sosu: 6 łyżek przecieru pomidorowego (domowego) 300 ml gęstej śmietany (18%) kilka gałązek świeżej bazylii 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki zioła prowansalskich 1 - 2 ząbki czosnku Składniki na puree z selera: ok. 500 g selera sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz
Kuchnia u Krysijako towarzysz potraw. Świetnie sprawdzi się z tłustymi rybami lub makaronami w aksamitnym śmietanowym sosie z krewetkami. W bardziej szalonej wariacji będzie świetnie pasowało do grzanek ze smalczykiem z mangalicy. Ode mnie: mój zdecydowany faworyt, jeśli chodzi o ten styl Chardonnay. Jeśli więc lubicie wina białe krągłe, pełne i aksamitne, to będzie to doskonały wybór. Po otwarciu butelki wino
Kate's Kitchenjako towarzysz potraw. Świetnie sprawdzi się z tłustymi rybami lub makaronami w aksamitnym śmietanowym sosie z krewetkami. W bardziej szalonej wariacji będzie świetnie pasowało do grzanek ze smalczykiem z mangalicy. Ode mnie: mój zdecydowany faworyt, jeśli chodzi o ten styl Chardonnay. Jeśli więc lubicie wina białe krągłe, pełne i aksamitne, to będzie to doskonały wybór. Po otwarciu butelki wino
Kate's Kitchenjest pyszna, mnie palona nie odpowiada, a ta bardzo). Dodatkowo była jeszcze pokrojona kapusta. Tych osobiście nie jadłam, ale Rodzinka orzekła iż są pyszne i tego będę się trzymać. Sos pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy.Składniki(...)kaszy gryczanej białej- 2 duże cebule- 1 ząbek czosnku- 1/2 łyżeczki tymianku (nie trzeba)- ok.200-300ml bulionu (u mnie mrożony własny, ale można dać z kostki)- 1 puszka krojonych pomidorów- 0,5l soku pomidorowego- ketchup do smaku- 2-3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego- sól (ok.1 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku- skrobia kukurydziana maizena (do zagęszczenia sosu
Smaczne Zdrowemakaronu), sałatami i kolorowymi pomidorkami koktajlowymi. Do popicia poszłam w klasykę, więc w naszych kieliszkach pojawiło się Pouilly Fume. Składniki: Paczka okładniczek 2 solidne łyżki masła ok. 150 ml białego wytrawnego wina 2 małe szalotki 1 nieduża gałązka świeżego rozmarynu 3-4 gałązki świeżego tymianku 1 – 2 ząbki czosnku Pesto: Garść orzechów nerkowca 1 mały ząbek czosnku(...)ponownie miksujemy na gładki sos. Fot, Kate’s Wine&Cuisine Na dużym talerzu układamy mieszankę sałat i pomidorki i skrapiamy je oliwą z oliwek. Układamy okładniczki i do każdej z nich dodajemy malutką łyżeczkę pesto. Pyszna kolacja gotowa dosłownie w kilka minut. Inne przepisy na małże znajdziecie: Mule z figami w białym winie Mule “po francusku
Kate's KitchenPyszne spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym - zasmakuje każdemu miłośnikowi frutti di mare :)SKŁADNIKImakaron spaghetti 300g 1 mała cebula czerwona2 ząbki czosnku1/2 zielonej papryczki pepperoni250g mieszanki owoców morza -mogą być mrożone(krewetki, kalmary, omułki)500g pomidorów krojonychw zalewie 1/4 szklanki białego wina wytrawnegoświeże oregano, sól, pieprzewentualnie czosnek i papryka w proszkuoliwa z oliwek kilka czarnych oliwek parmezan PRZYGOTOWANIEJeśli(...)pieprzem i dusimy, aż owoce morza zmiękną.Możemy ewentualnie doprawić jeszcze do smaku czosnkiem i papryką.W międzyczasie gotujemy makaron -al dente -według przepisu na opakowaniu.Podajemy makaron z sosem, przyozdabiamy posiekanymi oliwkami i posypujemy startym parmezanem.Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje400g grochu suchego w połówkach kości i resztki mięsa, skóra z kaczki pieczonej (również sos z pieczenia) – można pominąć w wersji wege, można zastąpić kawałkiem kiełbasy czy boczku coś z włoszczyzny co mamy np: 1 korzeń pietruszki, 1 plaster selera korzeniowego, plaster kapusty białej 4 cebule 3 ząbki czosnku 0,5 kg ziemniaków 4 łyżki pęczaku suchego 2 liście
Dorota Smakujeowych burgerów rybnych jest po pierwsze użycie dwóch rodzajów świeżych ryb: tłustej makreli oraz dowolnej białej ryby, bez skóry i ości, posiekanie ich nożem (nie żadnymi robotami), wymieszanie ze skórką cytrynową (nie sokiem), odrobiną bułki tartej i nie dodawanie jaja. Po drugie przygotowanie własnego sosu ziołowego na bazie majonezu, dużej ilości świeżej natki pietruszki, szczypiorku i koperku oraz kaparów (jeśli
Moja Delicjaweszłam do Mercato, poczułam się jak sklepie lub na małym bazarze. Surowy wystrój i białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek
Chilli Czosnek i OliwaKrewetki możecie podawać na wiele różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę
Milion SmakówJeśli lubicie naleśniki na słodko czy szukacie sosu tylko gęstszego do pierogów czy klusek śląskich to polecam taki prosty serowy ;) Można też mikserem rozbić dokładnie grudki sera chociaż mi nie przeszkadzają ;) Do jego wykonania potrzebujemy: ser biały twarogowy śmietanę cukier cukier waniliowy mleko W zależności jaką chcemy uzyskać konsystencję dodajemy więcej mleka. I cukier także wedle upodobań ;) Uważajcie gniotąc
W kuchni bez szafekmakreli w pomidorach 1 ząbek czosnku szczypiorek Pasta podana na habżykach . PRZYGOTOWANIE: Twaróg biały najlepiej chudy kruszymy bądź rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do twarogu. Puszkę z makrelą otwieramy i przekładamy ją wraz z sosem do miseczki i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Szczypiorek siekamy. Pastę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodstawiamy aż się w nim rozpuszczą.Mąkę przesiewamy do dużej miski, zalewamy ciepłą wodą i białym winem, dodajemy oliwę i sól. Roztarte drożdże przelewamy do mąki. Wszystko dokładnie ugniatamy i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1,5 h).Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże oregano i świeżą bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli i szczyptę cukru. Mieszamy
Słodkie Przyjemnościtego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek czosnku1 cebulasól, pieprz
Walijskie PichcenieSkładniki: 2 garści roszponki 1 gałązka selera naciowego 4 orzechy włoskie 80 g sera gorgonzola Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia
Kolizje Smaków