sos biały - 2500 przepisów (strona:104/167)

duszony kurczak z warzywami, na sposób włoski 252

warzyw, spokojnie starczy sosu na 4 osoby, czyli 4 podudzia z kurczaka. W razie potrzeb, trzeba zmieniać proporcje. Składniki: podudzia z kurczaka – po jednym na dorosłą osobę 2 marchewki 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pomidorków koktajlowych kilka ząbków czosnku łodyga selera naciowego kawałek tłustego boczku, albo słoniny 1 strączek chili 1 ziemniak 1 kieliszek białego wina zielony groszek

stajnia gołębie od kuchni
Muffiny z porem i mozzarellą 200

zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka)   1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu ) 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1-2 szczypty gałki muszkatołowej (solidne) Dodatkowo: papryka w proszku lub ulubione zioła do oprószenia wierzchu Opcjonalnie: ulubiony sos (polecam z firmy

Di gotuje
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 422

wylać na nią białą warstwę. Wstawić do zamrażalnika na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).  Semifreddo wyjąć z zamrażalnika na ok. 10-15 min. przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym

Domowa Cookierenka Agi
Drobiowe kieszonki z suszonym nadzieniem 236

biały pieprz,  łyżka oleju rzepakowego Rapso, 80ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, łyżka mąki. WykonanieMięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by powstały kieszonki.Suszone grzyby, pomidory oraz śliwki zalać winem, dusić około 10 minut na małym ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do sosu!) i przestudzić. Następnie

Z miłości do słodkości
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 323

filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego (do smaku

karmelowy
Carpaccio czy sałatka ? 233

sałatkę bez polania sosem winegret. Dobór składników do polania, pozostawiam do wyboru. Poniżej cztery możliwości, ale zapewniam, kombinacji jest dużo więcej. Składniki 1 mały ogórek 1 pomidor 1 świeża figa 1 płatek  karamboli Winegret 1. miód, czerwony ocet winny, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz 2. cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, sól morska, biały pieprz 3. ocet

Kulinarny karnet Christophera
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 402

dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego

OstryKęs
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 238

lesie nadal są grzyby :)  Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk można wyczarować pyszny sos w kilkanaście minut. Pyszny z chrupiącą grzanką z pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs, kopytek, placków ziemniaczanych, bądź też w wersji pasty z makaronem al’dente lub risotto. Własnoręcznie zebrane(...)szczypta gałki muszkatołowej,•    oliwa do smażenia,•    5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego pecorino,•    sól i pieprz biały do smaku.Przygotowanie:Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać

SzczyptaSmaQ
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 236

 O wlasciwosciach szparagow pisalam we wczesniejszych postach (np.tutaj:klik),dlatego postarajmy sie by goscily na naszych stolach jak najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron castellane z brukselką, chorizo, fetą i jabłkiem 182

student, który przyrządził dla pana Polana makaron z sosem ze słoika. Następnie wspólnie przyrządzili danie podobne do przepisu widocznego poniżej. W trakcie programu ów student parokrotnie wspominał, że w sosie brakuje mu „nutki pomidora” i taką też miał puentę po skosztowaniu dania :) Ja przy tym umierałam ze śmiechu, a przy okazji stwierdziłam, że ten program Polana przypadł mi jednak(...)całość Składniki: ·          1 biała kiełbasa ·          100 g chorizo ·          10 brukselek ·          pół twardego, kwaskowego jabłka ·          1 ostra papryczka

Bazując na smaku
Jednodniowy jadłospis na lato – 5 zdrowych posiłków na cały dzień + lista zakupów 114

Smaż przez 5-7 minut, aż zmiękną. Dodaj przecier pomidorowy lub siekane pomidory z kartonika, dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś przez 10 minut. Szynkę pokrój w kostkę. Rozłóż sos pomidorowy pomiędzy kokilki, zrób w nim wgłębienie i wbij do każdego jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka. Posyp szynką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez(...)fasolki szparagowej 1 mała cukinia 2 łyżki oleju lub oliwy 200 g kaszy gryczanej białej (2 torebki) 1/2 kartonika  przecieru pomidorowego lub siekanych pomidorów 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody  sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano  240 g ugotowanej białej fasoli 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Wege pasztet z selera 123

ciepło. Wówczas warto podać go z sosem pieczarkowym, który dopełni smaku. Na zimno pasztet będzie dobrze współgrał na przykład z sosem jogurtowo-czosnkowym. Taki sos robi się bardzo prosto: wystarczy kubeczek jogurtu naturalnego wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i odrobiną oregano lub majeranku. Można też podać pasztet z sosem Tzatziki – przepis dostępny tutaj. Takie pasztety warzywne warto(...)zimują w przechowalniach. Zerknij do mojego artykułu na temat tego, co warto jeść w styczniu. WEGE PASZTET Z SELERA Składniki: 2 selery (korzeń) 3 marchewki 3 brukselki lub plaster białej kapusty 3 ząbki czosnku 1 cebula 60 g suszonych pomidorów z zalewy 30 g suszonej żurawiny 1 jajko 100 g kaszy gryczanej 100 g mąki owsianej 1 łyżeczka soli

Wiszniówka
Zapiekany makaron w sosie serowym 226

sos. Zmniejszyć ogień.  Jajo wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanego jaja wlać niewielką ilość gorącego sosu (ok. 3 łyżek) i dokładnie wymieszać. Tak zahartowane jajo wlać na patelnię z sosem i dokładnie wymieszać. Na patelnię z sosem dodać starty ser (oprócz pozostawionej 1/2 szklanki), gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż ser całkowicie się roztopi. Gotowy sos(...)osób. Zapiekankę najlepiej przygotować w naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 l lub o wymiarach 22 x 33 cm. Nie ma konieczności zapiekania makaronu z sosem. Można go jeść bezpośrednio po ugotowaniu i wymieszaniu z sosem.  Smak zapiekanki można wzbogacić o pieprz cayenne czy tymianek. Zapiekankę polecam jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków czy ryżu. Sam oczywiście można też jeść

Gospodyni Miejska
Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi 176

brukselki 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego 1 łyżka musztardy sól, pieprz 6-7 łyżek oliwy 50 g sera parmezan 100 orzechów włoskich Przygotowanie: Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną brukselkę przełóż do miski. Przygotuj sos. W słoiku umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Rabarbar – sałatka z rabarbaru 102

cynamonu, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 – 2 łyżki miodu Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około 5 cm. Na patelni rozpuścić cukier karmelizując go, wrzucić cynamon oraz rabarbar. Dokładnie mieszając chwilę przesmażyć. Wlać wino, dusić około 5 minut – rabarbar ma zmięknąć ale nie rozpaść się. Rabarbar zdjąć z patelni przy użyciu cedzaka a sos smażyć do zagęszczenia

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania