sos biały - 2500 przepisów (strona:118/167)

Chili con carne 239

tymianku 2 zielone chili 1 czerwona papryka 1 żółta papryka garść czarnych oliwek 1 puszka  pomidorów  bez skórki 400g 1 puszka  fasoli  400g ( ja miałam białą) 1 szklanka bulionu wołowego 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: chipsy   limonka świeża kolendra lub pietruszka Sposób przygotowania: Na patelnię wlać oliwę(...)papryki. Smażć około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić pomidory z puszki wraz z zalewą i odcedzoną fasolę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, wędzoną paprykę wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Na końcu dodać oliwki, listki kolendry i skropić sokiem z jednej limonki

Gosia gotuje
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 169

zupełnie wiosenna. W weekend głównie padało, choć udało nam się wykraść chwile bez deszczu na spacer z Ptysią. Za to dziś, od samego rana, słońce świeci mi w oczy. Białe obłoczki leniwie płyną po niebie, a wiatr zamiast je poganiać, ledwie delikatnie muska. Nie sposób oprzeć się wołaniu - koniecznie trzeba wyjść z domu. Bez zimowego płaszcza, z szalem niedbale zarzuconym(...)przyjmuję do wiadomości). A na przywitanie wiosny mam wyjątkowy sernik. Pieczony, bo już bardzo dawno właśnie takiego u mnie nie było. Na samych białkach, które zostały po sosie, a które dodatkowo ubiłam; dlatego jest to najdelikatniejszy, najlżejszy sernik pieczony, jaki na blogu znajdziecie. Po prostu rozpływa się w ustach. Intensywnie kokosowy, pachnie zniewalająco. Bialutki, świetnie komponuje się z czerwienią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Lazurem" obsypana... 212

coraz bardziej daje się we znaki, że zima już wkrótce znów nas wszystkich zaskoczy. Właściwie, może byłoby już całkiem fajnie, gdyby zamiast jesiennej słoty zaczęły z nieba spadać białe płatki śniegu, które rozjaśniłyby te szare dni.Jako, że spędziłam dziś długi dzień na uczelni, a zmęczenie daje się we znaki na kolację lub jutrzejsze zdrowe śniadanie proponuję Wam sałatkę. Kolorową(...)prażone ziarna słonecznika- ser lazur winegret:-  1 łyżka oliwy z oliwek-  1 łyżka octu winnego-  1 łyżka wody - pół cytryny- łyżeczka musztardy francuskiej- łyżeczka sosu sojowego- sól, pieprz- łyżeczka mioduKolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego

Sajkofanka smaku
Sałatka w kolorach Italii 260

Sałatka w kolorach Italii czyli zielonym, białym i czerwonym. Bardzo praktyczna na zwykłe przyjęcia ponieważ niewiele z nią pracy a efektownie wygląda i dobrze smakuje. Składniki : 1 brokuł 4 jajka 3-4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku łyżka majonezu łyżka jogutru sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł podzielony na różyczki wrzuć do gotującej się osolonej wody na ok 8 minut. Kiedy będzie(...)bieżącą wodą aby zatrzymać proces gotowania. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki a pomidory na ósemki.  Wszystkie te składniki układaj warstwowo w misie i całość polej sosem czosnkowym przygotowanego z startego czosnku, majonezu, jogurtu, soli i pieprzu.  Jeśli sałatkę przygotowujesz wcześniej to sosem polej przed podaniem. Smacznego

Mechanik w kuchni
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 246

małym ogniu i mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Dla nie-wegetarian świetne do posypania będą chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania(...)przepisie mogą zastąpić serek topiony taką samą ilością silken tofu, a masło bez problemu zamienić na bezwonny oleje kokosowy. SKŁADNIKI 700g kalafiora 3 ząbki czosnku 250g cebuli białej lub szalotki 90g serek topiony naturalny – gouda, pomorski, tylżycki lub silken tofu 50g masła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne

Karo in the Kitchen
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 257

kombinować i pasta fasolowa jest dla mnie idealnym odkryciem. Pasta kanapkowa z fasoli jaś jest doskonałym uzupełnieniem diety w białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przyrządziłam ją z białej fasoli jaś, zrobiona z fasoli czerwonej będzie miała jeszcze więcej białka. Jeśli nie chce Wam się bawić w namaczanie i gotowanie można użyć fasoli z puszki - sprawdzi się tak samo(...)fasoli jaś 2/3 szklanki fasoli 2 cebule 2-3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 3 ziarna jałowca pół łyżeczki ziaren kminku (jak ktoś lubi można mniej lub więcej) sos sojowy sól, pieprz majeranek 1/3 szklanki zimnej wody olej Fasolę moczymy w zimnej wodzie aby zmiękła - odstawiamy na noc po czym gotujemy do miękkości. Studzimy. Cebulę kroimy w kostkę

sierotka maRysia w kuchni
Fasolowe kotleciki 198

źródło http://www.poradnikzdrowie.pl). Kolejnych atutów tej strączkowej rośliny jest wiele. Co najważniejsze jest po prostu pyszna. Dziś u mnie na obiad złociste kotleciki z białej fasoli. Składniki: 1 kg białej fasoli 3 marchewki 3 jaja 3 cebule 1 łyżka margaryny sól czosnkowa pieprz majeranek bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, gotować na wolnym ogniu(...)jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Można podawać na Wigilię z sosem grzybowym

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 450

wersji delikatnej bez czosnku i koperku. składniki: 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia 600 g pieczarek masło do smażenia 1/2 szklanki wody 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,pieprz Ziemniaki przecisnąć przez praskę(...)masy uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przygotować sos pieczarkowy. Pieczarki pokroić w plasterki lub jeśli są duże w średnią kostkę. Następnie pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle. Potem podlać wodą i dusić ok 10-15 minut. Do smaku doprawić solą

Monia miesza i gotuje
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 186

tego stwierdzenia do prawidłowo ugotowanego makaronu, który powienin być miekki i jędrny, aczkolwiek stawiać lekki opór przy gryzieniu. Acha, wtedy kiedy po rozgryzieniu makaronu, w jego przekroju znajdzie się biała , surowa wielkości łebka od szpilki kropeczka...to wtedy jest al dente. Ale ja tam się nie bawię w takie analizy i al dente zawsze mi wychodzi. Bo to od makaronu(...)Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią.  Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką.  Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być

Z Kuchni Do Kuchni
SUSHI 215

róbmy wielkiego hallo... Jesli chodzi o koszt przyrządzenia sushi to na początek trzeba troszkę wydać. Ale dobra wiadomość jest taka, że większość produktów zostanie nam na kolejne razy:)) Naprzykład sos sojowy, ocet ryżowy czy wasabi. Ryż, prasowane algi, czyli nori i składniki nadzienia dokupować możemy na bieżąco. Ja najczęściej w te ostatnie (ryż i algi) zaopatruję się na Allegro(...)majonezem (TOTALNA ZBRODNIA!!!) *WYKONANIE:RYŻ:Ryż najpierw należy dokładnie wypłukać. W tym celu wrzuć go do miski i zalej zimną wodą. Delikatnie, okrężnymi ruchami mieszaj ryż, wypłukując przy tym biały osad.  Wylej wodę i zacznij zabawę od nowa. Czynność tę trzeba powtórzyć, aż woda w misce będzie przejrzysta. Ja płuczę ryż około 7 razy.Teraz zalej ryż wodą

Słodko-Słony Świat Ilony
Wegański DOMOWY MARCEPAN Z CUKREM KOKOSOWYM 170

przed-wigilijną noc, nie zjedzone jeszcze całkiem siedzą sobie w lodowce i nadal smakują bardzo dobrze, więc bez obaw można robić na kilka dni, choć może wtedy bez polewania sosem czekoladowym, lepiej na świeżo. Oczywiście robiłam taką masę już nie jeden raz ale do tej pory jakoś nie znalazła się na blogu, więc będzie teraz, póki mam te zdjęcia(...)duże łyżki ale ilość cukru w marcepanach sięga często ilości migdałów, a bywa i odwrotnie ;) ) - i moja innowacja tym razem - użyłam cukru kokosowego , przez co marcepan nie wyszedł biały, a karmelowy, no a smak oczywiście super :) Osobiście nie dodaję już żadnych olejków/aromatów, ani tłuszczu, wody, mleka czy czegokolwiek innego, po prostu migdały + cukier zmielone na jedną masę

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 192

dół, usuwając wszystkie włókna. Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki. Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części – ok. 2 cm, ale im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć. Białe szparagi gotuje się w osolonej wodzie, związane, z niezamoczoną główką. Z racji tego, że są grubsze od zielonych wymagają dłuższego czasu gotowania: ok. 12 – 15 minut. MROŻENIE SZPARAGÓW: Jeśli chcemy(...)sposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej, ugotowane a potem smażone na maśle lub gotowane worku do pieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też

Ostra na Słodko
dorsz w sosie pomidorowym 188

Składniki: -200 g filetów z dorsza (polecam użyć atlantyckiego, odradzam bałtyckiego) -100 g białego ryżu -dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego -płaska łyżeczka ostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany 18% -sól, pieprz, maggi do smaku - 3-4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem(...)będzie zarumieniona i będziemy czuli że łatwo podzieliłaby się na kawałki. Uważamy żeby nie smażyć zbyt długo bo zrobi się sucha. Następnie na tej samej patelni przystępujemy do zrobienia sosu pomidorowego, możemy odlać trochę tłuszczu jeśli go nie chcemy. Na patelnie nalewamy około 1/3 szklanki wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy. Dokładnie go rozrabiamy, dodajemy przyprawy (ilości przypraw

Tanie przepisy studenckie
Nuggetsy Rybne 230

rybnej... Ryba w takiej postaci zasmakuje nawet tym którzy za nimi nie przepadają, a i maluchom będzie łatwiej "przemycić" rybkę na obiad.Nuggetsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby vegetakoperek suszonypieprzpanierka:ok. 2/3 szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki mlekaolej do smażeniaNuggetsy - Sposób przygotowania:Ryby pokroić w nieregularną dużą kostkę(...)jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor.Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny, sos słodki chili) oraz ziemniakami w dowolnej postaci.Moje posty

Słodka Strona
Surówka z buraków II, Česká Hospoda 239

Robi się ją bardzo szybko (bez gotowania buraków, a smakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty(...)cytryny i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki. W Českiej Hospodzie po raz kolejny – tym razem po hermelin. Jest to czeski miękki ser z białą pleśnią,  m arynowany z cebulą i chili w ziołowej zalewie, na bazie oleju słonecznikowego ( nakládaný hermelín) . Całkiem smaczny, papryczka baaardzo ostra, cebula również, można domówić pieczywo. Jest to jedno

Qlinarnie i Qlinarnie

Proponowane wyszukiwania