kurczak - 39714 przepisów (strona:120/2648)

Sałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem 100

Sałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Truskawki w parze z pomidorami Jeśli połączenie truskawek z pomidorami wydaje Wam się dziwne, to koniecznie dajcie spokój uprzedzeniom(...)tego odpowiednio dojrzałe To nie mogą być truskawki i pomidory z lodówki, ale produkty świeże i pachnące. Charakterowi sałatce nadają: ser pleśniowy, pokruszone orzechy, a przede wszystkim filet z kurczaka, marynowany wcześniej w maślance wymieszanej z wędzoną papryką. Całość łączy wytrawno-słodki dresing. Pomysł na przepis podpatrzyliśmy u amerykańskiej celebrytki kulinarnej Betty Crocker . Składniki: Mała podwójna lub jedna duża pierś

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Samorosnąca mąka i cegła 125

Chrupiący kurczak spod cegły, błyskawiczna pizza z samorosnącej mąki, tarta ze szparagami, super szybki chiński makaron w niecodziennym sosie, polędwiczka glazurowana musztardą i bakłażan od parmezanem z kuskusem – to pełny zestaw lunchy na ten tydzień. Kiedy co tydzień zabieramy się za przygotowywanie menu na sześć dni, zawsze staramy się, żeby chociaż jeden, dwa przepisy to były dania oryginalne(...)ostatnio żyjemy w dużym niedoczasie, w tym menu wykorzystaliśmy przepis na leftoversy i kilka patentów na przyspieszenie tradycyjnych procesów gotowania – m.in. samorosnącą mąkę do pizzy i cegłę na kurczaka ;-D. Wiemy jak to brzmi, ale to nie żart – naprawdę świetnie się sprawdzają – mamy nadzieję, że i Wam się przydadzą! Ps. Listę zakupową dorzucimy dziś wieczorem Niedziela: Szybki

Niedzielny kucharz
Drobiowe szaszłyki z grilla 240

niezwykle proste, a swoim wyglądem zachwycą niejedną osobę. Warto zatem znać przepis i przy najbliższej okazji przygotować tą potrawę :) Listę zakupów oraz przepis znajdziecie poniżej… Składniki piersi z kurczaka cukinia pieczarki czerwona papryka sól pieprz ewentualnie „przyprawa do grilla” odrobina oliwy patyczki do szaszłyków Drobiowe szaszłyki z grilla – przepis Filet z kurczaka kroimy w dość dużą(...)szaszłyków moczymy w zimnej wodzie, a następnie nadziewamy na nie przygotowane wcześniej składniki. Kolejność nie ma znaczenia, po prostu tak jak chcecie :) Szaszłyki smarujemy oliwą i grillujemy aż kurczak będzie miękki. Porada: Nie należy zbyt długo grillować kurczaka, bo stanie się suchy. Spróbujcie grillować szaszłyki bezpośrednio na ruszcie, delikatnie się przyrumienią i nabiorą charakterystycznych pasków od grillowana. Więcej przepisów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczaka z selerem naciowym 197

Sałatka z kurczaka z selerem naciowym Sałatki z kurczakiem to hit imprezowy ale żeby się nie znudziły trzeba zmieniać dodatki. Ostatnio robiłam sałatkę z kurczaka z selerem naciowym i muszę przyznać, że była pyszna. Przygotowuje się ją bardzo łatwo i szybko więc nie wymaga zbyt wiele zachodu a efekt zawsze jest doskonały(...)Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z kurczaka z selerem naciowym: 1 podwójny filet z kurczak, 4 łodygi selera naciowego, 200g makaronu (uszka, muszelki, kokardki), 1 puszka kukurydzy, pęczek dymki (zielona część), przyprawa do smażenia kurczaka (np. gyros), kilka łyżek majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania sałatki z kurczaka

Gotuj Się Kto Może
Noodle z kurczakiem i świeżym ogórkiem na wynos 109

noodle z kurczakiem doskonale smakują na ciepło, ale równie dobrze sprawdzą się na zimno i tak właśnie wcinają je Chińczycy. To domowe danie „na wynos” idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy oraz jako źródło węglowodanów dla osób, które trenują. Czas: 25 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże Domowe noodle z kurczakiem na wynos Noodle(...)kurczakiem i świeżym ogórkiem – to jeden z naszych ulubionych przepisów na to jak wykorzystać resztki z pieczonego lub gotowanego kurczaka. Jest tak łatwy, że zrobi go każdy. Pod warunkiem, że ma w kuchni pastę tahini, albo masło orzechowe – to niezbędny składnik receptury. Zazwyczaj w naszych przepisach proponujemy rozmaite zastępniki orientalnych przypraw czy składników, ale tutaj nie da rady

Niedzielny kucharz
Kurczak po polsku faszerowany wątróbką 101

Kurczak po polsku faszerowany wątróbką to tradycyjne danie naszej narodowej kuchni. Niewątpliwie kurczak jest tutaj najważniejszy, więc zadbajcie o najlepszą jakość tego drobiu. Niby taki minimalizm przypraw i dodatków, a efekt zaskakujący. Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak(...)wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g tartej bułki 70 ml mleka 100 g masła gałka muszkatołowa papryka czerwona w proszku pieprz sól Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy. FARSZ DO KURCZAKA Tartą bułkę zalewamy gorącym mlekiem, masło topimy. Umyte i osuszone wątróbki przekrawamy na pół i wraz z żółtkami, przecieramy przez drobne sito

Kierunekuchnia
Pizza z resztkami z kurczaka 160

Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Pizza z resztkami z kurczaka Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo(...)odzyskiwały smak. Nic więc dziwnego, że spośród wielu pomysłów na recykling jedzenia pizza z resztkami z kurczaka jest naszym ulubionym. Co zamiast mozarelli? Na wierzch ciasta wrzuciliśmy kawałki kurczaka z rosołu. Zamiast mozarelli, dla odmiany i dodania smaku, użyliśmy serka górskiego, a zamiast parmezanu – dziugasa (prawda jest też taka, że akurat takie sery mieliśmy w lodówce). Doskonale się sprawdziły

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 146

dużo przepisów, zanim wybraliśmy te właściwe. Dania z tego menu jedliśmy przez cały ubiegły tydzień. Wszystkie (bez wyjątku) bardzo nam smakowały (Agnieszka szczególnie zakochała się w domowych kebabach z kurczaka, znowu prawie nic nie zostało dla mnie), a ja za to pożarłem większość ratatouille. Oboje zachwyciliśmy się diabelskim kurczakiem (ach ta marynata…). W większości przepisów podajemy składniki(...)mrożenia i odgrzewania w pracy. Przy przepisach znajdziecie wskazówki jak je mrozić i rozmrażać. Całe menu na tydzień – mało czasu, mało składników – wygląda tak: Niedziela – Diabelski kurczak w 15 minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa

Niedzielny kucharz
Niedziela: Diabelski kurczak w 15 minut 137

Błyskawiczny sposób na wyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman , jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich(...)kilka bestsellerów. Zjadł zęby na testowaniu restauracji. Jest niekwestionowanym autorytetem, a w jego gotowaniu najbardziej cenimy prostotę. Taki jest właśnie dzisiejszy przepis na diabelskiego kurczaka. Gwoździem programu w tym prostym daniu jest sos (też bardzo prosty, ale niesamowicie charakterny). Testowaliśmy go kilka razy i od siebie wprowadziliśmy małe modyfikacje w procedurze pieczenia. Dzięki temu mamy gwarancję, że za każdym razem

Niedzielny kucharz
Kurczak w boczku nadziewany suszonymi pomidorami 178

Kurczak zawijany w boczek to doskonała alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. W połączeniu z farszem z oliwek, suszonych pomidorów i pestek dyni mięso nabiera niesamowitego smaku. Kurczak w boczku doskonale smakuje z domowymi frytkami z piekarnika . Zarówno frytki, jak i kurczaka, możemy przygotować w piekarniku w tym samym czasie. 1 podwójna pierś kurczaka ok 250 g boczku (surowego(...)pestek dyni Do blendera wrzucamy suszone pomidory, oliwki i pestki dyni i krótko mielimy. Nie powinna nam z tego powstać jednolita masa. Farsz jest najlepszy, gdy czuć poszczególne składniki. Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Dociskamy do deski ręką i delikatnie robimy od boku nacięcie, tak by w piersi powstała „kieszonka”. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa

Dieta bez mleka
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 168

Mięso drobiowe, a w szczególności mięso z kurczaka, jest niezwykle popularne w Polsce. Ze względu na swój delikatny smak doskonale nadaje się jako baza do bardzo wielu potraw. Można je gotować, dusić, piec, smażyć i grillować. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi przyprawami – filety z kurczaka można więc przyrządzić na ostro lub łagodnie, a także w słodkiej wersji (rewelacyjnie komponuje(...)się z wieloma owocami, np. śliwkami lub ananasem). Dodatkową zaletą piersi z kurczaka jest ich naprawdę szybkie przygotowanie, ponieważ mięso nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej. Jest tylko jeden kłopot – nieodpowiednio przyrządzone filety szybko stają się suche i twarde. Jak temu zaradzić? Jak przygotować soczyste filety z kurczaka? Wielu osobom filety z piersi kurczaka rzeczywiście kojarzą się z mięsem twardym

CookMag
Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem 884

Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem – to pyszna sałatka z kawałkami smażonego kurczaka (można również go upiec). Więcej przepisów na surówki i sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem – Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka – ok. 230g 50g makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) 1 łyżka sosu sojowego pół puszki kukurydzy konserwowej (około

Kulinarne Przeboje
Kurczak pieczony 114

Pieczony kurczak soczysty w środku, a do tego jeszcze z chrupiącą skórką to danie obiadowe, które powinno smakować osobom lubiącym drób. Łatwy sposób wykonania i mała ilość składników sprawia, że pysznego kurczaka chętnie przygotują nawet osoby mało obyte w kuchni. Dobry smak kurczaka nie tylko zależy od sposobu przygotowania, ale przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Do pieczenia staram się(...)używać drobiu, który pochodzi z wolnego chowu i jego smak po przygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia. Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami i marchewką, co skróciło przygotowanie obiadu, gdyż musiałam tylko dodatkowo zrobić surówkę. Poza tym warzywa posłużyły mi, jako kratka pod kurczaka, który równomierniej się zapiekał. Składniki: 1,2 - 1,5 kg kurczaka z wolnego

Kuchcik gotuje
Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika 166

Kurczak upieczony w piekarniku jest idealny i nieziemsko pyszny. Cienka, chrupiąca skórka, delikatne, mięciutkie i aromatyczne mięsko posmakuje każdemu. Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Kurczaka zamarynowałam wcześniej w oliwie z cytryną i rozmarynem, a do pieczenia na blachę dołożyłam młode ziemniaczki, czerwoną cebulę i cukinię. Cały sekret pysznego kurczaka to odpowiedni czas pieczenia, a ten zależy od wielkości kurczaka(...)nawet 70 minut. Kompletny obiad za jednym zamachem - uczta gotowa! Składniki: 1 kurczak (u mnie 1,3 kg) 4-5 gałązek rozmarynu 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z cytryny zesterem 2-3 łyżki oliwy/oleju sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 8-10 młodych ziemniaków 2 średnie cukinie 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku Wykonanie: kurczaka umyć, osuszyć papierowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak w sosie śmiatnanowo-kurkowym (na winie) 166

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 400 g świeżych kurek; 500 ml słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 %; 2 średnie cebule; 250 ml półwytrawnego, białego wina; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1/2 łyżki przyprawy do kurczaka; Olej do smażenia; 1 czubata łyżka masła klarowanego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon, pokroić w kostkę(...)oprószyć przyprawą do kurczaka.  Cebule obrać, drobno posiekać. Kurki dokładnie umyć, osuszyć, większe przekroić na pół. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni  olej (około 2 łyżek) wrzucić pokrojonego kurczaka i podsmażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz. Do pozostałego na patelni, po smażeniu kurczaka, oleju dodać klarowane masło i rozgrzać

Gospodyni Miejska