sos biały - 2500 przepisów (strona:137/167)

Kotleciki z czerwonej soczewicy z jarmużem 229

Kotlety z białej fasoli cieszą się na blogu popularnością, wręcz biją rekordy wyświetleń. Bardzo mnie to cieszy i wierzę, że przynajmniej część z Was spróbuje ich smaku. Dzisiaj będę namawiać na przygotowanie podobnych kotlecików, ale z czerwonej soczewicy. To również fantastyczne źródło białka, więc może zastąpić mięso. Na pewno jest to propozycja dla tych, którzy właśnie od mięsa stopniowo odchodzą(...)masa. Formować w dłoniach kotleciki, panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Podawać z surówkami i sosami jako samodzielne danie.  Soczewica jest dość sucha w swojej konsystencji. Dlatego właśnie ja dodaję oliwę do niej. Smażenie nie powinno przysparzać problemów, bo kotleciki nie rozpadają się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem 281

gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone pomidory z zalewy (można pominąć(...)rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy do niego mąkę. Mieszamy. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy liść laurowy i mieszamy sos trzepaczką, aż do zagotowania i zgęstnienia. Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Gdyby powstały jakieś grudki, przecieramy sos przez sito. Odstawiamy do przestudzenia

Poezja smaku
Parowce 147

Parowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.   Składniki na ok. 30 sztuk:-2 szklanki mleka-5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-1 jajko-2 łyżeczki cukru-szczypta soli   Drożdże rozcieramy z cukrem.Dolewamy szklankę ciepłego mleka.Dosypujemy 3/4 szklanki mąki.Mieszamy uzyskując rozczyn.Odstawiamy(...)miską i gotujemy na parze przez 10 minut.   Zdejmujemy miskę ( uwaga na gorącą parę! ) i parowce gotowe.Możemy podać na różne sposoby:-ze skwarkami i surówką-z sosem pomidorowym-odsmażane ze skwarkami i np. ketchupem-polane śmietaną i sokiemlub-polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.Smacznego

Maminek kulinarny
Tagliatelle ze szparagami 248

Niniejszym sezon szparagowy uważam za otwarty ! Moje ulubione to zielone. Są delikatniejsze od białych, szybciej się gotują, a poza tym nie trzeba ich obierać ;-). Można z nich wyczarować kulinarne cuda.Oto garść przepisów z poprzedniego sezonu: frittata: szparagi, papryka, szparagi z sezamem, frittata ze szpinakiem, sałatka: szparagi szpinak i mozzarella, ciepła sałatka(...)patelnię wylewamy masę serową, ogień zmniejszamy do minimum i wszystko dokładnie mieszamy, do momentu aż masa się lekko zetnie, ale nadal będzie płynna. Następnie sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Pyzy ziemniaczane (bez glutenu) i "Trzydziesta pierwsza" 251

tych ziemniaków . Połączyć ze sobą zmielone gotowane ziemniaki i surową pulpę. Na dnie pojemnika, do którego wlewała się woda z ziemniaków, zaczyna się gromadzić skrobia. Zlać wodę znad tego białego osadu. Wbić jajka i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać skrobię, która powstała po przepuszczeniu ziemniaków przez sokowirówkę. Jej ilość jest zależna od gęstości ciasta. Posolić (około łyżki soli(...)ktoś wcześniej nie spałaszuje) w lodówce. Doskonale też się mrożą. Potem wystarczy wrzucić na gotującą się wodę lub odsmażyć na oleju. ----- Podobne: Kluski jaglano-dyniowe Kopytka dyniowe z sosem Knedle ze śliwkami Kontynuuję czytanie kryminałów Katarzyny Puzyńskiej . Przyszła kolej na część trzecią "Trzydziesta pierwsza" . Akcja znów rozgrywa się we wsi Lipowo. Tym razem Weronika Nowakowska wyjeżdża na okres świąt Bożego

Weekendy w domu i ogrodzie
Karkówka w herbacie 279

ciepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!Gorąco polecam! SKŁADNIKI :* karkówka wieprzowa – 600 g* bulion warzywny – 500 ml* białe półwytrawne wino – 150 ml* herbata ekspresowa – 3 szt* duże jabłko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 5 ząbków* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem(...)oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).Dokładnie mieszamy  , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!Przepis bierze

Ostra na Słodko
POUND CAKE Z MALINAMI – SERIAL CLEANER – ciasto z frużeliną malinową 179

Rozgrzewamy go do 170 stopni, opcja góra i dół. 2. CYTRYNA – SOK I SKÓRKA (5 min) Owoc oblewamy z wierzchu wrzącą wodą. Ścieramy z niego skórkę (tylko żółtą warstwę, biała jest gorzka) i odstawiamy na bok. Wyciskamy sok z połowy cytryny. 3. CIASTO (5 min) W misce umieszczamy masło oraz cukier. Miksujemy je do uzyskania puszystej masy przez(...)jedynie ok. 2 łyżek do przymocowania malin na wierzchu) na środek płatu ciasta, zostawiając ok. 1 cm na brzegach okręgu. Składamy ciasto, lekko dociskając płaty do siebie, tak aby sos malinowy lekko wypływał po bokach. Na wierzchni blat nakładamy 8 małych kleksów sosu, a na nie po jednej malinie do ozdoby (jak na zdjęciu). PODANIE Ciasto przed podaniem można schłodzić

Nerds Kitchen
Policzki wieprzowe z sherry i chorizo 214

Smaczne proste do zrobienia, wyraziste w smaku policzki wieprzowe. Jeżeli nie macie sherry, zastąpcie je białym, półwytrawnym winem - też będzie smacznie. Zmieniłam nieco oryginalny przepis, dodając chorizo i mniej bulionu.  Inspiracja  tutaj składniki oliwa z oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 600 g policzków wieprzowych 1 łyżka mąki przyprawiona solą i pieprzem mała marchewka 100 g chorizo(...)Wlać bulion wołowy. Doprowadzić do wrzenia. Dusić na wolnym pod przykryciem ogniu przez 2 godziny lub do momentu, gdy policzki są bardzo miękkie. Od czasu do czasu zamieszać jeżeli sos zbyt zgęstnieje dodać bulionu. Posypać pietruszką. Podawać z ryżem lub  rozgniecionymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Restauracja Abażur | Warszawa 208

wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko to, polane musem mango stworzyło smaczną, spójną całość. Polędwica wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso jednak między(...)nigdy nie byłam pierwsza w ich zamawianiu. Tym razem zapewniono mnie, że TAKIEJ bezy jeszcze nie jadłam. I muszę to potwierdzić. Krucha, delikatna i niezbyt słodka beza z aksamitnym białym kremem i owocami skradła mi serce – i wiecie co? Cały czas leci mi ślinka na jej myśl Podsumowując wieczór w restauracji: ten czas spędziliśmy bardzo miło. Uprzejma właścicielka zamieniła

Kuchnia Bazylii
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 183

hektarów winnic, 98 % sklasyfikowanych jako DOC. 160 winnic produkuje 330 000 hl wina rocznie (z 20 odmian winorośli) co stanowi 0,7% produkcji Włoch. 60 % to wina białe i 40 % czerwone. Wina produkowane są tu głównie w spółdzielniach, za 70 % produkcji odpowiada 13 spółdzielni. 25% produkcji powstaje w 36 posiadłościach winiarskich, pozostałe 5% produkuje 86 winogrodników. W ramach tegorocznej Gali(...)stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino dojrzewa 9 miesięcy na osadzie

królestwo garów
Szaszłyki warzywne z łososiem, CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 219

Kolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce i smażymy bez dodatku tłuszczu na grillu elektrycznym. Kaloryczność dania poniżej 300 kcal ;-) Zamieszczam też kilka jadłospisów w tym Cyklu, każdy 1000-1100kcal. Jadłospisy po  4 lub 5 posiłków, tak aby każdy(...)słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego, 1/2 banana - kawa z mlekiem - miruna na parze z brokułami (przepis na blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego, jajko

SMYKWKUCHNI
Zupa ze słodkiej kapusty 291

aromacie majeranku i papryki.Zapraszam!Składniki:1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g);200 g koncentratu pomidorowego;5 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;2,5 litra zimnej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka majeranku;1 łyżka ulubionej przyprawy(...)wówczas cały swój aromat.Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa.Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu.Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego.Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę

Gospodyni Miejska
Kiełbaskowe zawijaki 213

Długo mnie tu nie było, chyba potrzebowałam inspiracji.  Tym razem zainspirował mnie prezent - perfekcyjna, kolorowa i smacznie piękna książka z potrawami z całego świata! Jak

Kuchnia moimi oczami
Tajine z wołowiny z patelni 191

stanowi podstawę tego marokańskiego specjału. Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine, delikatny aromat kwiatu muszkatołowca i suszonych płatków róży, do tego soczysta, miękka wołowina i gęsty zawiesisty sos. Polecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek(...)gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego mięsa). Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki, ziemniaki i gotować jeszcze godzinę. Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita. Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będą   garnki granitowe z serii Lucca  firmy Ballarini Informacje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania