sos biały - 2500 przepisów (strona:114/167)

Sałatka z makaronem idealna na imprezę 276

pikantna od przypraw, bo dodałam pieczonego kurczaka. Polecam spróbować! Składniki : * duży filet z kurczaka pieczony czy gotowany - może być wędlina która została nam ze świąt bądź 40g szynki drobiowej * biała część pora * papryka czerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz Przygotowanie :Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę(...)dodajemy do kurczaka. Kroimy pozostałe składniki w kostkę. Wsypujemy starty ser - idealnie pasuje ser wędzony, ale każdy inny będzie równie dobry. Wszystkie składniki potrząsam w misce, nie mieszam. Przygotowuję sos śmietanowo-majonezowy z dodatkiem koperku. Ja na te proporcje dałam cały pęczek. Im więcej tym lepiej. Przyprawiamy sos i sałatkę polewamy tuż przed podaniem

Magiczne Życie Marty
Gołąbki po meksykańsku 166

ząbki czosnku 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej 150g ugotowanego ryżu (tj ok. 50g surowego) 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) 0,5 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków ok 2-3 łyżki oleju do smażenia ok. 400ml bulionu lub wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego opcjonalnie: 1 łyżka śmietany(...)dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Jeżeli pozostał nam niewykorzystany farsz to kroimy go w kosteczkę i dokładamy do sosu *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz opcjonalnie

Blog z Apetytem
Chorwackie penne po marynarsku 144

Chociaż wygląda skromnie - w smaku jest bardzo intensywne i charakterystyczne. Składniki (4 porcje) -300 g makaronu penne -100 g anchois -2 łyżki marynowanych kaparów -2 ząbki czosnku -200 ml białego wina -mały pęczek natki pietruszki -mała gałązka świeżego rozmarynu -2 łyżki oliwy z oliwek -50 g tartego sera -sól, pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek posiekać, anchois pokroić(...)pietruszki i rozmaryn. Całość zalać winem. Dorpawić solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu do odparowania większości wina. W międzyczasie ugotować makaron w lekko osolonej wodzie. Przełożyć do gorącego sosu. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło posypane startym serem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Deser TRIO z twarożku 175

Twaróg biały – 50 dag Truskawki – 15 dag Śmietana gęsta – 15 dag Śmietana kremówka – 10 dag Cukier waniliowy – 1 op Cukier – 4 łyżki Mleko – 2 łyżki Kakao słodkie – 2 łyżki Żelatyna – 2 łyżeczki Posypka cukrowa różowa  Twaróg utrzeć z 3 łyżkami cukru. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z twarogiem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko lekko podgrzać z kakao(...)resztą cukru, rozpuścić w nim połowę żelatyny. Masę serową podzielić na dwie porcję.. Jedna wymieszać sosem kakaowym, przełożyć do szklanek i włożyć do lodówki. Truskawki oczyścić, umyć i zmiksować, Drugą część żelatyny rozpuścić i wymieszać z masa truskawkową, Połączyć z druga porcją masy twarożkowej i ubitą śmietaną z cukrem, dobrze wymieszać i przełożyć na masę kakaową i schłodzić. Przed

Camilla w kuchni
Empanada z kurczakiem 364

 Na wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które

Smaki Brazylii
sałatka z cykorii 184

cykoria z dressingiem o wyrazistym smaku. Anchovies powinny być dobre gatunkowo, ewentualnie można je pominąć i dressing też będzie smaczny. Przepis z książki Jamie's 30

Stare Gary
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 211

Przepyszne polędwiczki wieprzowe z własnoręcznie nazbieranymi borowikami szlachetnymi :) Pysznie smakują z makaronem tagliatelleSKŁADNIKI500g polędwiczek wieprzowych300g świeżych lub mrożonych borowików3 ząbki czosnku1 duża cebula1/2 szklanki bulionu mięsnego150ml

Moje Kuchenne Rewelacje
PSTRĄG W MAŚLE Z OREGANO! 229

wykonaniu, samo przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi (wypatroszone, obrane, umyte i osuszone) - 1/2 kostki masła - sól morska - pieprz kolorowy - ryż kolorowy (biały, czarny, czerwony) - natka pietruszki WYKONANIE: - naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i łyżką oleju rzepakowego - pstrągi oprósz solą z każdej strony - do wnętrza ryby włóż płaską łyżkę masła, i po 4 gałązki(...)ryż według instrukcji na opakowaniu. - jak ryz się ugotuje, dodaj do niego łyżkę masła i posiakną natkę pietruszki - na talerzu układamy po upieczonym pstrągu i porcję ryżu, możemy polać sosem jaki powstał przy pieczeniu ryby - już gotowe! ;-) Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI! JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN POMYSŁ NA RYBĘ SPRÓBUJ TEŻ INNYCH PRZEPISÓW NA RYBY I OWOCE MORZA, ZNAJDZIESZ

SMYKWKUCHNI
Makaron z grzybami i manchego 152

Kto lubi makaron z grzybami, ręka w górę. Uwielbiam grzyby i makaron . Jak dla mnie to idealne połączenie. Osobiście wolę leśne grzyby z makaronem, więc dzisiaj

codojedzenia
Kolorowa papryka. 177

Colourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 295

trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie.SKŁADNIKI1 kg ziemniaków700 g filetów rybnych2 pory (białe części)1,5 szklanki śmietany 22%2 jajka100 g sera żółtego (startego)pół pęczku koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaZiemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przyprawić solą oraz(...)wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego

Złote przepisy
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 470

faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki, osuszonej i posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin świeża bazylia Bagietkę  kroimy na małe(...)misce, doprawiamy je solą i pieprzem. Odsączamy kapary z zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos  z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1210

jednolitej konsystencji. Możliwe, że sos będzie się rozwarstwiał – nie martwcie się, na smak to nie wpłynie, a wygląd sosu i tak nie ma większego znaczenia, bo zniknie w sałatce. Sos odstawiamy do lodówki. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (1 min): myjemy ją i oczyszczamy z błonek. Nie kroimy jej – smażona w całości zachowa soczystość. Obsypujemy ją solą, pieprzem oraz słodką papryką(...)piersi natychmiast powróci do poprzedniej formy – ciężko przekazać ten sposób słowami, więc jeśli nie jesteście pewni, po prostu przekrójcie pierś na pół i sprawdźcie, czy jest w środku całkowicie biała. Usmażonego kurczaka zestawiamy z palnika i przekładamy na deskę, dając mu chwilę „odpocząć” – jeśli pokroicie go od razu, duża część soków wyleci na deskę. 5. POMIDOR (1 min): Jeśli lubicie

Nerds Kitchen
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 196

sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy od farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy, pod koniec dodając grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek(...)musicie sami określi ć, bo nie wiemy jakiej wielkości macie kapustę w rękach :) tak czy siak to co twarde musi zniknąć. Rozkładamy  liście kapusty i tam gdzie pozostała biała twarda część ścinamy ją ostrym wąskim nożem, aby liść w tym miejscu był cieniutki. Teraz zaczynamy od największych liści i wkładamy po jednym do wrzącej wody na 1-2 minuty

vegetanie
Surówka Colesław z młodej kapusty 195

odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na surówkę z kapusty. 1/2 średniej główki młodej kapusty 1 średniej wielkości marchewka 1 małe jabłko 1 mała biała cebula 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany pieprz 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru kryształu Surówka Colesław z młodej kapusty Jak przygotować surówkę Colesław. Kapustę dość drobno poszatkować. Przełożyć(...)pokroić w małą kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do kapusty dodać tarte jabłko, marchew oraz drobno krojoną cebulę. W kubku połączyć majonez, śmietanę, cukier oraz pieprz. Sosem zalać warzywa w misce. Dokładnie całość wymieszać. Surówka Colesław z młodej kapusty O czym warto pamiętać przygotowując surówkę z młodej kapusty. Jeśli nie mamy jabłka możemy użyć octu jabłkowego. Jedna

mecooks

Proponowane wyszukiwania