sos biały - 2500 przepisów (strona:119/167)

Marynowane żeberka w towarzystwie...kapusty 185

chleba, bez ziemniaków, bez frytek... Taki obiad u mnie dzisiaj. Składniki -mięsne żeberka -pół kapusty białej małej -pół kapusty czerwonej małej -pieprz ziołowy  SKWORCU -przyprawa do wołowiny  SKWORCU -oliwa z oliwek u mnie Olitalia  INDEX FOOD -marynata w płynie do żeberek Umyj żeberka i je poporcjuj, zalej marynatą w płynie, oliwą z oliwek, dodaj przyprawy do wołowiny(...)wciśnij między żeberka. Możesz dosmaczyć oliwą, pieprzem, przyprawą. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy się upiecze mięso ,a kapusta będzie miękka, wyłóż na talerze, skrop jeśli chcesz sosem tatarskim..i smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą 148

około 2-3 cmdo marynaty: sok z połowy różowego grejpfrutasok i skórka z dwóch mandaryneksok i skórka z połowy limonkiskórka z jednej pomarańczy2 łyżki posiekanego estragonu1 ½ łyżeczki miodu1 łyżka białego octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie: W płytkim szklanym naczyniu połączyć wszystkie składniki i marynować w nich filety przez około 15 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie rozgrzewać grilla przez(...)minuty. W międzyczasie pozostałą marynatę podgotować na wolnym ogniu z dodatkiem łyżki masła, aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Filety podawać na gorąco bezpośrednio z grilla z łyżką cytrusowego sosu. Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Bavarese z brzoskwiniami 275

mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym może być: pure z owoców, czekolada lub kawa. Podstawowe bavarese jest wyłącznie waniliowe, podawane z sosem owocowym. Bavarese przyjmuje rożne kształty w zależności od użytego naczynia. Najczęściej spotykane są fikuśne formy na babki i wieńce, lub różnorodne formy silikonowe. Gotowe bavarese musi stężeć w lodówce przynajmniej(...)Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać, aby nie było grudek, bo krem ma być “satynowy”. W zimnej wodzie namoczyć listki żelatyny. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na biały krem. W mało przypalającym się garnku zagotować mleko, wrzące mleko wlać ciurkiem do masy jajecznej i wymieszać. Wstawić na mały gaz i gotować jeszcze przez chwilę. Uwaga, krem nie może

Mia Cucina Sofieta
Fakty i mity o odchudzaniu - część II 142

końca. Nie chodzi bowiem o to, żeby pieczywo było ciemne, a żeby było wypiekane z mąki z pełnego przemiału. Niestety często możemy znaleźć w sklepach pieczywo ciemne wypiekane z białej mąki, które zawierają dodatek karmelu, który jest barwnikiem spożywczym i nadaje pieczywu piękną ciemną barwę. Jest to niestety jasne pieczywo pomalowane na ciemne, nie ma więc nic wspólnego z pieczywem(...)kaloryczne od zestawu zawierającego hamburgera, frytki i napój, który możemy kupić w tym samym miejscu. Dlaczego? Przecież sałatka to warzywa i owoce! Teoretycznie tak, ale zawsze zawierają także jakiś sos – i w tym tkwi tajemnica kaloryczności tych sałatek. Przygotowując sałatkę w domu możemy dodać odrobinę oliwy czy sosu czosnkowego zrobionego z jogurtu naturalnego i czosnku, z kolei w knajpach sosy

Z notatnika dietetyka
Fasolka po bretońsku. 194

Wczoraj rano przywitała nas zima. Dzisiaj rozpanoszyła się na dobre, przykrywając wszystko kilkucentymetrową warstwą białego puchu. Nie wiem jak Was, ale mnie pierwszy śnieg zawsze cieszy, zwiastując nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Uspokaja mnie widok leniwie opadających płatków śniegu i świadomość, że w domu czekają mnie ciepłe kapcie i kubek gorącej herbaty z miodem. Razem z zimą rozpoczął się sezon(...)Dzisiaj proponuję danie znane chyba każdemu, idealne w dni takie jak ten, gdy zmarznięci tulimy się do gorącej miski wypełnionej po brzegi mięciutką fasolą, skąpaną z aromatycznym sosie. W moim wydaniu oczywiście z mięskiem, ale zamiast niego pod koniec gotowania można dodać pokrojoną kiełbaskę, lub podsmażony na cebulce boczek. Dodatek ziół sprawia, że smak ma niesamowitą głębię, co podkreśla mój

Rozpustne gotowanie
Domowy majonez w ... słoiku 245

Wypatrzyłam ten przepis na cincinie. W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z makaronem 358

Składniki:250 g makaronu pierożek firmy Międyzbrodzki1 puszka pomidorów krojonych200 g mięsa mielonego wieprzowego2 szt. cebuli białej2 ząbki czosnku200 g sera żółtegoOlej do smażeniaPrzyprawy do smaku

Emcia Pichci
Biała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim 208

cieście zapiec białą kiełbasę, która co roku gości na naszym wielkanocnym stole. W tym wydaniu biała kiełbasa bardzo dobrze smakuje jak również fajnie się prezentuje. Można ją podać na ciepło ale świetnie smakuje też na zimno. Poza tym to zawsze jakaś inna odmiana podania białej kiełbasy a nie tylko z żurkiem. składniki: 6 małych białych surowych kiełbasek * 1 opakowanie ciasta(...)posypania Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ja dałam czerwoną. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zrumienić pokrojoną cebulę, do smaku doprawić tymiankiem i odrobiną soli. Cebulę wystudzić. Białe kiełbaski sparzyć, wywar z parzenia można wykorzystać do ugotowania żurku . Sparzone kiełbaski wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na 6 prostokątów. Na każdym kawałku przy dłuższym brzegu ułożyć sparzoną kiełbaskę

Monia miesza i gotuje
Pierś kurczaka z pomidorami i mozarellą 306

roku na rok spożycie białego mięsa w Polsce rośnie. Obecnie szacuje się, że w ciągu jednego roku zjadamy ponad 28kg kurczaka. Nic w tym dziwnego, skoro cały czas niezwykle popularne są budki z pieczonymi kurczakami, sieciowe fast foody sprzedają nam skrzydełka lub nuggetsy, a na wszelkiego typu imprezach rodzinnych króluje de vollaile. Swoją popularność kurczak zawdzięcza również cenie. Średnia cena(...)podczas gdy ćwiartki czy filety to przedział cenowy od 3 do 13 złotych za kilogram. Dodatkowo kurczak doskonale sprawdza się praktycznie w każdym daniu. Można go upiec, udusić w sosie, zrobić kotlety, podać z milionem sosów wraz z makaronem. Moja dzisiejsza propozycja, to danie, które praktycznie robi się samo. Poniżej przedstawiam przepis na dwie osoby. Składniki: 2 piersi z kurczaka

Jacob Tastes
Oszukane gołąbki w sosie pomidorowym z warzywami 257

Składniki: 2 woreczki ryżu 500 g mielonego mięsa 1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 kostka warzywna 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa dodać(...)pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Doprawić. Zaciągnąć mąką. 5. Na dno garnka wlać część sosu. Ułożyć kotlety. Zalać kolejną porcją sosu. Gotować na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki

A Ty Smakuj Mnie
Łopatka duszona z białą cebulą 435

mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą   SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała cebula 600 ml bulionu olej sól i pieprz do smaku   PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, następnie kroimy łopatkę w plastry około 2 cm.  Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na dużej(...)plastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut.  Podajemy z ulubionym sosem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kuchenne ABC - pasta curry i mieszanka curry 212

przypraw znajdują się liście rośliny curry. Osoby, które nie interesują się za bardzo kuchnią często są tym faktem zdumione. Mamy bowiem i roślinę curry, i mieszankę przypraw, tworzącą znakomite sosy, ale jedno z drugim ma niewiele wspólnego :)  Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy(...)wirusów to na pewno zrobi to pikantna kuchnia indyjska. Czerwona pasta curry Składniki 4 świeże czerwone papryczki chilli (80g) 35g świeżego obranego imbiru 4 obrane ząbki czosnku (20g) 1/2 białej cebuli (60g) 1 łyżeczka zmielonego kuminu sok z 1/2 limonki 4 łyżki wody Sposób przygotowania Papryczki przekroić na pół i pozbyć się pestek. Pokroić każdą połówkę jeszcze na 3 części

W kuchni wieczorem
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 218

przygotowane przez mojego Ukochanego :) No to zaczynamy! Przepis na kaczkę faszerowaną brzoskwiniami Składniki: 1 kaczka 2,5-3 kg sól, pieprz spora garść majeranku 4 duże brzoskwinie 50 ml białego wina 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu 4 łyżki masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem wewnątrz(...)Układamy w brytfance, obkładamy kawałkami masła i wkładamy do piekarnika.  2. Przez pierwsze 80 minut kaczkę obracamy co 20 minut (w sumie 4 razy), a następnie polewamy powstałym sosem co 20 minut. Pieczemy do miękkości (mi to zajęło 2h 40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży).  3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy

My Culinary Art
Tarta z grzybami leśnymi. 223

ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze(...)szpinakowej, cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej tarty jaka Wam przyjdzie do głowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz   Do mąki dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Sernik z rodzynkami, żurawiną i skórką pomarańczową 142

fareast-language:EN-US;} 1/2 kg sera białego (zmielonego dwu lub nawet trzykrotnie) 1 łyżka mąki pszennej 3 jajka 15 dag białego cukru 1 cukier waniliowy 50 g miękkiego masła Po 1 łyżce suszonej żurawiny, rodzynek i pokrojonej skórki pomarańczowej Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na białą masę. Następnie dodać masło i mąkę, a na koniec zmielony(...)sernik nie opadł warto pozostawić go do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.   Gotowy sernik świetnie smakuje posypany cukrem pudrem, ale także z dodatkiem bitej śmietany lub sosu owocowego

Gotujemy i jemy

Proponowane wyszukiwania