sos biały - 2500 przepisów (strona:107/167)

Spaghetti ze szparagami i brokułami w kremowym sosie 244

szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i blanszujemy w osolonej wodzie z brokułami przez ok. 4 min. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Do zeszklonej cebuli dodajemy masło i wino. Następnie dorzucamy pokrojone szparagi i brokuły. Podsmażamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko redukujemy, aż sos zgęstnieje.Na końcu doprawiamy

kulinarnyJa
Domowy makaron z kurkami 356

dużych garści) 2 średnie białe cebule 5 ząbków czosnku 200 ml śmietanki 30% garść świeżego estragonu 3 garście startego parmezanu świeżo mielony pieprz sól gałka muszkatołowa pól kieliszka białego wytrawnego wina masło klarowane WYKONANIE Kurki myjemy i osuszamy. Kroimy i blanszujemy przez 3 minuty. Na maśle klarowanym smażymy drobno pokrojoną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki, solimy i dalej(...)smaku solą, pieprzem, gałką i dodajemy część parmezanu. Domowy makaron gotujemy bardzo krótko – 2-3 minuty. Zostawiamy trochę wody z odlania makaronu. Na talerzach układamy makaron i sos kurkowy. Każdą porcję posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i estragonem

OstryKęs
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 235

mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone na wywarze z fasoli, fasolę moczymy przez noc  i gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut. Następnie dodajemy warzywa, a po 20 minutach ugotowany(...)soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou.  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z rukoli, krewetek i pomidorów koktajlowych 246

białego wina sól, czerwona czubrica Na patelnie wlać oliwę z oliwek. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, pomidorki koktajlowe przeciąć na pół. Na patelnię dodać czosnek i chwilkę go przesmażyć, następnie wrzucić krewetki. Teraz dodać pomidorki, oprószyć solą. Całość zalać winem. Po 3-5 minutach ściągnąć z gazu. Krewetki z pomidorami ułożyć na rukoli posypanej oliwkami i serem, polać powstałym sosem

MarciochaKucharzy
Makaron z małżami w 15 minut 205

bawolego, lub serem pleśniowym w wersji ostrzejszej. W trakcie gotowania małże puszczą sok, który w połączeniu z sokiem z pomidorków, cytryną, cebulą, czosnkiem oraz z winem da nam przepyszny sos otulający makaron. Małże sercówki można zastąpić innymi owocami morza, znakomicie smakuje też z polskimi rakami. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g czarnego spaghetti (lub pełnoziarnistego), 400 g Fasolki Szparagowej(...)Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 500 g małży sercówek w muszlach (świeżych, zamrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godzin w lodówce), 200 g pomidorków koktajlowych,  200 ml białego wytrawnego wina, pęczek natki pietruszki, sok i skórka otarta z połowy cytryny, 1/2 czerwonej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/2 - 1 papryczka chili, łyżka masła,  sól i pieprz do smaku

SzczyptaSmaQ
Piersi z kurczaka na dziko 502

sosów w słoikach (słodko-kwaśny, chiński). Według mojego przepisu uzyskamy studencki obiad w przyzwoitej cenie i nie narobimy się przy tym. Składniki: -kilogram piersi z kurczaka -jedno jajko -pół szklanki bułki tartej -ząbek czosnku -przyprawy: papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz w indywidualnych proporcjach -olej do smażenia Przygotowanie: Piersi należy umyć i pousuwać z nich wszystkie białe części

Tanie przepisy studenckie
Diabelskie Małże 157

białego winaW głębokim garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Lekko podsmażamy czosnek, cebulę i chili. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły. Mają tylko się zeszklić. Następnie dodajemy wino i gdy się trochę zredukuje dodajemy pomidory. To wszystko powinno chwilkę się poddusić pod przykryciem. Na tym etapie można doprawić do smaku pieprzem. Soli raczej unikam, bo małże są słone.Gdy już sos się

Kulinarna rozmowa
Kurczak w pesto z mozzarellą 353

pieprzu.Smarujemy sosem pesto , tak , by mięso było w całości pokryte.Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.10 minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii i pokrywamy plasterkami mozzarelli.Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.Podajemy gorące!* Świetnym dodatkiem są do tego pokrojone w ćwiartki , opiekane ziemniaczki i lekka surówka z białej kapusty.Jeśli

Ostra na Słodko
Smażony filet z łososia 220

białym pieprzem. Łosoś jako ryba niezwykle delikatna nie wymaga dużej ilości przypraw więc podsypujemy ją ostrożnie. Teoretycznie przed smażeniem można obtoczyć rybę w mące, ale akurat ten gatunek ryby naszym zdaniem traci na tym w smaku. Na patelnie wylewamy nieco oliwy z oliwek oraz na rozgrzaną układamy łososia. Smażymy chwilę z obu stron. Rybę podajemy z masłem ziołowym lub sosem

Kolizje Smaków
Sos Ortolana 241

Sos Ortolana 2017-07-22 11:10:16 Warto latem zamknąć w słoikach trochę wygrzanych w słońcu warzyw i cieszyć się ich smakiem zimową porą. Tym razem przygotowałam prosty, ale jakże smaczny sos na bazie cukinii i pomidorów. Ortolana to włoski sos, który zawiera mnóstwo chrupiących warzyw. Jest gęsty, lekko pikantny i wyrazisty w smaku. W zupełności nie wymaga już(...)oleju 2 papryczki chili 1/2 główki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz biały Przygotowanie Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się

Wędrówki po kuchni
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 276

smaku i formy. Kotlety z ziemniaków popularne są na całym Podkarpaciu,   choć w różnych zakątkach różnie się je doprawia. W Bieszczadach do ugotowanych ziemniaków dodaje się biały ser, a farsz przyprawia się majerankiem (na blogu przepis na bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera ). W Jazowej, niewielkiej wiosce położonej w okolicach Strzyżowa (gmina Wiśniowa), do ugotowanych ziemniaków dla smaku dodaje(...)się jajko, dzięki czemu kotlety są zwarte, mimo że są miękkie i delikatne w smaku. Przed usmażeniem kotlety panieruje się w bułce tartej. Najlepszym dodatkiem do tego dania jest sos z suszonych grzybów i surówka. Przepis na jazowskie kotlety z ziemniaków pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jazowej i został udostępniony w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne

Trzeci talerz
Paella z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake 184

Paella to danie hiszpańskie. Ja postanowiłam zrobić ją w nieco innej odsłonie - azjatyckiej. Bez białego wina oraz szafranu. Za to z mleczkiem kokosowym i grzybami shitake. Smakuje przepysznie! Robi się ją dość prosto. Kolejny dowód na to, że gotowanie nie musi być nudne! Bawmy się w kuchni i eksperymentujmy a nasze potrawy z pewnością będą wychodzić smacznie i różnorodnie! Dziś(...)potrzebujemy: 500 g fileta z kurczaka, 1,5 litra bulionu, 1 cebula, 2 łyżki sosu z grzybów shitake, pasta z zielonego curry, 2 łyżki soku z limonki, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, mleczko kokosowe (400 ml), olej z ryżu i zielonej herbaty, sól, pieprz, czosnek, szczypiorek, sezam czarny, 200 g ryżu Kurczaka gotuję w bulionie przez

Przepis na Dzień Dobry
Królik w białym winie i czosnku 200

coraz mniej tłuszczu. Dlatego też ostatnimi czasami wzrasta zainteresowanie tak zwanym białym mięsem . Co to oznacza i jakie gatunki mięsa należą  do tej grupy ? Do białych mięs zaliczamy cały drób, czyli kurczaki, indyki, gęsi, kaczki, gołębie, przepiórki. Białym mięsem jest też mięso z królika i cielęcina. Białe mięso jest zdecydowanie mniej kaloryczne, niż mięsa czerwone, czyli między innymi wieprzowina(...)niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub upiec  w białym winie.  Pyszny będzie też pasztet z królika. Królik w białym winie i czosnku Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 półtuszki królika 1 duża główka czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz olej do smażenia świeży tymianek   Wykonanie: Mięso oprószamy sola i pieprzem

Kulinarne przygody Gatity
NOWOROCZNA KACZKA Z POMARAŃCZAMI 190

Dokładnie nacieramy solą, pieprzem i obficie majerankiem - wewnątrz i zewnątrz. Odstawiamy pod przykryciem na noc do lodówki.  Na drugi dzień obieramy pomarańcze. Dwie dzielimy na cząstki, odrzucamy wszystkie białe błonki.Obficie posypujemy majerankiem. Z pozostałych pomarańczy odkrawamy 3 plastry, z reszty wyciskamy sok. Do środka kaczki wkładamy cząstki pomarańczy, zaszywamy. Układamy w brytfannie, wstawiamy odkrytą do nagrzanego(...)piekarnika. Zapiekamy ok 15 minut. Po tym czasie podlewamy świeżo wyciskanym sokiem, przykrywamy, zmniejszamy temp na 170 st. Pieczemy godzinę. Po tym czasie znów podlewamy - tym razem wytopionym sosem. Na wierzch kaczki układamy plastry pomarańczy. Zapiekamy jeszcze 20 minut. Podajemy z ćwiarteczkami zapiekanych z ziołami ziemniaków

Z Majeczką w kuchni
Kurczak w sosie serowym 365

Filet z kurczaka, nietypowo podany, bo  w jasnej barwie, z warzywami, jako proste danie jednogarnkowe Składniki: 2 filety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania