cenę. Rosół wołowy jest smaczny, bardzo aromatyczny i esencjonalny. Podaję rosół wołowy z domowymi kluseczkami. Na dobrym rosole można przygotować wiele zup, rosół jest doskonałą bazą do zup i sosów. Można taki rosół zamrozić, nawet w pojemnikach do lodu, jeśli jest potrzebny to wystarczy go dodać do dania. Rosół też zaleca się osobom przeziębionym lub rekonwalescentom po chorobie, gdyż domowy(...)najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, biały pieprz do smaku 3,5 litra wody Obieramy i myjemy warzywa. Cebule kroimy na pół i przypalamy delikatnie nad gazem. Układamy w garnku kawałki pokrojonego kurczaka lub kury, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebule (najlepiej delikatne szalotki) - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki chili w proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz - 400 ml octu winnego z jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie) PRZYGOTOWANIE(...)czym gotujemy na małym ogniu tak długo, aż śliwki zaczną się rozpadać (około 30-40 minut). Sami kontrolujcie, jaka gęstość Wam odpowiada. Im dłużej będziecie gotować, tym bardziej sos będzie robił się gęsty. SMACZNEGO
Sajkofanka smakukremową pastę. Pastę fasolową równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia/salaterki.Awokado obrać i zblendować na kremową pastę. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej.Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę(...)przepisu:Marynowaną papryczkę jalapeno można zastąpić świeżą, drobno posiekaną papryczką chili.Awokado do dipu musi być dojrzałe i miękkie, bo inaczej pasta nie wyjdzie kremowa.Czerwoną cebulę można zastąpić białą, a śmietanę gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.W wersji bardzoooo pikantnej dip można oprószyć, zamiast słodką papryką, płatkami chili, lub w wersji nieco łagodniejszej ostrą papryką w proszku.Źródło przepisu
Gospodyni Miejskaściankach. Bezowe gniazdka suszyłam w piekarniku nagrzanym do 80 stopni przez około 4,5 h. Gniazdka wyszły chrupiące z zewnątrz i wewnątrz. I co ucieszyło mnie najbardziej pozostały białe :) Autorka bloga, z którego przepisu zrobiłam te gniazdka pisze, że bezy można też piec w temperaturze 120 stopni przez 2 h. Frużelina Wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych(...)cytrynę, wodę z mąką i wymieszałam. Po lekkim podgrzaniu zdjęłam z palnika, do żelatyny dodałam kilka łyżeczek gorącego soku z wiśni i wlałam żelatynę do owoców. Wiśnie schłodziłam, aby sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu - kisielu. Dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę ubiłam na sztywno. Wystudzone gniazdka wypełniłam ubitą śmietaną, na wierzch wyłożyłam wiśnie we frużelinie
Blondynka Gotujetruskawkami i karmelizowaną czekoladą *z mąką kokosową i domowym mleczkiem kokosowymTaaaa, czekolada jest genialna *.* W ogóle wiedzieliście, że coś takiego można zrobić? :O Bo ja nie xdKarmelizowana czekoladaPrzepis:biała czekoladasólśmietanka 30% lub 36%Piekarnik rozgrzewamy do 120stopni. Czekolade kroimy na drobniejsze kawałki i przekładamy do żaroodpornego naczynka wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.30-60min. Mieszając co 10min do czasu aż, czekolada(...)poprzedniej formy. AAa, dzisiaj moja kochana mama obchodzi x-naste urodziny.To i śniadanie dla niej musi być.Aaaa, tort to swoją drogą *.* placki z karmelizowanym jabłkiem i sosem karmelowym
More food, love and dreamsJest obłędny. Mm wiosnę na patelni i moje ulubione szparagi. Trzeba korzystać bo sezon krótki. 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka curry sól, pieprz 5 szparagów zielonych 5 szparagów białych 7 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 1 garść rukoli pieprz czerwony 150 g makaronu świderki 250 ml mleczka kokosowego 1 cebula czosnek granulowany olej rzepakowy Pierś z kurczaka kroję na małe(...)dodaję szparagi bez główek i na wolnym ogniu duszę około 10 minut. Na końcu dodaję główki szparagów, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół i jeszcze chwilę duszę. Makaron gotuję aldente. Sos doprawiam według uznania. Dodaję makaron, pieprz czerwony, natkę pietruszki, i rukolę
wesoła kuchniaBowla przyniesie same korzyści dla ciała i duszy. Składniki: KREWETKI DUSZONE W WINIE 200 g krewetek vannamei lub tygrysich 30 g masła natka pietruszki 2 ząbki czosnku 50 g białego wytrawnego wina POZOSTAŁE 1 dojrzałe mango 1 ogórek gruntowy 2 owoce kiwi 1 awokado 1 limonka 1 szklanka zielonej soczewicy garść liści rukoli Sposób przygotowania: Zieloną soczewicę opłukać na sitku(...)krewetek mrożonych, powinniśmy je rozmrozić przed smażeniem. Następnie obrać z pancerza i oderwać ogonki. Na patelni roztopić masło i zeszklić drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Dodać krewetki oraz białe wino i dusić je z obu stron po około 2 minuty. Pod sam koniec smażenia doprawić odrobiną soli morskiej. Mango, kiwi i awokado obrać ze skórki i pokroić w dowolny
ProstePesto.plwiększości sklepów. Chętni? Zapraszam! Składniki na 4 porcje: – 400-500g piersi z indyka – 450g mieszanki warzyw (marchew, kalafior, brokuł) – 100g groszku – 100ml wina białego wytrawnego – 100ml śmietanki 30% – 1 cebula – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka mąki ryżowej – sól, pieprz Dodatkowo: – 300g makaronu lub ziemniaki/ryż Mięso kroimy w plastry(...)dusimy kilka minut, aż staną się miękkie. Całość podlewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Wtedy dolewamy śmietanki wymieszanej z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i czekamy, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy mięso, chwilę podgrzewamy i podajemy np. z makaronem. Smacznego! Artykuł Szybki obiad z indykiem w sosie winno-śmietanowym pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongmięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne – świetnie spisze się zarówno w przypadku Paelli, jak i risotto, gulaszu czy też ulubionej zupy pomidorowej. Nie zawiera konserwantów(...)krewetki – ok 200 g * papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidory koktajlowe – 8 szt * słodka papryka, chili, szafran – do smaku * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS rozcieńczamy wodą, tak by powstał 1 litr płynu – podgrzewamy
Ostra na Słodkołyżki oliwy pomidorowej 2 ząbki czosnku średnia biała cebula strąk czerwonej papryki marchew puszka pomidorów pelatti (400g) 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego sól, czarny pieprz, oregano, bazylia 10szt białych szparagów sól, cukier Sposób przygotowania Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo(...)smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą al dente. Na talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem bazylii
Pyry na Gazsię gotowały : I hop na talerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy(...)proponujemy ugotować go w bulionie warzywnym. Do kapusty i pęczaku dodajemy przesmażone razem pieczarki i cebulę, wcześniej drobno pokrojone. Pieczarki z cebulą możemy w trakcie smażenia skropić delikatnie grzybowym sosem sojowym, aby podbić smak grzybów. Całość doprawiamy przyprawami i na koniec wsypujemy garść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :) Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku
vegetaniedodaję. Ma smak jaki sobie sama wymyślę. Co jest najfajniejszym plusem? Takie pieczone mięso jadamy nie tylko na zimno w kanapkach, ale i na ciepło w sosie z ziemniaczkami jako drugie danie obiadowe. Wykonanie? Proste! Mięso marynuję, zapominam o nim na dzień lub dwa, a potem piekę. To wszystko, żadnej filozofii, żadnych skomplikowanych składników. No to co? Do dzieła Kochani(...)można nabyć produkt. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka świeży rozmaryn czosnek niedźwiedzi Skworcu majeranek Skworcu świeżo zmielona różowa sól himalajska Skworcu (spokojnie, możecie użyć morskiej) świeżo zmielony pieprz biały 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Wykonanie: Podwójnego fileta przecięłam na dwa mniejsze. Opłukałam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam w ręczniku papierowym. Fileta oprószyłam solą i pieprzem. Z gałązek
Blondynka Gotujetradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy). Składniki: 6 łyżek oliwy 2 łodygi selera naciowego 1 bardzo mały kawałek białej kapusty 2-3 ziemniaki ½ małej cukinii 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 1-2 garście makaronu kilka kulek ziela angielskiego 2-3 liście(...)smacznie. Dogada się po niemiecku lub na migi, gorzej z angielskim. Bardzo smaczne węgierskie kluseczki i panierowany kalafior G ombóc : drożdżowa kula z powidłem śliwkowym, mielonym makiem i sosem a'la budyń waniliowy. Pyyyyszne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i Qlinarnieósemki 4 łyżki oliwy 1 biała cebula pokrojona w kostkę 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe kilka gałązek tymianku 1 kg buraków, najlepiej niezbyt dużych, obranych i pokrojonych w pól plastry grubości 1 cm 4 suszone podgrzybki 300 ml czerwonego słodkiego wina 2 szklanki białej fasoli, ugotowanej i odsączonej na sitku(...)przykryciem dusimy ok 40 minut. Buraki powinny w tym czasie zmięknąć. Dorzucamy upieczone warzywa, przecier i fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze 15 minut by sos zgęstniał. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą, ryżem czy tak jak ja jadłam z ziemniakami. Posypujemy natką lub inną zielenią (np. szczypiorkiem). A w tle przepięknie wydana i świetna
Dzieje kuchennej Wiewiórypewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy(...)zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy seler zeszkli się dodajemy do niego szpinak, który wcześniej obraliśmy z twardszych łodyżek. Chwilę razem przesmażamy
vegetanie