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie ostry sos chili Przygotowanie: … Czytaj dalej Gulasz warzywny
czarrna od kuchnijogurtowo-czosnkowego sosu! Składniki: Placki: 1 cukinia (ok.600g) - u mnie było 2,5kg! :)) 2 jajka 5-7 łyżek mąki Pełne Ziarno Lubella 1 duża cebula sól i świeżo mielony pieprz oliwa do smażenia Sos: duży kubek jogurtu naturalnego (370g.) 5 ząbków czosnku 10 listków świeżej bazylii szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu Bonus: ja do sosu dodałam pokrojoną(...)kroimy w paski i razem z przyprawami dodajemy do jogurtu. Ja swoje plaski porządnie smarowałam w środku sosem i składałam na pół - Wy równie dobrze możecie podać je w formie naleśników :) Decyzja należy do Was! :) Ah tak - do placków podałam bułgarskie białe, półwytrawne wino Chateau Menada Chardonnay ale równie dobrze będzie pasowało gruzińskie białe, wytrawne wino Marani Tsinandali
Spektrum Smakupasuje tu właśnie ryż :) Szybkie,smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie a zasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza pierś z kurczaka - pieczarki ( ok.30 dkg.) - pół czerwonej papryki - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy, - śmietana 12% - mąka ok. 3 łyżki Wykonanie Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu
Kuchnia z widokiem na ogródzaraz po sparzeniu i na zimno - jako dodatek do chleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków. Ostrość kiełbasy regulujemy dodając więcej lub mniej pieprzu kajeńskiego. Podajemy ciepłe z ryżem i np dowolnym sosem jogurtowym Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis. składniki
Stare Garyfast foodami kojarzyć, bo przecież jest zdrowa, mimo, że może odrobinkę kaloryczna ;)- 1/4 główki posiekanej w dowolny sposób białej kapusty (ja wolę piórka niż wersję mini)- 2 marchewki starte na grubej tarce- 1 cebula drobno posiekana w kosteczkęWszystko mieszamy i zalewamy sosem przygotowanym z:4 łyżek cukru1/2 szklanki majonezu3 łyżek mleka1 i 1/2 łyżki octu winnego (ja się machnęłam
Z butelką mleczka w tle