zrobienia jakiegoś pysznego deseru. Ja zrobiłam sernik na zimno jeżynowo-śmietankowy. SERNIK JEŻYNOWO-ŚMIETANKOWY Składniki: spód: 1opakowanie herbatników czekoladowych masa serowa (z jeżynami): 250 g sera białego 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/3 szkl wody 3-4 łyżki musu jeżynowego mus jeżynowy: 500 g jeżyn 1 cukier waniliowy(...)szkl) i studzimy. Dokładnie ostudzoną żelatynę łączymy z ubitą śmietaną masa serowa z jeżynami: Żelatynę rozrabiamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Miksujemy ser biały z mascarpone, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną i musem z jeżyn oraz ostudzoną żelatyną. mus jeżynowy: Jeżyny gotujemy z wodą,cukrem i cukrem waniliowym, a kiedy zmiękną przecieramy
Bon appetit mon amiesię filet z kurczaka.Mięsko podałam z kluseczkami śląskimi - mężuś zadowolony,rodzicom też smakowało. Składniki: ok 600- 800 dag piersi z indyka 1 cebula puszka pomidorów 200 ml białego,wytrawnego wina sól,pieprz bazylia,oregano 2-3 ząbki czosnku Umytą pierś z indyka pokroić w medaliony,przyprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Gdy lekko się(...)stron. Całość zalać winem i dusić ok 20 min.Następnie dodać pomidory z puszki,doprawić 2-3 ząbkami czosnku,oregano,bazylią oraz solą i pieprzem.Gotować,aż sos zrobi się gęsty - pod koniec dodać świeżej bazylii - ściągnąć z ognia i całość wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarneBiała kiełbasa zapiekana z ziemniakami Składniki: Ziemniaki – 6 sztuk Biała kiełbasa – 6 sztuk Piwo – 100 ml Musztarda dijon – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Koperek – 1 pęczek Pieprz, sól Olej do posmarowania naczyń Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą pół-twarde. Następnie kroimy je w grube plastry i układamy w naczyniach do zapiekania (można w jednym większym lub dla każdego(...)osobno). Na plastrach ziemniaków układamy kiełbaski. Całość posypujemy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos – piwo mieszamy z miodem i musztardą. Ziemniaki i kiełbaski polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku przez 30-45 minut ( w zależności od wielkości/grubości kiełbasy i ziemniaków) aż będą miały złoty kolor. Gotowe danie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem
Kuchnia Bon Appetitkroimy je na pół i kładziemy skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Por myjemy, obcinamy zielone liście (warto je zamrozić i wykorzystać np. do bulionu), a resztę, czyli białą część, kroimy w 4-5 cm kawałki, które dodatkowo przecinamy na pół. Gotowe kawałki umieszczamy na blaszce pomiędzy połówkami pomidorów. Ząbki czosnku, bez obierania ich ze skórek, również umieszczamy(...)upieczeniu trzeba będzie je wyjąć i obrać (dzięki skórce czosnek nie spali się i po upieczeniu będzie miał maślaną konsystencję oraz słodkawy posmak). Wszystkie warzywa równomiernie oblewamy oliwą oraz sosem sojowym (lub octem balsamicznym) posypujemy odrobiną soli, cukru, pieprzu oraz chili. 3. PIECZENIE (40 min) Blaszkę z warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min – warzywa powinny być
Nerds Kitchenintensywnie pomarańczwy kolor, ale też nadaje im charakterystyczny smak. Składniki: 1 kg świeżych omułków kilka nitek szafranu 1 łyżka masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wtrawnego białego wina 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób przygotowania: Szafran włożyć do małej miseczki i zalać niewielką ilością wrzątku. Zostawić na ok. 15 minut(...)wodą szczoteczką i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelni, na łyżce masła, zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać wino i wodę z szafranem i doprowadzić do wrzenia. Wrzącym sosem zalać omułki, po czym przykryć naczynie i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Po 15 minutach wyjąć naczynie i kilka razy nim potrząsnąć, uważając
W SMAKpappardelle. Czas przygotowanie: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie)6 średnich marchewek2 cebule szalotki1 ząbek czosnku1/2 cytryny1 łyżka masła100 ml białego wytrawnego winaoliwanatka pietruszkisól, świeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Marchewkę myjemy i obieram. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy długie i cienkie wstążki. Marchewkowe pappardelle wrzucamy do gotującej się wody(...)być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego
kulinarnyJarozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa) i kładziemy po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej(...)posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość szklanką wody tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem
Walijskie Pichceniemąka nie tylko do tego się może nadać. Każda kobieta (a przynajmniej większość, której nieobca jest kuchnia) wie, że jest to nieodzowny składnik klusek śląskich, a także zagęstnik kisieli, sosów... W kuchni po prostu musi być. Ale czy tylko tam się przyda? Pewnie niejedna mama już zna odpowiedź. Jeśli jednak pierwszy raz słyszysz, że mąkę ziemniaczaną można wykorzystać nie tylko(...)poznając nowe zastosowania. Czym jest mąka ziemniaczana? Dla przypomnienia: jest to skrobia z ziemniaków, polisacharyd, który otrzymuje się w procesie mechanicznego rozcierania bulw ziemniaków, ich mycia i rafinacji. Jest białym, sypkim i lekko skrzypiącym proszkiem. Osobiście nie lubię uczucia, gdy skrzypi mi między palcami... Brr... Czytając jakiś czas temu o skrobi, dowiedziałam się, że nie rozpuszcza się w zimnej wodzie
Anioszek w kuchnidużą ilością warzyw, wszystko skąpane w aromatycznym sosie, który najchętniej byś wylizała z talerza ;-). Uwielbiam takie jedzenie! PRZEPIS NA KREWETKI W SOSIE KOKOSOWYM Z TAGLIATELLE MARCHEWKOWYM I RYŻEM - puszka mleczka kokosowego 82% kokosa - 4 garście krewetek - 2 łyżki imbiru marynowanego wraz z zalewą - 2 średnie marchewki - 1 malutka cukinia - sos sojowy około 1 łyżeczki - sól - chilli świeże - kolendra świeża(...)wedle instrukcji na opakowaniu, ja zawsze zamieniam 50 ml wody na 50 ml mleczka kokosowego, ryż jest zdecydowanie bardziej smaczny! Ugotowany ryż wykładamy na talerz, obok krewetki w sosie kokosowym i grzybki Shimeji. *jeśli nigdy nie jadłeś grzybków azjatyckich to się nie obawiaj ich smaku, jest bardzo delikatny ale niesamowicie intensywny, komponują się idealnie z rybami i owocami morza
SMYKWKUCHNIkojarzące się z typowym, wielkanocnym śniadaniem. Te wytrawne gofry są po prostu rewelacyjne! Miały być niebanalną potrawą i rzeczywiście zaskakują fakturą i smakiem – są chrupiące, z drobno pokrojoną, białą kiełbasą w środku, mają posmak lekko chrzanowy, zestawione zostały z lekkimi, świeżymi kiełkami z buraka, rzodkiewką i można je maczać w chrzanowych musach. Prawdziwa fuzja wielkanocnych smaków *Nie zapomnijcie śledzić(...)około 2 – 3 minuty, aż gofry nabiorą ślicznego, rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości. Wyłóż do ostudzenia – najlepiej na kratce lub płaskim talerzu. Składniki na GOFRY 3 białe kiełbasy 2 łyżki tartego chrzanu odciśniętego z soku 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jaja około 0,5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
Eat me! Fit me!przycisk turbo z trybem pulsacyjnym - wielofunkcyjny rozdrabniacz do łatwego rozdrabniania ziół, cebuli, orzechów itp. - trzepaczka do ubijania śmietany i białka, jajek, dressingów itp. - blender do robienia kremowych zup, sosów, żywności dla niemowląt itp. - stal 18/8 - 3 kolory - 3 lata gwarancji Dostępny w LIDL za niecałe 80 zł. Pomógł mi zmiksować zupę na krem, ale do dzieła! Składniki polpa(...)akurat trwa włoski tydzień w Lidl, jeśli się nie załapiecie, może to być inna pucha pomidorów. Sok z pomidorów seler naciowy mleko kokosowe kawałek selera kawałek cukinii marchewka kawałek białej cebuli cebula czerwona pół łyżeczki curry premium SKWORCU sól do smaku u mnie o'Sole Sól morska drobnoziarnista jodowana SZYNKA ZŁOCISTA od HAŃDEREK misto arrosto- miszanka suszonych włoskich
Z Kuchni Do Kuchniwyjdzie mi to na zdrowie. Kiedyś mój obiad wyglądał tak: kawałek mięsa, ziemniaki, surówka. Wstawałam pełna, ociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie(...)ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty: mój organizm mówi mi, że zdrowiej jem. A jak zdrowiej jem to i zdrowiej żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna, 1 średni pomidor, 2-3 łodyżki selera naciowego, natka pietruszki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony gruby pieprz. Kaszę ugotować na sypko
Codzienna kuchnia niecodziennasię zbytnio w porze lunchu przygotowałem prosty makaron penne z pomidorami i kurkami.Czego użyłem:-makaron penne rigate pełnoziarnisty-pomidory z puszki-dwa pomidory lima-szalotka-3 duże kurki-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-świeża bazylia-czosnek, zgnieciony bokiem noża, potem posiekany-parmegiano regiano Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy, podlewamy winem.Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane(...)momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.Wykładamy na talerz posypujemy serem
BaRepasmarchewki natka pietruszki puszka pomidorów pelati w całości 1 l wody 1 cebula biała łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek(...)pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe
Moja smaczna kuchnia