tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.składniki:200 g makaronu chow mein500 g piersi z kurczaka2 garście grzybków mun4 ząbki czosnku6 łyżek sosu sojowego150 g białej kapustyolej do smażeniaGrzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie a następnie gotowć 10 minut, osączyć) i pokroić na mniejsze kawałki lub paseczki. Makaron chow(...)zalać wrzątkiem, odstawic na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie ale pozostanie chrupiąca. Potem dodać osączony makaron, wszystko wymieszać i można nkładac na talerze
Monia miesza i gotujełyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem? -200 gram borowików, posiekanych -łyżka masła klarowanego -sól, pieprz -cebula -5 śliwek suszonych -0,5kg pieczarek posiekanych -łyżka sosu sojowego -por część biała i przechodząca w zieloną -łyżka masła -1,5 l bulionu drobiowego Na maśle klarowanym szklimy cebulę posiekaną w wiórki, solimy i pieprzymy, wrzucamy borowiki podsmażamy 7-8 minut(...)łyżkę przecieru pomidorowego i na dużym ogniu mieszamy intensywnie. Odstawiamy. Takie borowiki wkładam do słoików i pasteryzuje. W rondelku na maśle podsmażmy posiekany por, dorzucamy pieczarki, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy, łączymy z grzybami ze śliwką i podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem, gotujemy 4-6 minut. Miksujemy blenderem. Opcjonalnie dodajemy kleks śmietany 12% i posiekaną pietruszkę zieloną
BaRepastrochę pikantne. Smacznego! Składniki: 1 pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju(...)dodać kurczaka i podsmażyć. Następnie dodać brokuły i wymieszać. Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja SmakuCzas przygotowania: ok.40 minutSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie: Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut(...)wrzącej wodzie. Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.Uwagi: Polecam podawać filety
Gorący kąseksosem sojowym. Gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj ciecierzycę z puszki. Smacznego J Kolacja: Pieczone warzywa z sosem orzechowym [606 kcal / W: 90 / B: 20 g/ T: 23 g] 1 ziemniak marchewka pietruszka 1/2 selera burak papryka 10 g oliwy sól, pieprz 20 g masła orzechowego 200 ml wody 10 g sosu sojowego(...)piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. W tym czasie przygotuj sos: do rondelka przełóż masło oraz wodę i gotuj do czasu aż masło się roztopi. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sos sojowy. Sos dopraw do smaku wędzoną papryką. Na koniec dodaj płatki drożdżowe. Warzywa podawaj z sosem. Sos podgrzewaj i mieszaj do czasu aż zgęstnieje. Możesz do doprawić solą
365 dni dookoła kuchniDzisiaj propozycja na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Potrawa dość rozpowszechniona w naszym kraju, dostępna również w wersji „słoikowej”. Jednak wiadomo, co się zrobi samemu to zawsze jest smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze :) A danie to mimo mnogości składników jest proste w przygotowaniu i nie powinno nikomu sprawić trudności. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 400g piersi(...)kurczaka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu) 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sok z ½ pomarańczy *Ryż jako dodatek do dania
Kolizje SmakówMłode ziemniaczki w łupinkach z dodatkiem ulubionych ziół i oliwki, podane z sosem czosnkowym na bazie białego twarogu z kefirem- mniam... pychotka!Kiedyś bywały u nas dość często, praktycznie zawsze z utęsknięniem wyczekiwaliśmy pierwszych maleńkich pyreczek (kartofelków), bo takie są najlepsze, ich skórka jest tak delikatna, że po upieczeniu w piekarniku można zjadać je w całości. Polecam! Z dodatkiem gziczku(...)była to porcja dla 5-ciu osób.Składniki:- ok.1kg maleńkich, młodych ziemniaczków- 3 ząbki czosnku- oliwa z oliwek (ok.50-100ml)- sól i pieprz- zioła prowansalskie- tymianek, rozmarynSerek czosnkowy:- kostka białego sera (u mnie ok.0,5kg)- kwaśna śmietana lub jogurt naturalny (dałam kefir)- 2 ząbki czosnku- 1 mała cebulka- sól i pieprz- szczypiorZiemniaki dokładnie umyć (najlepiej szczoteczką), muszą być czyściutkie i odsączone
Smaczne Zdroweświetnie sprawdzają się ryby pieczone, wędzone, puszkowane. Polecam łososia teriyaki , łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym czy paluszki surimi. W zasadzie można zrobić nawet wersję wegetariańską, z samymi dodatkami. Jako owe dodatki polecam świeżego ogórka, awokado, marynowaną tykwę, białą rzepę, świeżą paprykę, sałatę, kremowy serek. Co kto lubi :) Porcja dla 2-4 osób: 250 g ryżu do sushi (powinien(...)płatów nori ryba (u mnie po trochu łososia wędzonego, tuńczyka w sosie własnym i surimi) ogórek awokado kremowy serek o smaku naturalnym prażony sezam (biały, czarny lub mix) pasta wasabi imbir marynowany sos sojowy miska z zimną wodą mata bambusowa Ryż płuczemy kilkakrotnie, aż odlewana woda będzie przejrzysta. Przesypujemy go do garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy i stawiamy na kuchence
Zawsze głodna!Składniki:2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszonesólbiały pieprzniewielka ilość olejuSos:1 szalotka, posiekanaskórka i sok z 1/2 cytryny400ml śmietany 30%1 łyżeczka miodu2 łyżeczki musztardy
Smakowity Blog Kulinarnynigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych. U nas obyło się bez nich(...)efekt: Składniki /dla 4 osób/: 1 kg muli 1 puszka pomidorów (ok. 400 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta chili 2 łyżki oleju Wykonanie: Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi trzeba lekko uderzyć o blat - jeśli się
Pasja Smakuogórka i ostrej rzodkiewki.Kosteczki pomidora i papryki.Wiórki soczystej marchewki.Drobno posiekany szczypiorek.A całość pysznie odmieniona sosem winegret.Polecam!Składniki:Główka sałaty lodowej;1 duży pomidor;1 ogórek zielony, wężowy/szklarniowy;6 rzodkiewek;1 średnia, czerwona papryka;1 duża marchewka;Pęczek szczypiorku.Sos winegret:1/4 szklanki białego octu winnego;1 ząbek czosnku;2 łyżki posiekanego koperku;1 łyżka miodu;1/2 szklanki oliwy(...)kostkę. Dodać do sałatki.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do sałatki.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód, oliwę i przyprawę do sałatek wymieszać ze sobą w szejkerze, dobrze nim potrząsając (lub w małym, dobrze zakręconym słoiku). Sos doprawić solą i pieprzem
Gospodyni Miejskaindyka z brukselką w pysznym sosie kremowym porowo paprykowym. pulpety: 50 dkg mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki kaszki manny sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 cebula olej rzepakowy 1 ząbek czosnku 15 brukselek pozostałe: mąka pszenna do obtoczenia 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sos porowy: 1 por biała część 1/2 papryki czerwonej papryczka chili 1 cebula(...)formuję pulpety. Obtaczam w mące pszennej. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję liść laurowy, ziele i wkładam pulpety do gotującej wody. Gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Sos: Cebule kroję drobno i przesmażam, dodaję pokrojony por, paprykę pokrojoną duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję ser topiony, śmietanę, mleko i zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Pulpety podaję
wesoła kuchniaKrólik w kremowym sosie musztardowo - miodowym na białym winie podany z puree ziemniaczanym i swieżą sałatą Zapraszam na kruchego i delikatnego w smaku królika, na przygotowanie którego inspiracją jest kuchnia francuska i jej bogate zaplecze. To danie nie wymaga duzej pracy, a dodatki w postaci purée ziemniaczanego, czy sałatki to indywidualny dobór. Składniki: 1/2 tuszki(...)szalotek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 4 plastry masła 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu 2 łyżki crème fraîche épaisse légère 150 ml białego wytrawnego wina sól i biały pieprz do smaku 1 łyżka maizeny 1 szklanka wody Wykonanie: Porcje królika, umyte i osuszone przyprawić solą i pieprzem oraz tymiankiem, obsmażyć z każdej strony
Wino Francja KuchniaPost Szparagi zapiekane w sosie serowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojesera i kaszy jaglanej. Pycha!!!SKŁADNIKIsos3 łyżki oliwy1 cebula3 ząbki czosnku2 puszki krojonych pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka brązowego cukru BazyliaSól i pieprz do smakupulpety200 gram białego sera1/2 szklanki kaszy1 łyżka płatków owsianych zmielonych1 ząbek czosnku1 łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej(...)przygotowuję "pulpety". Przepłukana i sparzoną wrzątkiem jaglankę gotuję w szklance wody. Ugotowaną i wystudzoną kaszę łączę z białym serem, zmielonymi otrębami, czosnkiem i przyprawami. Wyrabiam całość przez chwilę a następnie formuję z niej nieduże okrągłe pulpety. Tak przygotowane pulpety wkładam do sosu. Całość delikatnie mieszam i duszę pod przykryciem około 10 minut. Na końcu dodaję posiekana świeżą bazylię. Podaję
Magiczna kuchnia Darii