sos biały - 2500 przepisów (strona:15/167)

Buritto 185

oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną z puszki. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Następnie przyprawiamy białym pieprzem, cayenne i solą. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli z obu stron i układamy na nich farsz. Zawijamy tortille

Aga w kuchni
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 247

oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z malin i koziego sera. Najlepiej smakują małe kęsy  rwane  i  maczane w ciepłym sosie. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 12     Składniki: 200 g mąki orkiszowej razowej typ 2000, 50 g mąki pszennej, 100 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 200 ml gęstego jogurtu(...)papryczka chili, sok i skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru

SzczyptaSmaQ
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 315

labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety)5-6 pomidorków koktajlowych2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego1 łyżka sosu sojowegołyżeczka białego octu winnego lub soku z cytrynyok. 2 x 2 cm korzenia imbiru3 ząbki czosnkukilka ziarenek czarnego pieprzupół łyżeczki soli morskiej2 suszone papryczki pepperronigałązka świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki słodkiej paprykiFilety układamy

kuchcikownia
Pieczone pulpeciki w sosie porowym 219

porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu ¾ łyżki mąki pszennej Mały pojemnik śmietany – u mnie  18 % Sól Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą

Fabryka pomysłów
Błyskawiczny piątek - Moskole 196

Dzisiaj taki przedświąteczny błyskawiczny piątek . Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam!  Składniki : * 500g ugotowanych ziemniaków  * 250g mąki pszennej  * 1/2 szklanki kefiru  * 2 jajko  * sól, pieprz  * olej(...)dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Uformować placki, można delikatnie podsypać mąką i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru oleju. Podawać z białym serem lub sosem, np grzybowym

Magiczne Życie Marty
Dwa herbaciane desery tropikalne 249

cukier waniliowy. Nie używa żadnych sztucznych barwników ani aromatów. -płatki migdałowe od  Skworcu -lody u mnie waniliowe z syropem karmelowym i posypką z prażonych migdałów -morwa biała suszona do posypania -sos do deserów u mnie mango Wykonanie Przygotuj 700 ml wrzątku.Wsyp 3 łyżeczki herbaty BASILUR i parz około 8 minut, do uzyskania aromatycznego, pachącego tropikami naparu. Odcedz fusy(...)Polewamy sosem do deserów z mango. Układamy kawałki owoców. Można dodać miód, pestki moreli... Do pucharków z zieloną galaretką dajemy lody, dużo lodów. Polewamy sosem do deserów, posypujemy płatkami migdałowymi. Na koniec dodajemy morwę białą suszoną. Desery na bazie tropikalnej herbaty gotowe.  Dla dorosłych rumowe z lodami, dla dzieci galaretka na talerzykach... Smacznie, kolorowo, tropikalnie i pysznie

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak w sosie Teryiaki 406

ciemnego ·         1 łyżki sosu sojowego jasnego ·         2 łyżki sosu teriyaki ·         kieliszek białej wódki ·         łyżka octu ryżowego ·         2 łyżki miodu(...)kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut.  Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę z limonki. Na końcu dodajemy mąkę.  Mieszamy

Mania Gotowania
Sałatki na lato i nie tylko. 372

Sałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)plasterki. Na talerzu ułożyć umyte liście sałaty, fileciki grapefruita, plasterki rzodkiewek i strączki groszku. Do miseczki wlać ocet, wodę wsypać cukier i rozpuścić. Dodać oliwkę, wymieszać dodać biały pieprz i bazylię. Sosem polać sałatkę i posypać uprażonym sezamem. Rada. Groszek śnieżny można zastąpić bardzo młodym groszkiem cukrowym. Sałatka Alicji-co babcia ma w lodówce Składniki. sałata lodowa papryka żółta

Kulinarny karnet Christophera
Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings 2222

coca coli(4 porcje)Składniki:14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki2 ząbki czosnku, drobno posiekane4 cienkie plasterki imbiru1 czerwona papryczka chili, posiekana350 ml coca coli1/4 szklanki jasnego sosu sojowego2 łyżki białego winauprażony na suchej patelni sezam1 dymka lub szczypiorek, posiekanyPrzygotowanie:Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki sos wniknie głębiej w mięso

karmelowy
Saltimbocca czyli bitki cielęce z szałwią 178

bocca – czyli hop do buzi). Saltimbocca pochodzi z Włoch – są to bitki cielęce, którym charakterystyczny smak nadaje słona szynka parmeńska i ziołowa szałwia. Duszone są w sosie na bazie białego wina i masła – danie wyjątkowo proste i szybkie. Można podawać je w zasadzie z każdym dodatkiem – z pieczonymi ziemniakami, makaronem czy puree. Ja użyłam gotowych, świeżych(...)ewentualnie udźca) 4-6 plasterków szynki parmeńskiej – prosciutto crudo (ewentualnie innej dojrzewającej) 150 ml białego włoskiego wina 40 g masła 1 ząbek czosnku w łupinie kilka listków szałwii + do dekoracji (nie można zastąpić – to ona nadaje smak daniu!) sól morska opcjonalnie: biały pieprz Mięso oczyszczamy z nadmiaru błon i kroimy na około 100-150 gramowe plastry. Plastry cielęciny

Poezja smaku
Pierś z indyka w migdałach z pikantnym sosem owocowym 254

miała ok 900g) 2 jajka płatki migdałów imbir mielony sól, pieprz Sos : puszka brzoskwiń w syropie 3 pomarańcze 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco Brzoskwinie kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie.  Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie

Czerwona Porzeczka
Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze 304

czasie przygotowujemy farsz. Farsz: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki drobno pokrojonego pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego szczypta białego pieprzu Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto kładziemy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie szklanką wycinamy koła. Pozostałe fragmenty ciasta zbieramy, zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy(...)minut w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić. Sos: 10 łyżek sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 ząbek czosnku, zmiażdżony  W czasie gdy pierogi będą się gotować, mieszamy wszystkie składniki sosu i rozdzielamy

Smakowity Blog Kulinarny
Dwukolorowa sałatka z pęczakiem 108

dwukolorowa sałatka z pęczaku. Bardzo pożywna, sycąca i zdrowa. Składniki Sałatka: 2 szklanki pęczaku 1 łyżka oleju 1 / 2 puszki groszku konserwowanego 1 / 2 puszki białej fasoli 4 buraczki czerwone 1 jabłko 1 cebula Sos majonezowy: 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany Sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz do smaku (adsbygoogle(...)umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę. Przygotować sos majonezowy, mieszając majonez ze śmietaną oraz sos winegret, mieszając ocet z solą i musztardą, na koniec dodać oliwę i dokładnie połączyć składniki. Wykonanie Kaszę wymieszać z groszkiem, białą fasolą, jabłkiem oraz cebulą i podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać pokrojone buraczki

niecodziennikpary
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 159

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym  tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta pojawiła się w Polsce najprawdopodobniej około XIV wieku i przez wieki była podstawą kuchni chłopskiej, ale cenili ją też królowie i szlachta, która na kuligi często zabierała garnek z bigosem. Choć najpopularniejszymi polskimi potrawami(...)dostęp do świeżych warzyw, warto przygotować tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem w sosie z polnych pomidorów i cieszyć się ich smakiem. Gołąbki z białej lub włoskiej kapusty w sosie pomidorowym będą świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym proporcje na około 20 gołąbków 1 duża główka młodej kapusty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania