sos biały - 2500 przepisów (strona:125/167)

Bulion warzywny. 213

Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy(...)kurczaka.  Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część) 1 gałązka lubczyku 4-5 gałązek selera z nacią (lub 2-3 gałązki selera naciowego) 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu sól do smaku natka pietruszki

Rozpustne gotowanie
Żeberka duszone w kapuście 354

kapuście (kiszonej i słodkiej) SKŁADNIKI 800 g żeberek wieprzowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 cebule 2 ząbki czosnku 0,7-1l bulionu 600 g kiszonej kapusty połówka świeżej białej kapusty 3 łyżki masła 3 liście laurowe  sól, pieprz, olej, kminek, papryka słodka Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć(...)liście laurowe.  Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę. Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 828

Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów, zarówno na ciepło i na zimno, jak kto woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto.Czas pieczenia(...)kasza się zaparzyła. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Posolić do smaku i popieprzyć.Przełożyć do formy, dokładnie ugnieść w foremce , wierzch posmarować zimną wodą - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Gołąbki z kaszą i mięsem 212

mielonego mięsa wieprzowego 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej - wiejskiej 2 małe jajka 1 cebula sól, pieprz, cząber suszony, oregano, mała łyżeczka maggi w płynie tłuszcz do smażenia główka białej kapusty Przygotowanie : W sporym garnku, który pomieści kapustę wlewamy wodę i wkładamy główkę kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka, a liście luźno ułożone(...)ziaren pieprzu, solimy wodę i gotujemy (mnie wyszło 12 gołąbków i gotowałam je na 2 etapy, bo mieściło mi się tylko po 6 sztuk ) Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej

Proste Potrawy
Pora na pora 273

Rolada z indyka z nadzieniem z pora składniki: 1 pierś indyka 2 pory 150 g boczku wędzonego papryka chili sól, pieprz 1 cebula wykonanie: Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy boczek i podsmażamy go przez chwile. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy(...)dusimy ją razem z mięsem, od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso dusimy do chwili gdy będzie dokładnie ugotowane.W tym czasie  nadmiar płynu powinien odparować by powstał sos, który ewentualnie możemy zagęścić mąką

Przysmaki Karolki
Zapiekany kalafior z salsą pomidorową 149

Kalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Proponujemy w takiej wersji. Składniki 1 nieduży kalafior oliwa sól(...)oprószyłem solą i pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki. Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą

R'n'G Kitchen
Pieczone ziemniaki 377

Ziemniaki same w sobie wcale nie są tuczące, to dodatek tłustych sosów i okrasy w postaci skwarek, podnosi ich kaloryczność i sprawia, że stają się one bombą kaloryczną. Sam ziemniak ma około 70 - 80 kcal, zawiera witaminy (C, PP, B1, B6) i minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo). Ziemniaki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, gdyż obniżają ciśnienie, dbają o nasz(...)talerza w pierwszej kolejności. Składniki: 5 - 6 ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka soli 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki obrać i umyć lub jeśli są młode dokładnie wyszorować gąbką pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na ćwiartki, małych

Kuchcik gotuje
gołąbki drobiowe z papryką chilli... 234

Składniki: 1 główka kapusta biała, 1,5 szklanki ryż, 3/4 kg mielone drobiowe, 2 łyżki kucharek, 2 mniejsze papryka chilli, 2 sztuki jajka, 1 sztuka cebula, 1 pęczek koperek, 2 łyżki masło klarowane, 1 litr sok pomidorowy, - do smaku śmietana słodkaryż ugotować do miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami ryż(...)masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim ogniu dusić ze 40 minut gołąbki wyjąć z garnka i do wywaru wlać sok pomidorowy, zagęścić mąką mieszając gołąbki podać z sosem i do smaku śmietaną........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 150

pasuje też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 ml śmietany słodkiej 18% ( takiej do zup i sosów)  pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól do smaku Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 2 duże cebule 1 łyżka oleju(...)zagotowania , wyłączyć i wrzucić  pokronony koperek. Przykryć na około 3 min, aby smaki przeszły swoim aromatem.Wyłożyć na talerz  i  posypać  szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem , lub ziemniakami piure. Smacznego

Gosia gotuje
Kurczak w estragonie 262

moim ogrodzie.Składniki:2 filety z piersi kurczaka2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, drobno posiekanyjasna część pora, drobno pokrojona1 łyżka świeżego estragonu80ml białego wina wytrawnego1/2 łyżeczki soli60ml śmietany 18%biały pieprz do smakuPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy przez minutę, mieszając od czasu do czasu. Wkładamy na patelnię(...)czym znowu sprawdzamy mięso. Wyjmujemy kurczaka z patelni, a pozostały na patelni płyn doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku. Polewamy sosem kurczaka i posypujemy świeżym estragonem. Podajemy z fasolką szparagową lub ziemniakami

Smakowity Blog Kulinarny
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 160

pracy, na pewno się znajdzie, żeby zjeść w miarę syty obiad. Składniki: 1 czerwona papryka 1 cebula 2 kotlety schabowe (może być pierś z kurczaka) 1 woreczek ryżu białego 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić wodę na ryż i ugotować(...)może troszkę więcej). Dodać 1/2 kostki bulionu, lub nasze domowe kostki rosołowe Dusić do miękkości wszystkich składników, szczególnie mięsa Gdy już wszystkie składniki będą gotowe, bierzemy się za przygotowanie sosu i jego zagęszczenie. Żeby śmietana z mąką się nie ścięła, musimy śmietanę zahartować. Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy ją z mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gołąbki 196

Korek ;-)  A teraz na temat czyli o gołąbkach :)   Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 szklanka ryżu  2 jajka sól, pieprz do smaku kapusta włoska lub biała Sposób wykonania: Mięso zmielić dwukrotnie. W tym czasie ugotować ryż bardzo krótko ok.  5- 8 minut. Zmielone mięso połączyć z ugotowanym ryżem, jajkami i przyprawami. Liście kapusty delikatnie odciąć(...)dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku. Przygotować sos pomidorowy : Zagotować 1/ 2 litra wody W oddzielnym naczyniu

Na słodko lub wytrawnie
Kawałki kurczaka w sosie piwnym 341

fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym.  Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczeniaIlość porcji: 4Składniki:8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka100g suszonych pomidorów1 duży por2 ząbki czosnku0,5 l. jasnego piwa2 duże cebuleOk(...)kroimy w piórka, a dwa obrane i posiekane ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z solą. Do brytfanki dokładamy pozostałą część masła, czosnek roztarty z solą oraz cebulę. Całość smażymy. Białą część pora tniemy w półplasterki i dorzucamy do brytfanki. Smażymy 2 minuty. Dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy solą oraz łyżeczką bazylii. Całość ponownie mieszamy. Dokładamy kawałki kurczaka i zalewamy piwem. Brytfankę

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania