jadłam lepszej. Może to się zmieni gdy w końcu zdecyduję się na zrobienie jej w domu. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) 4 kawałki dobrej jakości kaszanki 2 duże białe cukrowe cebule kilka świeżych gałązek estragonu kilka świeżych gałązek rozmarynu kilka suszonych liści laurowych opakowanie ciasta francuskiego 2 czubate stołowe łyżki musztardy francuskiej 2 czubate stołowe łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki(...)niej kaszankę (wyjmujemy wcześniej z lodówki by miała temperaturę pokojową). Zwijamy ciasto tak by powstały trójkąty. Wstawiamy kaszanki do piekarnika na 15-20 minut aż będą rumiane. Sos: Na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu podgrzewam musztardy i śmietany aż zgęstnieją. Podajemy z ogórkami małosolnymi mamy Eli. Smacznego
OstryKęsMakaron w kształcie skośnej rurki, czyli penne, jest jednym z moich ulubionych. Nie tylko do środka dostaje się sos, ale także obtacza każdą rurkę oddzielnie - to sprawia, że wyczuwany jest w każdym kęsie. Dzięki temu możemy dłużej delektować się smakiem :) Dziś fusion w mojej ulubionej wersji - z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom. Orzechy(...)rukoli z orzechami nerkowca i owocem granatu -200g makaronu penne Om nom nom Na pesto: - 20g orzechów nerkowca - 100g rukoli - łyżka miodu - łyżeczka musztardy - łyżka octu winnego białego - pół szklanki oliwy z oliwek - 1 granat - łyżka ziaren słonecznika - 2 ząbki czosnku -pieprz, sól Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, po czym odcedzamy. Rukolę, orzechy, słonecznik miksujemy w blenderze
Sajkofanka smakulekki posmak migdałów. Dodana do wypieków nie tylko nada im charakterystyczną ciemna barwę, ale również opóźni czerstwienie pieczywa.Mąka ryżowa – kolejna mąka z Azji. Powstaje w wyniku zmielenia ziarenek białego lub brązowego ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu. Idealna do kruchych wypieków i panierek – ma większe właściwości nadające kruchość potrawie niż mąka pszenna. Mąka kasztanowa(click(...)stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka migdałowego - wystarczy połączyć kilka łyżek mąki migdałowej z wodą źródlaną i syropem
Mia Cucina SofietaMoje dzisiejsze danie to kurczak w pomarańczach z żurawiną i rodzynkami. Nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy, a jest bardzo smaczne. Rodzynki można zalać białym winem, ale ja ze względu na to , że dzieci jadły posiłek zalałam sokiem pomarańczowym. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pomarańcza 2 łyżki żurawiny 1 łyżka rodzynek 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka masła(...)roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku Pomarańczę dokładnie umyć i pokroić na plastry. Kotlety ułożyć i zalać sosem
O kuchni z uczuciemSkładniki: piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką(...)mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętakie o to śledziki, które osobiście uwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie. Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu(...)winny, koncentrat i przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier, ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy całość do miękkości warzyw, wyłączamy grzanie i odstawiamy, aż sos przestygnie. Śledzie kroimy w duża kostkę, dodajemy do sosu, przekładamy do słoików, na wierzch układając liść laurowy i gorczycę. Zamykamy. Odstawiamy do lodówki na minimum dobę. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmaczne, ale mięso poprzez długi kontakt z gorącym żeliwnym naczyniem staje się nieco gumowate. wyśmienitej kavarmy - rodzaju gulaszu z mięsem wieprzowym i duszonymi w niezwykle aromatycznym mięsno-pomidorowym sosie warzywami. Mięso aż rozpływa się w ustach, a mieszanka przypraw uderza do głowy. Niebo w gębie! :) Słoneczny Brzeg to trochę taki polski Kołobrzeg czy Mielno - imprezownia, bo pełno(...)dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek
Cooking Monsterobiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry. PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula dwa ząbki czosnku 100ml mleka pełnego bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz 3-4 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Jajka gotujemy w wodzie(...)następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego
Pyry na Gazidzie w mig. Szczególnie brat mi ją wyjada zaraz po zrobieniu, choć najlepsza jest gdy smaki się już przegryzą, ale nie każdy chce tyle czekać. Składniki: ½ małej kapusty pekińskiej Biała część pora 1 papryka 5-6 korniszonów Mała puszka kukurydzy 2 zupki Vifon (u mnie ostra i łagodna) 45 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros(...)dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę. Makaron pokruszyć, zalać wodą, trzymać pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Dodać do reszty składników. Przygotować sos: majonez, curry, ostra papryka, sól, pieprz i saszetki z przyprawą z zupek wymieszać. Gdy dodajemy saszetki to uważać z ilością soli, pieprzu i ostrej papryki. Sos dodać do reszty składników
Fabryka pomysłówOstatnie dni upływają pod znakiem szarych, deszczowych chmur i chłodnego ukojenia. Na szczęście zostało nam jeszcze trochę lata :) Zapraszam Was zatem na wciąż letnią sałatkę. Przy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKnedle, to jedne z tych klusek, które u mnie w domu są bardzo częstym gościem weekendowym. Oczywiście by nie było nudno i by nie dać rutynie
vaniliowoczekoladowaproste i zdrowe – w sam raz do ryb, mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu. Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)przygotowaniu, ale sałatka zyska bardziej na smaku, jeśli odstawisz ją na parę chwil, by składniki się przegryzły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięsne dania… Rolada z mięsa mielonego Włoski sos bolognese Kalafiorowy MÓZG Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki nadziewane mięsem
Kulinarny S.O.S.łyżka masła 2 łyżki mąki 6 łyżek białego wina 2 szklanki wywaru drobiowego sok z 1 cytryny otarta skorka z połówki cytryny (bez białego miaższu) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka miodu sól, pieprz cytrynowy * Dałam zdecydowanie więcej bo są naprawdę bardzo smaczne** Dla głodomorów dodać jeszcze 4 nóżkiprzygotowanie:ziemniaki obrać zalać(...)energicznie mieszając.Cały czas mieszając dodać wino ,stopniowo wlewać wywar, sok z cytryny. Gotować do zgęstnienia, mieszając. Na koniec wmieszać miód, cynamon i startą skórkę cytrynową. Polać sosem mięso. Ziemniaki oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C). Piec pod przykryciem 45 minut (aż ziemniaki będą miekkie). W połowie czasu pieczenia
Stare GaryJeśli lubicie pizze i macie ochotę na jakąś alternatywę, to właśnie przepis dla Was.Zapraszam na wersję Turecką, zwaną pide. Pide to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności(...)wielkości pieczarek · 400 g pomidorów bez skórki · 2 łyżki koncentratu pomidorowego · sos worhestershire · ½ puszki kukurydzy · ½ puszki czerwonej fasoli · 150 g startego sera
Mania Gotowaniaoleju, przekładamy do dużego garnka. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa. Usmażoną cebulę przekładamy do mięsa razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym(...)gotowania. Gotowy bigos można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Smacznego! Opublikowane: 15.12.2016 ekspansja smaku Blog kulinarny pełen przepisów na codzienne posiłki, dania wykwintne, ciasta, torty, babeczki i sosy. Potrawy z ryb i mięs
Ekspansja smaku