Będąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe(...)folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia. Temp. pieca 200 stopni. Na porcję obiadową gotujemy w osolonej wodzie 300 g brukselki (105kcal) Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego typu light (15kcal) 1 łyżka pełna serka twarogowego chudego (12kcal) 1/2 wody sok z cytryny sól pieprz składniki mieszamy używamy jako sos do pulpecików Porcja
SMYKWKUCHNIbogatym miąższem i małą ilością pestek) – 1 czerwona papryka – 1 duży zielony ogórek – 0,5-1 papryczki chili – 3 ząbki czosnku – 2 kromki białego pieczywa – kilka plastrów cebuli – garść zielonych oliwek – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego, ewentualnie balsamicznego – sól, pieprz świeżo zmielony – garść(...)ogórek, awokado), płatkami migdałów i ozdobione liśćmi selera naciowego. Gazpacho stanowi zarówno danie, jak i przystawkę idealne na upalne dni. Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Leczo prawie węgierskie Chłodnik z botwinki Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb
Pociąg Do Kuchnitradycyjnej średnicy: 200 g mąki pszennej tortowej 100 g masła (można użyć margaryny) 50 ml wody szczypta soli łyżeczka masła do posmarowania formy Składniki na farsz: 0,5 kg białej cebuli 10 dag owędzanego boczku 1 pojedyncza pierś kurczaka - około 30 dag (można też dać mięso z udźców) 150 ml jogurtu greckiego 3 jaja 20 dag żółtego sera zioła prowansalskie(...)miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 25 - 30 minut na złoty kolor. Podawać lekko przestygniętą - po 20 minutach :) Smacznego! Zapraszam na Instagram i Facebook bloga
Poezja Smaków - blog kulinarnykraj, jednak myślimy, że na pewno podoba się Wam :) Przechodzimy zatem do kuchni. Faszerowane papryczki "Polenta piperka" (4 osoby) w naszej wersji :) Składniki : 4 duże podłużne papryki białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni(...)płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą i posypać pieprzem, ale my proponujemy sos, który nada sałatce fajny smaczek :) Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz
vegetanieprawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich, jak kaczka czy królik. Słodki sos możemy przełamać nutką pikantnego chili bądź dodatkiem ziaren soli morskiej. Zapewniam Was, że tak szalone połączenie smakowe jest naprawdę doskonałe! Dziś jednak proponuję Wam na weekend mega słodkie czekoladowe(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 40-45minut. Upieczone ciasto możemy polać dowolnie rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną, białą bądź deserową ( najlepiej całą tabliczką, albo dwoma, zależy jak bardzo słodkie ciasta lubimy. Dekoracja dowolna – dajcie się ponieść fantazji
Sajkofanka smakuobjaśniałam, we wcześniejszym poście. PATRZ TUTAJ >> ciasto na naleśniki 2. Gdy już usmażymy naleśniki, zaczynamy przygotowywać nasz ą masę serow ą , do ich przełożenia. 3. Ser biały dokładnie rozdrabniamy (widelcem, przepuszczając przez praskę do ziemniaków lub mieląc na maszynce do mielenia). Ja przeważnie przepuszczam przez praskę do ziemniaków. 4. Do sera(...)płaskim talerzu, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem kryształem lub oprószamy cukrem pudrem. Dla urozmaicenia, zamiast śmietanki, możemy je, np. polać sosem waniliowym, czy syropem owocowym, np. z malin. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachwędzonego łososia 50 g gorgonzolI garści płatków migdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki ( na przykład na kwadraty(...)czym spróbuj. Łosoś wędzony jest najczęściej dość słony, więc powinien sprawić, że potrawa będzie wystarczająco słona, ale możesz zawsze spróbować i doprawić ;p Marchewkę wyłóż na talerze, polej sosem, w którym stała się makaronem, posyp prażoną cebulą, tartym parmezanem i migdałami, a następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle. Polecam też : ♥ Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym
Eat me! Fit me!ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v Dżemy (46 g cukru na 100g produktu i 50 g owoców), miód, cukier biały i brązowy, ale słodzika brak. v Olej, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny v Na balkonie swieże zioła: mięta, bazylia, majeranek, tymianek cytrynowy, pietruszka i szałwia(...)sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem (click), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę na mięsko, to jadam je w towarzystwie warzyw. Staram się aby było lekko, ponieważ obfity obiad równa się ospałości w pracy!! Godzina
Mia Cucina SofietaŚledzie po węgiersku z pieczoną papryką i białą cebulą to oryginalny i łatwy przepis na bardzo pyszną przekąskę. Będą świetnym daniem na Andrzejki czy Wigilię. Jeśli lubicie śledzie, w tym wydaniu na pewno wam zasmakują. Biała cebula, którą wykorzystałam w przepisie, jest bardziej chrupiąca i ma łagodniejszy smak niż najpopularniejsza u nas cebula żółta. Świetnie pasuje do śledzi i pieczonej(...)godzin po przygotowaniu. [caption id="attachment_8557" align="aligncenter" width="1024"] Śledzie po węgiersku[/caption] Zobacz inne przepisy na śledzie: Śledzie Po Cygańsku – Przepis Na Śledzie Śledzie W Sosie Tatarskim Najlepsze Śledzie W Śmietanie Śledzie W Zalewie Ketchupowej Śledzie Z Rodzynkami Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym Śledzie Po Sułtańsku Artykuł Śledzie po węgiersku z papryką pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneZjedz Połowę Porcji. Nie mylcie tego lub nie utożsamiajcie z głodówką… bo tego jako osoba lubiąca gotować i jeść zupełnie nie rozumiem… Można ograniczać niektóre produkty, np. białe pieczywo ale już pieczywo ciemne w małych ilościach przecież jest potrzebne dla normalnego funkcjonowania organizmu. Takich przykładów jest sporo… ale wracając do sałatek…Sałatki robię różne, w zależności(...)rukoli. Dodaję obrane cząstki grejpfruta i kawałki dyni. Posypuję posiekanymi orzechami. Na koniec polewam olejem z pestek dyni.A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę:1 łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko wymieszać. Polać sałatkę. Sałatka z kurczakiem i bakłażanem
UgotujmyTo.plmiałam pikantną), obraną i pokrojoną w półplasterki 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 2 x 400g puszki białej fasolki, odcedzonej 200g pomidorów suszonych w oleju + kilka łyżek tego oleju sól morska i świeżo mielony czarny pieprz garść świeżego tymianku Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Przygotować nadzienie: Rozgrzej(...)farszu. Wymieszaj i połóż kurczaka. Zakryj go szczelnie folią i wstaw do nagrzanego pieca na 1h. Po godzinie zdejmij folię, piekarnik ustaw na 200°C, polej wierzch kurczaka sosem z brytfanki i piecz przez ok. 30 minut. Dzięki temu uzyskamy brązowo-złotą skórę. Wyjmij kurczaka i przy pomocy noża przełóż z brytfanki na deskę (należy duży nóż włożyć, tam gdzie
Moja Delicjaniech go pilnuje! Taka fuzja smaków z różnych kuchni w formie talerza przystawek, plus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas2 płaty tortillikilka pieczarekgarść kukurydzystarty żółty serpapryczka piri piriŻółty ser połączyłam z drobno pokrojoną papryczką piri piri i kukurydza. Pieczarki podsmażyłam na oliwie(...)jalapeno. Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła. Kurczę w galarecieudko z kurczakaszyja indyczamarchewziele angielskie, liść laurowy2-3 łyżki groszku konserwowego
bastalenaGołąbki chyba nieco rzadziej robione niż te z ryżem, a są może nawet smaczniejszeskładniki ( wyszło 16 gołąbków)Duża główka białej kapusty200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej na wpół miękko *500 g mięsa wieprzowego , zmielonegogrzyby suszone, od 1/2- do 1 szklankiduża cebulasól, pieprz* proporcje kaszy i mięsa można zmieniać dowolnieprzygotowanieGrzyby zalać 2 szklankami wody i gotować(...)liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne. Podawać z sosem z pieczenia i polane masłem
Stare Garyczego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie na śniadanie lub kolację. Koniecznie podaję je z chlebem, gdyż wycieranie talerza z pomarańczowego sosu to mój ulubiony moment :) Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny. Swój charakterystyczny czerwony kolor zawdzięcza sporemu dodatkowi suszonej papryki pimenton, zazwyczaj wędzonej, która nadaje jej ostrego bądź(...)ostatnio zamówiłam aż trzy pętka (większość zjedzona;P). Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką przepis własnyna 2 porcjeSkładniki: 1/2 pętka kiełbasy chorizo (ok. 120 g) 1-2 cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli (lub wg uznania) oliwa sól, pieprz szczypiorek do przybrania dodatkowo: świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę pokrojoną
Chilli Czosnek i Oliwa