feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze porcje, rozdzielamy sos pomidorowy z krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą , a następnie wstawiamy na chwilę pod grill w piecyku (ok 4 - 5 minut, ser ma się tylko lekko roztopić )Udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawać na gorąco z białym pieczywem. Dobrze smakuje z kieliszkiem ouzo. Smacznego
Stare Garycytryny1 łyżka octu ryżowego1 łyżeczka syropu z agawy lub mioduWykonanie:białą rzodkiew obrać i za pomocą obieraka do warzyw pociąć w cienkie,długie paski.Posolić i odstawić na 10-15 minut.Puści sporo wody,wodę odlaćsok z cytryny połączyć z octem ryżowym i syropem z agawyodsączoną rzepę polać przygotowanym sosem i posypać uprzednio uprażonym,bądż nieuprażonym czarnym sezamem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surimi jest produktem otrzymywanym z mielonego mięsa białych ryb, popularne szczególnie we wschodniej Azji. Może występować w różnej formie, natomiast w Polsce najbardziej znane są paluszki krabowe (mimo, iż można spekulować ile w nich jest kraba). Paluszki jedzone "solo" średnio przypadają mi do gustu, jednak w połączeniu z sosem pomidorowym i makaronem smakują doskonale. Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi
Słodka Stronamiejsce: Aneta Cyganik i jej przepis na Wino cebulowe Wino cebulowe. Przepis od pokoleń w naszej rodzinie. Składniki: 30 dag obranej cebuli (z polskiej uprawy), butelka białego wytrawnego wina gronowego, 10 dag miodu. Przepis: Cebulę bardzo drobno posiekaj i wsyp do emaliowanego lub szklanego naczynia. Dodaj miód, wymieszaj, odstaw na godzinę. Zalej winem, przelej do ciemnej butelki, zakorkuj(...)Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki ryżu białego, cynamon, kardamon
Z miłości do słodkościzapobiegnie to późniejszemu wylewaniu się farszu. Pokrojone i wydrążone cukinie od wewnątrz bardzo delikatnie posoliłem, a następnie skropiłem lekko oliwą z oliwek i posypałem odrobiną suszonego oregano. Pół białej cebuli pokroiłem w dość drobną kostkę, a 2 ząbki czosnku przecisnąłem przez praskę. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem cebulę wraz z czosnkiem i smażyłem do ich zeszklenia(...)sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny oraz 150 ml czerwonego półwytrawnego wina. Całość gotowałem na małym ogniu aż do uzyskania dość gęstego sosu. Kalmary obrałem usuwając wnętrzności, kostkę oraz głowy, a pozostawiając odwłok, który pokroiłem w pierścienie oraz macki. Kiedy sos zgęstniał dodałem do niego obrane kalmary i gotowałem jeszcze przez około
Wyprawy kulinarneziemniakami, a następnie dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek. W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy. Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec(...)stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski
Ciastka - domowe słodkościsię za obiad - udka będą! Czego użyłem? -udka z kurczaka, pozbawione nadmiaru skóry i tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy(...)wkładamy pod przykryciem na 25 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy im odpocząć; przygotowujemy sos. Do bazy z pieczonego mięsa dodajemy śmietankę i kilka kleksów gorgonzoli. Łączymy mieszając na małym ogniu. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy na puree z łyżką masła, trzema łyżkami
BaRepaskilka pysznych propozycji, np. pastę z bobu z białym serem , makaron z bobem i groszkiem cukrowym , ziemniaczaną sałatkę , sałatkę z fasolką szparagową czy zielony hummus . Natomiast dziś mam dla Ciebie bardzo prostą i szybką inspirację. Sałatka z bobu w orientalnym stylu, to ugotowany na parze bób wymieszany z różnymi azjatyckimi sosami. To super odmiana dla klasycznej wersji ugotowanego bobu, więc
Kulinarne przygody Gatitykromek białego chleba – 6 jajek rozmiar S lub M – 6 plasterków szynki – 150 g sera cheddar – 100 ml mleka – 1 łyżka masła – 1 łyżka mąki – 1 łyżeczka musztardy Dijon – szczypta gałki muszkatołowej – sól i pieprz – masło do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie zacznij od sosu beszamelowego. W garnuszku rozpuść masło
nietylkopasta.plzdrowe curry z kalafiorem, pomidorami, marchewką w jogurtowym sosie, z niesamowicie zdrową przyprawą, która stała się ostatnimi czasy wielką sensacją wśród wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają, jeśli jeszcze nie słyszeliście o prozdrowotnych właściwościach tej niesamowitej przyprawy, zapraszam do przeczytania tutaj Składniki : - 2 duże marchewki - dwie małe cebule ( ja dałam jedną białą i jedną czerwoną) - 3 małe ząbki czosnku
zdrowa vege kuchniaoczyszczonych małych kalmarów 1/2 szklanki słodkiego wina (białe lub czerwone, może być porto) 1/2 szklanki ryżu (najlepiej długoziarnistego) 1 łyżka pasty pomidorowej 2 - 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody na sos 2 pomidory (ok 400 g) - drobno pokrojone ( może
Stare GarySkładniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól
Luźna Kuchniadodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta
Kuchnia Beatypełni. Za oknem mglisty krajobraz. Wpasowuję się w dzisiejszą aurę moim daniem z kurczaka i jesiennych warzyw.Zapach obieranych marchewek i selera przyjemnie roznosił się po kuchni.Całości dopełniło wino. Sosy z dodatkiem wina są jak dla mnie niesamowite, mają w sobie wiele smaku i aromatu. W mojej rodzinie są mile widziane ;-) Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu moja(...)puree z selera lub marchewki. Kurczak w jesiennych warzywach składniki: 6 udek kurczaka 150 g boczku wędzonego 3 cebule 3 marchewki 1/2 selera 100 g zielonych winogron 250 ml białego wina wytrawnego natka pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Obsmażamy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podsmażonego
Przysmaki Karolkigóry, a pod spód wkładamy brytfankę na tłuszcz. Pieczemy kaczkę w tej temperaturze przez 3,5 godziny i odwracamy ją po godzinie co kolejne 30 minut, smarując resztą mieszanki sosu sojowego i octu. UWAGA! Nie nakłuwamy kaczki podczas pieczenia – pieczemy ją długo, cały tłuszcz z mięsa który ma się wytopić wytopi się i tak, nam zależy(...)cukru, biały lub brązowy kostka bulionowa z drobiu 6 ząbków czosnku 30g świeżego imbiru, w plasterkach dwie butelki po 500ml piwa (użyłam czerwonego lagera) PRZYPRAWY 1 łyżka ziarnistego pieprzu 2 laski cynamonu 5 gwiazdek anyżu 6 liści laurowych 1 czubata łyżeczka kuminu 1 czubata łyżeczka kolendry 6 nasion zielonego kardamonu ½ łyżeczki goździków DO SMAROWANIA 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
Karo in the Kitchen