kilka kropel octu ryżowego i sosu sojowego 2 łyżeczki sosu sojowego sok z pomarańczy kilka ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki powideł śliwkowych kilka kropel soku z limonki Przygotowanie Kaczkę umyć i osuszyć. Skórę lekko ponacinać. Przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem kilkoma kroplami octu ryżowego i sosu sojowego dodać ziarenka jałowca, listki laurowe(...)kilka min na odpoczynek..pokroić. Na patelnię wlać wszystkie składniki sosu.. powidła, sos sojowy. ocet ryżowy, limonkę.. Doprawić do smaku solą, imbirem i na końcu dodać miód. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Przecisnąć przez praskę. Wymieszać z żółtkiem, białkami, masłem i mlekiem ( najładniej kiedy będą białe ). Dodać szczyptę gałki.. Podać z dojrzałym mango Smacznego
Gaździnka warzyosolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy. Od porów odcinamy zieloną część, a białą myjemy i obieramy z pierwszej warstwy. Kroimy na kawałki ok. 1,5 cm grubości. Szczypiorek siekamy. Mleko mieszamy z jogurtem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek
My Chcemy Jeśćkurczaka 1/3 szklanki kuskusu 1 dojrzałe mango 2 marchewki kawałek białej części pora (ok. 10 cm) 3 łyżki rodzynek 1 łyżka oleju kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy
Czary - gary w kuchnisię często zdarza gdy smażymy filety bez jakiegokolwiek sosu. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 3 filety z piersi kurczaka 250 g pieczarek 1 mała czerwona cebula 100 g śmietany kremówki 100 g bulionu drobiowego 1 łyżka masła 2 gałązki świeżego tymianku sól i biały pieprz do smaku kilka płatków chili Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć
Gosia gotujenajbardziej znane są wykonane z ziemniaków.Podaje się je najczęściej z sosami , np. tymi typowymi dla makaronów.Ja jak wiecie ziemniaków niestety jeść nie mogę , ale zachcianki swoje lubię zaspokajać!Postanowiłam przyrządzić gnocchi serowe , z dodatkiem cukru i szczypty cynamonu.Wspaniały pomysł na szybki obiad!SKŁADNIKI:* ser biały – 300 g* małe jajko – 2 szt* mąka pszenna
Ostra na Słodkomarchewką i selerem. Gdy żeberka się zarumienią dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól, pieprz do smaku, listek laurowy i dusić pod przykryciem na malym ogniu przez około 30 minut. Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką
zielonacukinkabigosu w 30 minut?przekonajcie sie sami :)Składniki:pół kg schabu1 nózka z brokuła1 por biała czescpół głowki włoskiej kapusty3 marchewkisól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą Kamis1/2 szkl.sosu sojowego(mozna pominąć)olej do smażeniaWykonanie:Schab kroimy w cienkie paseczki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Zanurzamy mięsko w sosie sojowym.Podsmażamy je a gdy sie zarumieni dolewamy sos sojowy.Kapustę szatkujemy,marchewki tarkujemy
Z Majeczką w kuchniczerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba
Kulinarny karnet Christopheraporcjeczas przygotowania: 30 min + czas marynowania rybySkładniki: 600 g ryby o białym, zwartym mięsie, np. halibuta marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich
Chilli Czosnek i Oliwaziołowym oraz papryką. Całość wymieszać i smażyć, aż mięso nabierze białego koloru. Gdy to nastąpi całość podlać 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie, dodać grzyby wraz z wodą w której się moczyły oraz zahartowaną śmietaną ( śmietana wymieszana z kilkoma łyżkami sosu ). Całość wymieszać i gotować tak długo aż sos zredukuje się do odpowiedniej gęstości
Świat Smakuwięc tak jak obiecałem podaję przepis na RAZOWE PIEROŻKI Z JAGODAMI. Jest to banalnie proste i szybkie. SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (TYP 2000) 1 szklanka "białej" mąki szczypta soli 250ml letniej wody Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego(...)GOTOWE! :)Jednak samym pierogom czegoś brakuje. Warto tutaj pomyśleć o jakimś dodatku.SOS JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY:W prawdzie truskawek już coraz mniej, ale ciągle można je jeszcze dostać. A więc sos jest równie prosty jak cały przepis. Umyte truskawki pozbawione szypułek rozgniatamy widelcem w miseczce (lub ewentualnie blendujemy). Warto jest je trochę dosłodzić, np. miodem lub stewią. Do takiego musu dodajemy jogurt
All My Fit LifePyszne pierogi ze słodkim waniliowym twarogiem, na fenomenalnym sosie z czerwonego wina z malinami. Nie będę się rozpisywała się nad doznaniami smakowymi i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię(...)dżemem...Farsz: 250 g sera białego mielona wanilia cukier 1 żółtko można dodać jeszcze np rodzynki Ser zemleć w maszynce do mięsa, można przepuści przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec doda żółtko, lub całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe. Sos: 200 ml wina czerwonego
Malinowe Pocałunkiprzestanie być widocznie surowe i zmieni kolor. Dodajemy kapustę i pokrojoną w słupki rzepę. Smażymy wołowinę z warzywami mieszając, około 3-4 minut. Warzywa puszczą trochę wody i powstanie sos, stir fry nie będzie za suche. Wrzucamy pociętą grubo kiszonkę kimchi razem z sokiem który puściła, wszystko razem mieszamy i smażymy 2 minuty mieszając, aż kimchi zdąży się ogrzać. Jeśli(...)150g kimchi, grubo pociętej 150g kapusty pekińskiej 150g białej rzepy 1 duży ząbek czosnku 2cm kawałek imbiru 3-4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka podprażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka
Karo in the KitchenZielono i zdrowo. Makaron z sosem z zielonego groszku z dodatkiem fety, orzechów i mięty. Mrożony groszek mam w zamrażarce prawie zawsze. Często jest dodatkiem do makaronów. A co gdyby tak przygotować makaron z groszkiem w roli głównej? Wystarczy kilka mocno smakowych dodatków takich jak słona feta, kwaśna cytryna czy orzeźwiająca mięta, aby nieco mdły zielony groszek stworzył pyszne danie(...)Idealne na powitanie jesieni. Makaron z sosem z zielonego groszku: 450 g mrożonego groszku 400 g dowolnego dużego makaronu np.: muszle, kolanka, świderki ok. 40 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (u mnie w kostkach, w zalewie, o smaku czosnkowym) + do posypania na wierzchu 15 cm kawałek pora 1 cebula szalotka lub białe części dymki 2 duże ząbki czosnku
Poezja smaku