sos biały - 2500 przepisów (strona:109/167)

Konfitura z mandarynek 202

obranych mandarynek3/4 kg cukru - w zależności od słodkości owoców1/2 szklanki wody sok z 1 cytryny1 łyżka cynamonu (pominęłam)Sposób przygotowania:1. Obrane mandarynki należy dokładnie oczyścić z białych błonek, inaczej konfitura może być gorzkawa.2. Wodę zagotowujemy z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy(...)przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną.3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem.4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki z serem i .... poezja smaku! Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wesołych Świąt 183

Dekoracja; Czekolada 1/4 tabliczki mlecznej margaryna 10 g   lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy wg uznania 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość(...)foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni około 15 min 4. Lukier ubijamy jajka, cukier i sok z cytryny na twardą masę w dwóch miseczkach, pierwszą zostawiamy z białym kolorem a do drugiej  według uznania dodajemy barwnik zielony. 5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną mieszając. 6.  Według kreatywności dekorujemy ciasteczka. Udanej zabawy przy ciasteczkach

pichciszto
Roladki z indyka z borówkami 228

cebulkę – połączenie na 5 z plusem!   SKŁADNIKI:( na 4 porcje )- filet z indyka – ok. 600 g- borówki w słoiku – 200 g- cebula czerwona – 3 szt- białe wino – 0,5 szklanki- olej – 100 ml- bulion – 120 ml- śmietana słodka 18% – 125 ml- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- papryka(...)mocno rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni. Wyciągamy nici, oprószamy papryką , wlewamy wino i bulion. Dusimy razem ok. 15 minut , wyciągamy mięso na talerz. Śmietanę dodajemy do powstałego sosu , dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę borówek ze słoika. Gotujemy jeszcze ok. 5-7 minut , wkładamy roladki , podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Ostra na Słodko
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 155

Prosta i efektowna potrawa, dla wielbicieli orientalnych smaków.   Składniki (3 porcje):  400 g filetów białej ryby (np. mintaj, dorsz) 400 g fasolki szparagowej, pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie(...)osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Następnie wkładamy pokrojoną na 3-4 cm kawałki rybę. Gotujemy ok. 6 minut, co jakiś czas delikatnie przewracając rybę

Powiedz dietom nie
Majonez domowy 195

Zrobiłam  na podstawie tego przepisu. Czyli po raz kolejny  - niezawodny Jamieskładniki2  żółtka  ze świeżych jaj dobrego gatunku1 łyżeczka musztardy Dijon

Stare Gary
Zapiekany bakłażan 214

doprowadzić do wrzenia i pozostawić na wolnym ogniu przez około. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos trochę zgęstnieje.Do naczynia w którym będziemy zapiekać  wlać sos pomidorowy, na nim ułożyć bakłażany, szpinak z jogurtem. Poszczególne warstwy możemy doprawić pieprzem i solą i posypać oregano. Posypać  pokrojonymi   w kostkę serami   a następnie(...)czasu aż całość się zagrzeje a ser  stopi i zrumieni. Udekorować danie  posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Smacznego

Stare Gary
Błyskawiczna sałatka z pierożkami tortellini 1616

stare przepisy doczekały się przypomnienia. Dzisiejsza sałatka została przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :)Składniki:opakowanie pierożków tortellini (250g),biała część pora - około 15 cm,grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka,pół puszki kukurydzy,majonez,jogurt naturalny, musztarda, sól i świeżo zmielony pieprz.Tortellini ugotować w lekko(...)wystudzić. Pora pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja stosuję proporcje pół na pół. Dodać musztardę do smaku oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta tahini 212

tahini, przyrządzona z prażonego sezamu to stosowany od wieków przysmak na Bliskim i Środkowym Wschodzie, a także w kuchni arabskiej i żydowskiej. Zastosowań tahini jest wiele, możemy ją dodać do sosów, sałatek, dań jednogarnkowych, jak również do zup, ciast (np. z bakaliami), jako pastę do pieczywa (koniecznie wcześniej zrumienionego w opiekaczu), a nawet jako zamiennik jajek jak robili arabowie :) (możemy założyć(...)odrobina wody to równowartość jednego jajka). Obok ciecierzycy jest też jednym z głównych składników nadających niepowtarzalny smak hummusowi (o którym więcej dowiecie się TU). Składniki: 5 łyżek białego sezamu łyżka oleju sezamowego woda Wykonanie: Ziarna przesypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Sezam prażymy na małym ogniu cały czas mieszając, by równomiernie się zarumienił i nie przypalił - wtedy jest niejadalny

Taste Of My Day
Keto spaghetti all’amatriciana (Paleo, LowCarb) 139

mniej niż wiele warzyw, nie mówiąc już o prawdziwym zbożowym makaronie… Keto spaghetti all’amatriciana Włoski klasyk w wersji low carb W połączeniu z boczkiem i sosem pomidorowym, makaron shirataki w tym wydaniu to wręcz prawdziwa ketogeniczna bomba! 🙂 Jedna porcja dania z tego przepisu to zaledwie 4,1 g węglowodanów i 23,6 g tłuszczu! A do tego(...)Lunch , Przekąska Kuchnia Włoska Keyword makaron shirataki , pasta Porcje 2 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 10 minut Składniki 1 ząbek czosnku 100 gram boczku wędzonego 125 ml białego wina wytrawnego 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml makaronu shirataki 1 łyżeczka oliwy przyprawy do piernika do smaku Sposób przygotowania Makaron shirataki odsączyć z zalewy, przepłukać pod bieżącą wodą

Modern Cave Girl
Kanapka ” Strips ” z kurczakiem , lepiej niż KFC 171

trudne dni Składniki na 4 osoby : 1 opakowanie stripsów , polędwiczek lub czegokolwiek w panierce ( najlepsze są z biedronki , pikantne polędwiczki ) garść liści , świeżego szpinaku lub sałaty surówka : kawałek kapusty białej , tak ,żeby po poszatkowaniu było około 2 szklanek 1 mała marchewka 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona papryka cienkościenna , typ ramiro – spiczasta 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka siekanego(...)łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku dodatkowo : 4 bułki , można zrobić własne ( przepis jest na blogu ) lub kupić , osobiście zawsze robię własne musztarda miodowa sos czosnkowy Warzywa z listy surówka , siekamy , kroimy ,ścieramy jak kto lubi i woli . Wszystkie umieszczamy w misce i dodajemy majonez oraz przyprawy , sól , pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy na około

Ogrodnik w podróży
Kokosowy pudding z tapioki z sosem mango 190

jest alergikom, a także osobom nietolerującym gluten. W internecie tapioka występuje głównie pod postacią puddingów, przygotowywanych na różnorodne sposoby i przeważnie łączonych z owocami; po podgrzaniu z kokosowym mlekiem białe perełki pęcznieją i przeobrażają się w przeźroczyste kule – jędrne i stawiające delikatny opór przy gryzieniu i to właśnie sprawia, że konsystencja puddingu z tapioki jest jedyna w swoim rodzaju. Warto(...)zdrową żywnością i warto spróbować.  Składniki: Pudding: 50 g tapioki 1 szklanka mleka kokosowego 1 szklanka migdałowej śmietany (lub mleka) 1/3 szklanki syropu klonowego 3 łyżki wiórków kokosowych Sos mango: 1 dojrzałe mango ½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej 2 łyżki syropu klonowego Perełki tapioki przełóż do naczynia, zalej gorącą wodą tak, aby były nią przykryte

Roślinna - blog wegański
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 305

pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1/2 kg fasoli Piękny Jaś500 g passaty pomidorowej1 duża marchewka130 g wędzonego boczku1 i 1/2 szklanki bulionu3 łyżki koncentratu pomidorowego1 duża cebula4 ząbki czosnku1/3 szklanki białego wytrawnego wina1 łyżka

Oryginalny smak
MÓJ COLESŁAW 258

następujący:Składniki:biała kapustamarchewkamała cebulkasólpieprzsok z cytrynycukier pudermajonezjogurt naturalnynatka lub koperek ale czasem go modyfikuje i dodaję kawałek pora, innym razem gotowane jajko, a jeszcze innym razem ogórka kiszonego, który bardzo fajnie komponuje się ze składnikami sałatki ...Wykonanie:Kapustę drobno siekamy (ja ścieram na tarce na oczkach), marchewkę ścieramy na tarce, cebulkę drobno kroimy. W miseczce przygotowujemy sos: jogurt mieszamy

Walijskie Pichcenie
Sałatka meksykańska z kurczakiem 7341

W akcji gotowanie za głosowanie wybraliście sałatkę, która na pewno będzie hitem na nie jednej imprezie. Może także stanowić świetną alternatywę dla kanapek do pracy lub

Fabryka pomysłów
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 388

Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze starcie(...)kostki margaryny - miękkiej Szczypta soli Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarekcebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania