sos biały - 2500 przepisów (strona:106/167)

Szaszłyki z białej kiełbasy i ciasta francuskiego 151

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 8 białych kiełbasek 4 łyżki pikantnego ketchupu 2 garście rukoli   Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy ketchupem i posypujemy rukolą. Dzielimy wzdłuż krótszego boku na 4 równe płaty. Na boku każdego układamy białe kiełbaski (u mnie zmieściły się jedna nad drugą) i ciasno zwijamy. Końce ciasta zlepiamy(...)patyczek z delikatnym odstępem pomiędzy jednym a drugim. Tak samo postępujemy z pozostałymi. Przygotowane szaszłyki wkładamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na ok 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem lub jako dodatek

Kuchnia w czekoladzie
Domowy majonez w kilka chwil 178

ukochanego sosu czosnkowego, robię z nim pyszne marynaty do kurczaka i wiele więcej. Bez majonezu ani rusz Co zrobić by domowy majonez się nie zważył? Składniki muszą mieć tą samą temperaturę (u mnie pokojowa). Nie wolno dodawać za szybko oleju, robimy to powoli. Pamiętajcie, że domowy majonez będzie się różnił wyglądem od tego kupnego. Będzie zdecydowanie mniej biały, mój czasem

Słodkie okruszki
Szparagi w szynce parmeńskiej 132

szparagi jest już w pełni, na moim blogu nie może zabraknąć na nie przepisu Szparagi możemy spotkać w dwóch wersjach białej i zielonej. Ja osobiście zdecydowanie wolę i częściej używam te zielone, ale obiecuję, że na białe też pojawi się kiedyś przepis. Ważne jest aby pamiętać, że szparagi wymagają niedługiej obróbki termicznej. Możne je przygotować w wodzie, na parze(...)można podawać na surowo. Moją dzisiejszą propozycją są szparagi w szynce parmeńskiej. Danie to stanowi idealny dodatek do dań. Można z nich również stworzyć samodzielną przystawkę dodając jakiś dobry sos, parmezan i grzankę. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki: (2 porcje) 10 zielonych szparagów 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 kromki pieczywa

PatiGotuje
Biała kiełbasa z pieczarkami i cebulką 179

Dziś zapraszam na bardzo smaczną białą kiełbaskę z pieczarkami i cebulką  doskonale nadaje się do podania na obiad bądź kolację , koniecznie wypróbujcie taką formę podania kiełbasy białej . Składniki  5 sztuk białej kiełbasy  2 duże cebule  200 dag pieczarek  1 pęczek kopru świeżego ( bądź suszony ) sól  pieprz czarny  1 łyżeczka pieprzu ziołowego(...)przekładam białą kiełbasą , przesmażam po obu stronach za złoty kolor , następnie dodaję cebulę pokrojoną w talarki oraz pieczarki w ćwiartki , i przesmażam koło 5 minut razem z kiełbasą .  Kiedy pieczarki z cebulką i kiełbasą przesmażyły się , zalewam pomidorami z puszki , dodaję warzywko , oraz szklankę wody , gotuję wszystko razem na małym ogniu po momentu jak woda wypruję i sos zrobi

Mój Smak
Cielęcina duszona w porach i marchewkach 263

białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki. Do garnka wykładamy około 2 łyżek masła klarowanego. Dodajemy pora i marchewkę. Szklimy/ przesmażamy aby por stał się szklisty. Podlewamy bulionem i wkładamy cielęcinę. Dodatkowo przyprawiamy rozmarynem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec wyjmujemy mięso a sos blendujemy/ miksujemy. Cielęcinę

Smaki Ewy
Sałatka z quinoą, ogórkiem, selerem naciowymi i lawendą 175

ugotowanej białej quinoy pół główki sałaty lodowej 3 ogórki grunktowe 2-3 łodygi  selera naciowego świeże listki mięty łyżka suszonej lawendy 3 łyżki ostu jabłkowego ekologicznego 3 łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym

Quinoa Raz!
Fasolka szparagowa w pomidorach – pikantna i śródziemnomorska 208

sosem. Mieszamy, ewentualnie jeszcze lekko dosalamy i podajemy od razu – ze świeżym pieczywem, sadzonym lub poszetowym jajkiem, kopytkami – do wyboru. Z tej ilości składników dostaniecie 3-4 porcje obiadowe lub 6-7 porcji jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 800g zielonej fasolki szparagowej 450g czerwonej papryki 2 puszki (po 400g każda) pomidorów w zalewie 300g cebuli (czerwona, biała, żółta

Karo in the Kitchen
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 186

zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem arborio) 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 opakowanie groszku cukrowego 5 plastrów szynki parmeńskiej 2 kieliszki białego wytrawnego wina

W SMAK
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 321

sosie ułożyłem po 2 plasterki salami, a na wierzchu plasterek sera mozarella o grubości około pół centymetra. Całość ponownie włożyłem do rozgrzanego piekarnika na kolejne 5 minut.  Po tym czasie sprawdziłem, czy ser zrobił się miękki, po czym wyjąłem bruschettę z piekarnika i ułożyłem na talerzu. Delikatnie posypałem całość z góry szczyptą ziół prowansalskich. Świetna z białym winem

Wyprawy kulinarne
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 177

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego - 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego - po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej - średnia puszka fasoli białej i czerwonej 300-400 g - średnia puszka soczewicy  - jajka Mięso umyj i pokrój na małe kosteczki, podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju   partiami ( nie smaż wszystkiego razem). Przeżuć do garnka(...)wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje wyłącz gulasz. Fasolę i soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed podaniem, pogotuj chwilę. Gdyby gulasz był za gęsty dodaj trochę przegotowanej wody, dopraw do własnego smaku. Włącz piekarnik na 200 ° termo obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie

Pasje Jolki
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2193

sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady ‘Magiczne ciasto

Karo in the Kitchen
Sałata rzymska z dodatkami 192

sosem , długo utrzymuje swoją chrupkość . Szczególnie lubię małe odmiany, które moim zdaniem są delikatniejsze od dużej.Składnikigłówka sałaty rzymskiej lub 2 małe sałaty rzymskie1 czerwona cebula1 świeży pomidor1 świeży ogórekoliwa1 cytrynabiały ocet winnysól, pieprzPrzygotowanieLiście sałaty umyć i drobno pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora i ogórka. Doprawić sałatkę dwiema łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny, odrobiną białego octu winnego

Stare Gary
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 197

będzie bardziej plastyczny i łatwiej będzie się zawijał. Na patelni, pokrojony w drobną kostkę, podsmażamy boczek. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Przerzucamy do jakiegoś naczynia. Następnie na patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy(...)góry, połowa płynu powinna już wyparować, podlewamy to śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego

BaRepas
Biała Mgiełka 149

Biała Mgiełka 15 minut potrzebuję, żeby zaskoczyć gości. Składniki: ·        ½ kg kiełbasy białej parzonej ·        Koncentrat pomidorowy ·        Papryka ostra ·        Majeranek ·        2 papryki ( czerwona, żółta) ·        5 ogórków(...)Następnie pokrojone ogórki. 4.    Doprawiamy papryką oraz majerankiem. 5.    Wlewamy przecier. 6.    Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, hartując wlewamy do sosu. 7.    Chwilę gotujemy. 8.    Danie gotowe. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Kopytka 216

Składniki: 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Dodatkowo: 15 dkg surowego boczku sałata maślana sos winegret Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z  ciasta  utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i  pokroić pod skosem na kopytka(...)garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać  i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami  z boczku, białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie sałaty. Smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania