Opiekane kawałki kurczaka z pieca tandoor, ugotowane w gładkim i kremowym sosie pomidorowo-maślanym. W Indiach to danie nosi nazwę Murgh Makhani. U nas to kurczak maślany – coś naprawdę nieskomplikowanego i pysznego, co łatwo zniszczyć jedynie brakiem odpowiednich przypraw i wysmażonym na wiór kurczakiem. Potrawę w latach 50-tych ubiegłego wieku wymyślił Kundan lal Gujral, który był właścicielem popularnej restauracji(...)Moti Mahal w Delhi. Restauracja podawała głównie kurczaki. Żeby nie marnować resztek mięsa, które nie schodziły przy zamówieniach a już były upieczone, kucharz na kolejny dzień wymyślił taki sos, który raz upieczone mięso dopełni, odświeży i pokaże z innej strony. Butter chicken znajdziecie dzisiaj pod każdą szerokością geograficzną – to jedno z lżejszych curry, średnio pikantne i zbalansowane, odpowiednie nawet
Karo in the KitchenZapraszam na kurczaka pieczonego w całości. Nigdy nie przepadałem za tym sposobem jego przygotowania - tak przygotowany kurczak wydawał mi się suchy i nijaki. A jednak przygotowany godnie z tym przepisem jest bardzo smaczny i soczysty. Dla mnie rewelacja - zachęcam do spróbowania. Do przygotowania dania użyłem: całego kurczaka o wadze ok. 2 kg, 75 gram masła, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczki(...)suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 cytryny, 2 łyżek oliwy, 4 marchewek, 15 ziemniaków, 3 cebul, 500 ml ciemnego piwa w puszce. Przygotowany według mojego przepisu kurczak jest nie tylko delikatny, soczysty i smaczny, ale również bardzo prosty w przygotowaniu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania masła czosnkowego. W miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego
Wyprawy kulinarneSoczyst e , chrupiąc e kawał ki kurczaka z plasterkami pomido rów, sałatą lodową i niezwyk łym sosem m iodowo-m usztard owym, a wszystko w przepysznym, pszennym placku - smakowita tortilla - inna niż wszystki e ł ącząca w sobi e słodko - pikantną kombinacje smaków , którą z pewnością warto spróbowa ć . Tortilla idealna dla osób lubiących lekko eksperymentować w kuchni i wielbicieli(...)nowych, ciekawych smaków. Tortilla z Chrupiący m Kurczakiem i Sosem Mio dowo - Musztardowym - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej
Słodka StronaKurczak po polsku to tradycyjne danie, które gości na polskich stołach co najmniej od kilku stuleci. Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne na rodzinne biesiadowanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką. Podstawą jest nadzienie z wątróbki, bułki tartej, masła, żółtka i osobno ubitej piany, która nadaje farszowi niebywałej lekkości. Clou nadzienia i cały jego smak(...)dodatek ogromnej ilości świeżej posiekanej natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych książkach kucharskich. W internecie znany jako kurczak po polsku Magdy Gessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom". To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich gościł w moim domu w niedziele, święta i przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta z brokułami i kurczakiem... Kruchy, złocisty spód. Kawałeczki przyprawionego kurczaka. Różyczki zielonego brokułu. I ostry, śmietanowo-serowy sos. Pychota! Składniki: Ciasto: 62,5 g margaryny do pieczenia (1/4 kostki); 1 szklanka mąki pszennej; 3 łyżki wody; 1/2 łyżki oleju; Szczypta soli. Sos: 150 g żółtego sera; 3 jaja; 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)łyżeczki ostrej papryki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); 250 g filetu z kurczaka; 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka jasnego sosu sojowego; Olej do smażenia. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Z margaryny, mąki pszennej, wody, oleju i soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
Gospodyni MiejskaKlasyczny McWrap to jedna z popularniejszych przekąsek w restauracji McDonald's. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, rukolą, sosem pomidorowym i sosem majonezowym, a wszystko w przepysznym pszennym placku - smakowita tortilla, której ciężko się oprzeć. Wrapy z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu. Domowe McWrapy są równie smaczne, a przy tym mamy pewność(...)wiemy co jemy". Polecam. Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej
Słodka StronaGulasz z kurczaka z pieczarkami... Kawałeczki filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek, wiórki marchewki. Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Ogórki kiszone odsączyć z soku, pokroić w plastry. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek
Gospodyni MiejskaKolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina , Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie jest stosunkowo proste w przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka sol pieprz 4 szalotki, przeciete(...)wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej szalotki i 2 malych cebul) 3 zabki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki 0,5 szklanki bialego wina 1 szklanka bulionu z kurczaka 0,25 szklanki musztardy francuskiej 1 lyzka tymianku 1 lyzka estragonu (opcjonalnie, do przybrania) olej do samzenia Przygotowanie: Kurczaka umyc, posolic i popieprzyc, odlozyc na bok. W rondlu lub glebokiej
Codzienne GotowaniePrzepis poniżej to nieco egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie zwłaszcza imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nada tak przyrządzonemu kurczakowi oryginalnego wyrazu. Uzupełnimy to słodką czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami oraz migdałami. Podajmy z ryżem, najlepiej basmati. Efekt końcowy jest tyleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony(...)dzień. Z drugiej zaś jest na tyle niesztampowe, że z powodzeniem możemy podać je gościom, o ile tylko nie mają nic przeciwko pewnej nucie egzotyki. Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem 2015-09-15 10:33:08 Oryginalne udka z kurczaka z miodem i odrobiną egzotyki. Proste, lecz niebanalne danie dobre zarówno na szybki obiad, jak i kolację
Kulinarna PokusaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pieczonego kurczaka wg pomysłu Jamiego Olivera. Jamie do swojego kurczaka wkłada, obgotowaną wcześniej z ziemniakami, cytrynę. Dzięki takiemu zabiegowi kurczak jednocześnie gotuje się w środku i opieka z zewnątrz. Dodatkami do tak pieczonego kurczaka są ziemniaczki, pyszna cebula oraz marchewka pieczona ze skórką pomarańczy. Pychotka! Składniki: 1 kurczak (mój miał wagę(...)kawałki. Ugotować je w osolonej wodzie wraz z cytryną przez 12 minut. Odcedzić. 2. W miseczce wymieszać 1 łyżkę oliwy z solą, pieprzem i igiełkami rozmarynu. Natrzeć nimi kurczaka. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cytrynę nakłuć w kilku miejscach i włożyć do kurczaka. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Po bokach ułożyć cebulę, obraną ze skórki, pokrojoną na 8 łódeczek. Naczynie
Moja Galeria SmakuMakaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego(...)garście pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki odrobina startego parmezanu do wykończenia dania Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty. Przykryć i schować do lodówki na minimum 20 minut (a najlepiej na całą noc). Kurczaka usmażyć na dwóch łyżkach oleju
Moja DelicjaInne cechy risotto po mediolańsku to dodatek tartego sera czy użycie smalcu zamiast masła. Risotto po mediolańsku samo w sobie jest jednak bardzo uniwersalną bazą dla kolejnych przepisów. Dodatek kurczaka nie mieści się przecież w podstawowej recepturze, a jednak przez wielu jest stosowany. Ja czasami stosuję również owoce morza – krewetki, małże, kalmara. Wówczas potrawa nasuwa mi skojarzenia z hiszpańską paellą(...)Widziałem również wariację z zielonym groszkiem, a możliwości jest przecież bez liku. Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem 2015-02-12 11:04:07 Jedno z najbardziej znanych na świecie risotto w wersji wzbogaconej o kawałki smażonego na maśle kurczaka. Obowiązkowy dodatek szafranu nadaje potrawie charakterystyczny intensywnie żółty kolor oraz specyficzny aromat. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g
Kulinarna Pokusapochodzący z książki „Gordon Ramsay’s Home Cooking”. Danie to pokazuje, jak pyszny i zdrowy może być fast food. Bo całe danie przyrządza się błyskawicznie. Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem smakuje przepysznie. Na pewno często będziemy je robić. Składniki: (2 porcje) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle(...)wrzuca na patelnie brokuły surowe – dla nas są zdecydowanie za twarde, dlatego proponuje je wcześniej lekko podgotować (ale uwaga – nie należy ich absolutnie rozgotować). Przygotuj pierś z kurczaka: Umyj, oczyść i osusz. Następnie przekrój wzdłuż, ale nie do końca. Tak, żeby pierś można było rozłożyć jak książkę :) Rozłożoną pierś lekko rozwałkuj, aby uzyskać cienki filet, a następnie pokrój
Moja DelicjaKurczak, trochę pijany bo winem polany, cytryną doprawiony, pięknie upieczony, ma mięso soczyste, skórkę chrupiącą do zjadania zachęcającą. Wino, które dodałam do kurczaka, jest wyrobem mojego wujka. Nie znajdziecie go w żadnym sklepie, ale zapraszam ..... http://www.winnica-dolinasanu.pl/ Składniki: 1 duży kurczak, 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżka tymianku (może być suszony(...)wytrawnego wina białego, 2 cebule, 6 ząbków czosnku. Przygotowanie: Wino mieszamy z pieprzem, solą, tymiankiem, sokiem z cytryny i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Nacieramy dokładnie kurczaka, zewnątrz i od środka., posypujemy skórka z cytryny. Do wewnątrz kurczaka wkładamy pozostały czosnek i cebulę. Kurczaka pieczemy w 170°C ok. 100 min. Raz na jakiś czas polewamy kurczaka sosem
Moniki Smakołykiwiosenny. Słoneczko świeci, temperatura na dwucyfrowym plusie, śnieg zalega już tylko w zacienionych zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli(...)suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki mielonej suszonej papryki słodkiej, 1 łyżki octu winnego białego, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość spore kawałki, co ważne nie mogą być one zbyt grube, aby mięso należycie się przepiekło, dlatego też przy grubszym końcu przekroiłem piersi na pół. W moździerzu roztarłem
Wyprawy kulinarne