smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego 200 ml. kwaśnej śmietany 18% szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku mielony biały pieprz, sól, odrobina cukru dla złamania smaku WYKONANIE: Ogórki obrać i zetrzeć na tarce
Kuchnia BeatySkładniki na 4 porcje: 400 g suchej fasoli (moczyć przez 24 h po czym ugotować) 4 białe kiełbasy wegańskie cebula koncentrat pomidorowy 500 g przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki) przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, kminek, liście laurowe, sos sojowy Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć (w garnku) aż się zeszkli i lekko przyrumieni, dodać
greenscarfSkładniki: na 4 porcje 1kg arbuza 25 dkg truskawek tabliczka białej czekolady 50 ml soku z arbuza 50 ml rumu lub innej mocnego trunku Przygotowanie: arbuza kroimy w kosteczki, truskawki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. przygotowujemy sos czekoladowy- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy do uzyskania
Luźna Kuchniaspełniają swoją funkcję należycie:) Zamrożony wywar będzie Was błagał:) o przekształcenie go w pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa 1 cały por (biała i zielona część) 1 seler 2 pietruszki 3-4 marchewki 5-6 liści laurowych 1 cebula
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego wina ;) Składniki:4 świeże przegrzebki w muszlach,4 czubate łyżki śmietany
SzczyptaSmaQ0,5 kg lekko solonych śledzi Matjas1 duża cebula1 duże kwaskowe jabłkocukierbiały pieprzocet1 kubek śmietany 18%3 łyżki majonezu Śledzie dobrze umyć, osączyć i
Świat Domowej Kuchniniewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.Na koniec przyprawić solą i pieprzem.Podawać z kaszami (u mnie gryczana), ziemniakami, kluseczkami lub białym pieczywem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób.Należy bardzo uważać
Gospodyni Miejskabukietu najrozmaitszych aromatów i smaków na jednym talerzu. WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA /pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju
W kuchni Karmel-itkiIdzie zimne. W internetowych pogodynkach zaczynają się nawet nieśmiało pokazywać białe gwiazdki. Zbliża się czas ciepłych kapci i maksymalnego ogrzewania w samochodzie. Czas, kiedy z utęsknieniem myśli się o piernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały(...)mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego cukru 100g białego cukru 150ml oleju roślinnego 2 jajka 2 1/2 łyżki mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka (u mnie po jednym Granny Smith i koksie, w oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious
les mirabellesbiałym winem i filecikami anchois :) Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera w kostce (ja użyłam ementalera) sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerze - NIE przelewamy zimną wodą. Na makaron kładziemy garść startego sera, a na wierzch wykładamy po 1-2 łyżki sosu. Smacznego
My Culinary Artrozmarynu, czosnek, doprawiam papryczką chili i solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia masła, oliwy, ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą bagietkę. Coś pysznego! Do krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki białego wina - idealnie podkresla ono ich smak. Ja jednak ze względu na moje Dzieci(...)patelnię w całości w łupinkach. Krewetki smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie całosć dobrze zamieszaj na patelni, przełóż na głęboki talerz lub do naczynia, zlej powstały sos i gotowe. Krewetki podawaj skropione sokiem z cytryny. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyaromatyczne, czyste, owocowe. Dominują nuty owoców tropikalnych ananasa i grejpfruta oraz białych kwiatów, gruszki i miodu. W ustach jest aksamitne, świeże, mineralne z leciutką słodyczą. Idealne do ryb, skorupiaków i owoców morza. Burger Carlos (22 zł): wołowina, bekon, ser havarti, konfitura z czerwonej cebuli, pomidor, kiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam(...)burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 20% Merlot 20%, Malbec 10%, Grenache 20% Syrah 20% . Intensywny rubinowy
królestwo garówkraju parę lat. Miałam więc nie lada problem co by tu przyrządzić w ramach naszego wspólnego gotowania razem z Darią. Padło na rybę w sosie pomidorowym, danie które w naszym domu pojawia się już od kilku lat, a zaczerpnięte zostało z jakiegoś starego hiszpańskiego czasopisma. Merluza(...)mediterránea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Składniki: 750 g filetów z morszczuka 2 cebule 3 ząbki czosnku 70 g zielonych oliwek bez pestek 500 ml przecieru pomidorowego 70 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki oliwy z oliwek do smażenia mąka do obtoczenia ryby sól pieprz Wykonanie:Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę i szklimy
Kulinarne przygody Gatitypomidorowy sos, śmiało konkurujący z keczupem z pomidorów i cukinii , na który opracowałam własny przepis kilka lat temu. Składniki (na ok. 2,5 litra sosu): 2 kg pomidorków koktajlowych 0,7 kg pomidorów 150 g dyni odmiany Hokkaido (jako zagęstnik) 8 świeżych daktyli duża cebula 4 papryki chili gałązka natki pietruszki gałązka selera 2 goździki pół łyżeczki białej gorczycy łyżeczka(...)dodać do garnka. Z papryk zdjąć skórkę i dodać do garnka. Dynię razem ze skórką pokroić jakkolwiek i dodać do garnka. Chili (z pestkami, jeśli chcemy mieć ostry sos lub bez pestek, jeśli sos ma być łagodny) drobno pokroić i dodać do garnka. Do garnka dodać też gorczycę, goździki, natkę pietruszki i selera. Zawartość garnka przykryć, doprowadzić do wrzenia
Weekendy w domu i ogrodziemarchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili maka do obtoczenia mięsa (żytnia z pszenną) olej do przysmażenia Przygotowanie: Mięso kroimy w dość grubą kostkę. Przyprawiamy białymi przyprawami i kurkumą. Pieprzu białego nie należy oszczędzać. Odstawiamy mięso na 2-3 godzinki w chłodne miejsce. Następnie(...)czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany. Gotowe. Dla koloru wrzucamy odrobinę kopru. U nas z uwielbianymi kluskami śląskimi, które wczoraj lepiłam w ramach weekendowej rozrywki ;) Kluseczki z ziemniaków gotowanych na parze, więc samo
Kuchnia po mojemu