konsumpcji tych domowych pyszności. Tymczasem wrzucam szybką i równie smaczną wersję zastępczą dla roślinożerców. Enjoy! 250g kaszy bulgar (ale może być każda inna) 1 duża cebula 1 puszka białej fasoli (ja miałam w pomidorowej zalewie) puszka pieczarek (lub 200g surowych) 2 jajka natka pietruszki sól, słodka papryka Kaszę wsypałam do dużej miski i zalałam wrzątkiem ponad powierzchnię, zostawiłam do napęcznienia(...)niskiemu indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna do sosów, sałatek, z powodzeniem można zrobić z niej także kaszotto. Na blogu gościła jak do tej pory tylko raz (tutaj), ale coś mi się wydaje, że szybko nadrobię te zaległości
bastalenażyciu. obyło się bez większych wpadek... a to, że przy odcedzaniu kapusty oparzyłam się wrzącą wodą to nic wielkiego. trud się opłacił :) zapraszam na gołąbeczki: Składniki: -1 średniej wielkości biała kapusta -300 g dowolnego mięsa mielonego (zamiennie można użyć gulaszu angielskiego w konserwie) -100 g ryżu -100 g kaszy gryczanej -85 g kaszy kuskus -1 cebula -masło (do podsmażenia) -kminek(...)Nakładamy farsz i zawijamy ciasno (zostawiamy kilka najmniejszych liści luzem). Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwy zawiniętych gołąbków. Wierzch przykrywamy liśćmi, podlewamy całość wodą (można też bulionem lub dowolnym sosem), nakładamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 60 do 90 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość liści oraz podlewamy wodą - jeśli wyparuje. Wierzchnie liście
KasiekGotujeGołąbki z kapusty włoskiej są mniej pracochłonne i dużo łatwiejsze w wykonaniu niż z białej kapusty. Poza tym, dzięki kapuście włoskiej są bardziej delikatne. Z podanych składników wychodzi 10 gołąbków. Składniki: 1 nieduża włoska kapusta 500 gramów mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 200 gramów pieczarek 1 woreczek ryżu 1 cebula 1 mała puszka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki(...)pozostałymi liści kapusty, ale ja tego nie robiłam. Całość zalewamy wodą w takiej ilości, aby wszystkie gołąbki był przykryte. Można dodać kostkę rosołową Gotujemy ok. 45 minut Następnie robimy sos pomidorowy: do kubeczka przekładamy zawartość puszki z koncentratem pomidorowym, dodajemy śmietanę i zalewamy gorącym bulionem spod gołąbków. Dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę - znowu mieszamy Sosem zalewamy gołąbki i gotujemy jeszcze
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej;250 g margaryny.Farsz:Puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego (waga netto, po odsączeniu - 130 g);2 jaja ugotowane na twardo;1 surowe jajo;150 g startego sera mozzarella;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)minut, aż do zarumienienia.Podawać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 14 pierożków.Do ciasta można użyć zarówno chudego jak i półtłustego białego sera.Margarynę w cieście można zastąpić masłem.Można użyć także tuńczyka w kawałkach i w razie potrzeby rozdrobnić go widelcem.Mozzarellę można zastąpić starym, żółtym serem.Farsz można dodatkowo skropić sokiem
Gospodyni MiejskaPółwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale) czy też dolmades, chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli. Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej białej 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela(...)woda w naczyniu żaroodpornym zacznie delikatnie bulgotać, jednocześnie w tym momencie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy gołąbki z piekarnika możemy na bazie zalewy przygotować sos. Odlewamy 4 chochelki płynu do garnka, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego i gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy nią sos. Gotujemy kilka minut mieszając. Gołąbki podajemy polane
Smakowity Blog Kulinarnykości mięso z udźca kurczaka) - 0,6 kg ryż paraboliczny 200 g - 2 woreczki (ryż ten nigdy się nie skleja, jest sypki; ma też więcej właściwości odżywczych niż zwykły biały ryż) 1 duża czerwona papryka 200 g groszku zielonego (może być mrożony) 2 cebule średniej wielkości tłuszcz do podsmażenia Przyprawy po szczypcie, ja zawsze dokładam według uznania troszkę więcej któregoś(...)także doprawić do smaku kminem i imbirem. Ps. Jeżeli na patelni zostało trochę tłuszczu, można dolać do niego szklankę bulionu, doprawić w/w przyprawami i zaklepać mąką. Polać tak przygotowanym sosem ryż. Smacznego! Pozdrawiam, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnygotowanie za głosowanie” (ankieta mieści się w prawym górnym rogu bloga). Składniki na 3-4 porcje: 6 podudzi/pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 300g pora (u mnie biała część z 1 całego pora i drugiego połowa) 2 ząbki czosnku 300ml bulionu (można mniej) 2 średnie cebule Olej do smażenia ¾ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki(...)zostało tego kurczaka jeszcze na drugi dzień, jako że było sporo płynu to zagęściłam go mąką ziemniaczaną, uprzednio dodając odrobinę jogurtu naturalnego. I tak mi powstał pyszny sos. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówsali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby. Jak wydajemy drugie dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę(...)razie tyle na temat obiadu. Przechodzimy do deseru, no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni
Kulinarny karnet ChristopheraBari Apulia włoski region na obcasie. Miejsce które wato poznać. Apulia to: morze, stare oliwne drzewa, winnice, farmy, kościoły, domy trulli, piękne małe kremowo-białe miasteczka, porty, niebieskie łódki rybaków,wąskie uliczki i ludzie. Przyjaźni i pomocni. My wybraliśmy się w maju, pogoda była już piękna a turystów umiarkowana ilość. Do Bari możemy polecieć tanimi liniami. Jedna(...)tradycją Apulii. Przedstawia pąk kwiatu, który właśnie ma zakwitnąć, otworzyć się. To coś nowego, co właśnie ma się narodzić. Uważany za obiekt przynoszący szczęście. Kolorowe, choć najczęściej jest biały, ciemnozielony lub w kolorze ochry. Zwykle darowany z życzeniami powodzenia przy okazji wkraczania na nową drogę życia lub przy przeprowadzce do nowego domu. Nierzadko traktowany po prostu jako ozdoba lub część
AZgotuj!quinoy doprawione Vegetą i kuminem. No i oczywiście sałatka ze świeżych warzyw z kiełkami lucerny i wspaniałym, prostym dressingiem. Podaję przepis na 2 porcje. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 2/3 szklanki mąki z czerwonej soczewicy 1/2 szklanki wody 14 sztuk krewetek argentyńskich pół główki sałaty pół czerwonej papryki 1/4 ogórka szklarniowego 8-10 pomidorków koktajlowych pół(...)cytryny, 1czubatą łyżeczką Vegety Natur, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu, mieszamy energicznie aż składniki dobrze się połączą. Sałatę rwiemy, warzywa kroimy na plasterki, posypujemy kiełkami lucerny, polewamy sosem i nakładamy na talerze. Podajemy placuszki oraz krewetkowe szaszłyki i danie gotowe :) Smacznego i udanego długiego weekendu :) #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Quinoa Raz!który mógłby zrobić się gorzki. Po tym czasie zmniejszyłem ogień pod patelnią i dodałem niewielką ilość skórki otartej z limonki oraz sok z jednej limonki. Na patelnię wlałem również sos sojowy i całość podgrzewałem jeszcze przez około 2 minuty, po czym dodałem wcześniej przygotowany makaron. Po krótkim dalszym podgrzewaniu makarony i jego dokładnym wymieszaniu z pozostałymi składnikami wyłączyłem(...)dymki pokroiłem w dwucentymetrowe kawałki. Na talerzu ułożyłem panierowane krewetki, dodałem smażony makaron z grzybami. Całość skropiłem sokiem z limonki i posypałem wiórkami kokosowymi. Podałem w towarzystwie białego półsłodkiego wina
Wyprawy kulinarneQuando a Bassan vien primavera se verze la ca’ e la sparasera” Wreszcie nadszedł czas na szparagi… Szparagi białe z Bassano del Grappa (Asparago bianco di Bassano del Grappa ) – mawia się, że gmina i miasto Bassano del Grappa dała swoją nazwę najsłynniejszemu włoskiemu trunkowi. Od niej też nazwisko przybrał Jacopo dal Ponte, wielki włoski malarz renesansowy. Miasteczko położone(...)Napoleon Bonaparte. Zgodnie z legendą szparagi zostały do Bassano sprowadzone przez świętego Antoniego z Padwy. Istnieje także historia, zgodnie z którą po intensywnym gradobiciu okoliczni chłopi musieli sięgnąć po białe szparagi rosnące przysypane ziemią, a nie klasycznie jedzone, już wyrośnięte ponad glebę zielone. Szparagi z Bassano del Grappa zostały wpisane na listę D.O.P. 12 września 2007 roku. Zgodnie z wymaganiami
Bon Ton Italiagreen bell pepper 200 g red bell pepper 60 g red onion 200 g mushrooms salt, pepper, garlic powder oil 1 cup of broth Schab umyj, osusz, wytnij widoczne białe ścięgna, włóż do miski i dokładnie obtocz w przyprawach – popieprz i zasyp porządnie czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem. Mięso warto zamarynować dzień wcześniej, ale jak nie masz czasu to zostaw(...)połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into
Martyna Cooksgreen bell pepper 200 g red bell pepper 60 g red onion 200 g mushrooms salt, pepper, garlic powder oil 1 cup of broth . . . Schab umyj, osusz, wytnij widoczne białe ścięgna, włóż do miski i dokładnie obtocz w przyprawach – popieprz i zasyp porządnie czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem. Mięso warto zamarynować dzień wcześniej, ale jak nie masz czasu to zostaw(...)połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into
Martyna Cooks