Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem – to pyszna sałatka z kawałkami smażonego kurczaka (można również go upiec). Więcej przepisów na surówki i sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem – Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka – ok. 230g 50g makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) 1 łyżka sosu sojowego pół puszki kukurydzy konserwowej (około
Kulinarne PrzebojePieczony kurczak soczysty w środku, a do tego jeszcze z chrupiącą skórką to danie obiadowe, które powinno smakować osobom lubiącym drób. Łatwy sposób wykonania i mała ilość składników sprawia, że pysznego kurczaka chętnie przygotują nawet osoby mało obyte w kuchni. Dobry smak kurczaka nie tylko zależy od sposobu przygotowania, ale przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Do pieczenia staram się(...)używać drobiu, który pochodzi z wolnego chowu i jego smak po przygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia. Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami i marchewką, co skróciło przygotowanie obiadu, gdyż musiałam tylko dodatkowo zrobić surówkę. Poza tym warzywa posłużyły mi, jako kratka pod kurczaka, który równomierniej się zapiekał. Składniki: 1,2 - 1,5 kg kurczaka z wolnego
Kuchcik gotujeKurczak upieczony w piekarniku jest idealny i nieziemsko pyszny. Cienka, chrupiąca skórka, delikatne, mięciutkie i aromatyczne mięsko posmakuje każdemu. Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Kurczaka zamarynowałam wcześniej w oliwie z cytryną i rozmarynem, a do pieczenia na blachę dołożyłam młode ziemniaczki, czerwoną cebulę i cukinię. Cały sekret pysznego kurczaka to odpowiedni czas pieczenia, a ten zależy od wielkości kurczaka(...)nawet 70 minut. Kompletny obiad za jednym zamachem - uczta gotowa! Składniki: 1 kurczak (u mnie 1,3 kg) 4-5 gałązek rozmarynu 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z cytryny zesterem 2-3 łyżki oliwy/oleju sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 8-10 młodych ziemniaków 2 średnie cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć papierowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 400 g świeżych kurek; 500 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 2 średnie cebule; 250 ml półwytrawnego, białego wina; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka; Olej do smażenia; 1 czubata łyżka masła klarowanego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić w kostkę(...)oprószyć przyprawą do kurczaka. Cebule obrać, drobno posiekać. Kurki dokładnie umyć, osuszyć, większe przekroić na pół. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (około 2 łyżek) wrzucić pokrojonego kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Do pozostałego na patelni, po smażeniu kurczaka, oleju dodać klarowane masło i rozgrzać
Gospodyni MiejskaOstatnio zrobiłam na niedzielny obiad kurczaka z ananasem w miodowym sosie. Wyszło bardzo pysznie i każdemu smakowało, polecam każdemu kto lubi nie standardowe dania. Polecam również inne przepisy na sosy z kurczakiem Kurczak w czosnkowym sosie Kurczak w białym winie Kurczak w sosie miodowo musztardowym Kurczak zapiekany w piekarniku z ananasem Makaron cannelloni nadziewany kurczakiem Kurczak barbecue Składniki(...)piersi z kurczaka 1/4 ananasa 1 pomarańczowa papryka 3 łyżki miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka kurkumy 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 2 łyżki sezamu 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka
Delusional TrineKolejny przepis na sos do kurczaka, bardzo prosty i bardzo dobry. Znów podany z kaszą kuskus, a bo tak jakoś łatwiej i szybciej. Zapraszam również na moje inne przepisy na kurczaka: Kurczak w białym winie Kurczak w sosie miodowo musztardowym Makaron cannelloni z kurczakiem Makaron cannelloni z kurczakiem barbecue Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 ml słodkiej(...)suszone pomidory 2 łyżki suszonego tymianku cebula 2 łyżki masła 1 łyżka słodkiej papryki słodkiej 150 g pieczarek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, kroimy pieczarki i suszone pomidory w plasterki i dodajemy do kurczaka. Doprawiamy tymiankiem i słodką papryką. Smażymy około 7 minut aż kurczak
Delusional TrineKurczak pieczony w rękawie jest znacznie bardziej wilgotny, niż ten pieczony się bez niego. Faszerowany tradycyjnie – czyli wątróbką, wychodzi wprost wyborny. Ja wzorem mojej mamy zamiast bułki kajzerki do farszu – używam chałki (może być też bułka maślana) co sprawia, że jest delikatny i lekki. Przepis mega prosty, a bardzo efektowny. Taki kurczak gości u mnie co najmniej kilka(...)razy do roku. Jedna kura to sycące danie dla 4 osób. Kurczak pieczony w rękawie: 1 kurczak (ekologiczny) o wadze 1,6 – 1,8 kg ok. 150 g wątróbki drobiowej 2 grube plastry chałki 3 plastry masła 1 jajko 1 mały pęczek natki pietruszki mleko do namoczenia sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuWczoraj zjedliśmy resztki gulaszu na obiad, a dzisiaj postanowiłam przyrządzić kieszonki z kurczaka nadziewaną jabłkiem, suszoną śliwką i orzechami. Mam słabość do mięsa z owocami. Ba, mam słabość do kurczaka. Można tyle z niego przyrządzić! Choćby kieszonki z piersi kurczaka z owocowym nadzieniem. Jabłko i śliwka to dla mnie oczywisty wybór. Do mięsa przyrządziłam pieczone ziemniaki z parmezanem. Kolejny smaczny(...)pożywny obiad. Dania z kurczaka przyrządzam często. Zazwyczaj używam piersi z kurczaka ale i robiłam roladki i z odfiletowanych udek. Roladki w sosie należą do ulubionych. Kieszonki z kurczaka Składniki: na 4 -6 porcji 4 piersi z kurczaka średniej wielkości 2 jabłka 6 suszonych śliwek 3 czubate łyżki grubo posiekanych włoskich orzechów 2 szalotki ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka balsamicznego octu
codojedzeniaOdważyłam się wreszcie użyć kurczaka w całości :) Dostałam od mamy dobre 15 lat temu takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka, którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :) To co? Podnosimy cholesterol? :P Składniki: 1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej z papryczką chili Dodatkowo: 1/2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku
Szczęśliwa kuchniaDzisiaj dla odmiany serwujemy filet z kurczaka, ale nieco w odmiennej formie. W sosie i to nie byle jakim, bo pomarańczowym. Kurczak wychodzi soczysty o zupełnie innym smaku. Miła odmiana na pierś z kurczaka. Drukuj Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Podwójna pierś z kurczaka 200 g pieczarek skórka z pomarańczy sok z pomarańczy sól(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 1/2-1 szkl. rosołu masło klarowane 2/3 szkl. śmietany natka Sposób przygotowania Pierś dzielimy na mniejsze kawałki, soli i pieprzymy. Na maśle klarowanym podsmażamy kurczaka na złoty kolor. Kurczaka wyjmujemy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plastry. Na tłuszcz po kurczaku wrzucamy pieczarki. Smażymy 3 min. Dodajemy rosół, sok z pomarańczy i startą skórkę. Dodajemy musztardę
Mieszam w GarnkuKurczak tikka masala smakiem przenosi nas do Indii, jednak jest to danie nieco dostosowane do europejskich kubków smakowych przez mieszkańców Wielkiej Brytanii, gdzie trafiło za czasów kolonialnych. Tak przygotowany kurczak jest bardzo aromatyczny, delikatny, w aksamitnym pikantnym sosie. Kurczak tikka masala za sprawą indyjskich przypraw świetnie rozgrzewa, więc jest idealnym daniem na jesienną i zimową porę. Słoneczny kolor potrawy pozwala(...)również na chwilę zapomnieć o otaczającej nas szarości, a unoszące się aromaty wprawiają w błogi nastrój. Pikantność tego kurczaka najlepiej dostosować do swoich kubków smakowych. Mój przepis jest raczej o umiarkowanym stopniu ostrości, jednak proponuję sos przyprawiać stopniowo i tak jak lubicie. Gorące danie jest zawsze pikantniejsze, w miarę jak stygnie, staje się odrobinę łagodniejsze. Jeśli przesadzimy z pikantnością
Kuchcik gotujePrzepis na danie z kurczaka – po raz kolejny i na pewno nie po raz ostatni. To danie także jest wyjątkowe i robi się je naprawdę w pół godzinki. To obiad, który znika z talerza jeszcze szybciej niż jest szykowany. A sos do kurczaka jest bardzo maślany i kremowy, bardzo serowy, bardzo kaparowy, bardzo cytrynowy… Bardzo, bardzo dobry! Piccata(...)cytryną” . Jakby na zdjęcia nie patrzeć – wszystko się zgadza, prawda? ;) Cytryna, masło i kapary to podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy i najszybszy sposób na kotlety. A masło z przyprawami, cytryną i kaparami tylko podkreślają ich smak. Tutaj zamknęłam i zaokrągliłam
Karo in the KitchenKurczak z rożna "chodził" za moimi domownikami od dawna...ale taki kurczak oczywiście zrobiony samodzielnie w domu , a nie ze sklepu..w końcu córka kupiła kurczaka, ja natarłam kurczaka gotową mieszanką przypraw do złotego kurczaka Knorr ..i kurczaczek troszkę tak poleżał w lodówce, a potem "poszedł"na szpikulec i na rożen..efekt końcowy..mniam...pycha. "Przyprawa Złocisty kurczak Knorr(...)wyraziste połączenie papryki, pomidorów, czarnego pieprzu, czosnku, cebuli, gałki muszkatołowej i cynamonu. Chrupiąca, złocista skórka oraz smak mięsa, sprawią, że tak przyprawione mięso na stałe zagości w domowym menu." kurczak przyprawa do złotego kurczaka Knorr sól do smaku 50 ml oleju Przyprawę wymieszać z solą i olejem, następnie natrzeć kurczaka na zewnątrz i od wewnątrz. Odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzenieWitam Kochani Ostatnio na blogu wciąż były obecne słodkości, wiec czas na coś nie słodkiego ;-) przychodzę do Was z świetnym sposobem na kurczaka, myślę, że większość z Was zna ten sposób, bo jest on dość popularny, niemniej jeśli ktoś nie próbował upiec kurczaka na butelce piwa, to polecam nadrobić-taki kurak jest ekstra ;-) SKŁADNIKI -kurczak(...)butelka dowolnego piwa (ja używałam żywiec) -papryka słodka -przyprawa do pieczenia kurczaka -trochę oleju -4 ząbki czosnku -1 średnia cebulka Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy go olejem. Następnie nacieramy go słodką papryką. Cebulkę oraz czosnek siekamy na drobno, i wkładamy kurczakowi do brzucha :-) Następnie delikatnie wkładamy butelkę w kurczaka, tak by w miejscu szyi wystawała szyjka butelki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuludzkiemu organizmowi cenne białko, witaminy i składniki mineralne, a przy tym zawiera małe ilości tłuszczu. Warto więc włączać je do swojej diety? Dlaczego Zagrodowy? Wszystkie dostępne na polskim rynku kurczaki są bezpieczne, gdyż podlegają surowym przepisom unijnym, zabraniającym podawania kurczętom podczas chowu hormonów, a stosowanie antybiotyków musi być naprawdę konieczne i udokumentowane. Niektórzy producenci posiadają stosowne certyfikaty, które możemy znaleźć(...)opakowaniach drobiu, a jeśli nawet takiego certyfikatu nie ma, i tak można być spokojnym. Bardzo wysokie kary za nieprzestrzeganie przepisów skutecznie zniechęcają hodowców do oszukiwania. Skoro więc wszystkie kurczaki ze sklepowych półek są bezpieczne, czemu kurczaki zagrodowe są lepsze? To proste – rosną w najbardziej ekologicznych warunkach. Mówiąc wprost – są najbliższe tym z babcinego podwórka. Kurczaki (i kaczki) zagrodowe chowane
Tradycyjna Kuchnia