bohaterem dzisiejszego postu nie są zimni ogrodnicy, lecz szparagi! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem oraz puszystym, delikatnym sosem z wyczuwalną nutą bazylii(...)się z przepisem: Składniki: 1 pęczek szparagów (7-9 sztuk) filet z łososia (ok.400g) 2 żółtka 2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku garść posiekanych listków świeżej bazylii 1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano lub zwykłego żółtego sera) 60g masła garść posiekanych listków bazylii 3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania
Symfonia Smakówszparagami w szynce Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) Szparagi w cieście francuskim z sezamem Szparagi z szynką szwarcwaldzką / parmeńską Piersi kurczaka w kremowym sosie z białymi szparagami Szparagi zapiekane w sosie serowym Post Szparagi przepisy, jak kupować, obierać i gotować szparagi? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojebiała kiełbasa przepisy" i pooglądam zdjęcia... oprócz gotowanej, pieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI (pierogi mazurskie) tak więc dziś na obiad: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym SKŁADNIKI: 2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne) 1 białko 1 mała cebulka szczypta soli, szczypta pieprzu 0,5 kg mąki łyżka oleju ciepła woda garść ściętej(...)szczyptę soli i pieprzu oraz zeszkloną na oleju cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie możemy zrobić sos i dać mu chwilę by się przeżarł. Strzyżemy rzeżuchę, siekamy, dodajemy do jogurtu i rozdrobnionego białego sera. Dodajemy łyżkę majonezu, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Ciasto pierogowe robimy według mojego przepisu: sprawdzone ciasto pierogowe Wyrobione ciasto, wałkujemy wykrawamy
MarciochaKucharzybyć. KREM Z BOBU /własny;/ 500g bobu (u mnie mrożony) 600ml bulionu warzywnego 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia sos sojowy, pieprz biały Bób gotuję do miękkości. Następnie obieram go z łupiny, odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, siekam, szklę na odrobinie tłuszczu, dodaję bób, obrane i pokrojone drobno ziemniaki, zalewam całość bulionem i gotuję(...)całkowitej miękkości ziemniaków. Następnie miksuję za pomocą miksera, doprawiając sosem sojowym, pieprzem białym, ewentualnie granulowanym czosnkiem. Podaję. Do podania proponuję: kwaśną śmietanę, wiórki sera żółtego, tabasco, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, olej lniany, grzanki, groszek ptysiowy czy choćby posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiSurówka z białej kapusty z sosem czosnkowym Tradycyjna surówka z białej kapusty z marchewką i jabłkiem znają chyba wszyscy. Najlepiej smakuje w towarzystwie naszego ukochanego, pospolitego schabowego:) A dzisiaj na moim stole zawitała biała kapusta ale bez jabłka, za to z prażonym słonecznikiem, kukurydzą i sosem czosnkowym. Surówka nabrała mocy, innego smaku i od razu schaboszczak smakował o niebo lepiej(...)Składniki: pół główki małej lub średniej białej kapusty 2 średnie marchewki puszka kukurydzy 2 garście uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę poszatkować, lub drobno pokroić nożem. Przełożyć do miski i dość mocno posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie dobrze wygnieść dłońmi, aby kapusta lekko zwiotczała. Marchewkę obrać
na moim stole...osób: 4 plastry cielęciny bez kości po 120 - 140g lub 8 plastrów po 70g szczypta pieprzu ziołowego szczypta soli 2 łyżki oleju Kujawski z cytryną i bazylią Sos ½ szklanki białego wina o owocowym aromacie ½ szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki osączonych kaparów 4 gałązki bazylii Mięso opłukać, osuszyć. Każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć niewielka ilością ziołowego pieprzu. Na dużej patelni rozgrzać(...)mniejsze 2 minuty). Zdjąć z patelni na talerz, oprószyć solą. Przykryć folią aluminiową, przechowywać w cieple. Z gałązek bazylii oberwać listki (łodyżek nie wyrzucać) pokroić w cienkie paski. Do sosu potrzebne będzie ok. 1 łyżka posiekanych listków. Resztę zachować do dekoracji. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino, dodać rozgniecione w dłoniach łodygi bazylii. Całość zagotować, gotować ok. 6 minut
Pełny talerzwołowiny z grilla, którego bazę stanowi połączenie amerykańskiej whiskey i ciemnego piwa Guinness pochodzącego z górnej fermentacji.Składniki: 120 ml whiskey Jack Daniels3 łyżki miodu3 łyżki sosu Worcestershire1 łyżeczka białego pieprzu1 łyżka sosu tabasco 2 wyciśnięte ząbki czosnku1 łyżka mielonego cynamonu330 ml piwa Guinness Stout 110 ml oleju z orzeszków arachidowych3 łyżeczki soli 30 ml sosu sojowegoPrzygotowanie: W rondelku należy(...)wymieszać: whiskey, piwo Guinness, sos Worcestershire i tabasco. Całość doprowadzić do wrzenia. Następnie należy dodać biały pieprz, czosnek, sól i miód. Całość dobrze wymieszać, zredukować gotując na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu, zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. Sos ten można podawać na od razu na ciepło albo schłodzony. Sos do steków z piwem i whiskey
naRuszcieKlasyka domowych rybnych obiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina(...)śmietankę i posiekany koper. Zagotowuję. W mleku rozprowadzam mąkę i dodaję do rondla ze śmietanką, najlepiej przez sitko lub gazę, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki (dodać mleko, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty lub mąki, gdy będzie zbyt rzadki). Mieszam wszystko, podgrzewam, a gdy zawrze, wkładam ostrożnie rybę. Delikatnie mieszając, aby sos nie przywarł do dna, uważając też, by ryba
W kuchni Karmel-itkiPstrąg z Doliny Będkowskiej w boczku wędzony dymem. Ryba była świeża i soczysta, przesiąknięta aromatem boczku i dymu. Płatki z indyka z grzybami leśnymi i cebulką, duszone w sosie z białego wina i śmietany, gnocchi, mieszanka sałat z sosem vinegrette. Mięso delikatne, sos faktycznie z grzybków, a nie pieczarek. Bardzo dobre. Szynka pieczona w całości z pieca podana z sosem
Karola gotujeCurry to przyprawa wywodząca się z Indii, która ma mocno żółty kolor i tak równie intensywny zapach oraz smak . Niestety, w śladowych ilościach pozostaje on również na naszych białych zębach . 5. Sos sojowy dzięki niemu potrawy mają egzotyczny smak, ale równocześnie wpływa na żółty kolor naszych zębów . Powodem jest powszechna przyspieszona produkcja sosu sojowego - zamiast naturalnej fermentacji, wykorzystuje się kwas(...)szkliwo naszych zębów. 6. Ocet balsamiczny świetnie wzbogaca smak sałatki. Niestety kombinacja koloru brązowego i używanych do jego produkcji kwasów rewelacyjnie wzbogaci potrawę jak i nasze białe zęby , ale w plamy . 7. Sos pomidorowy jest smaczny, ale to nie jest przyjaciel białych zębów. 8. Napoje gazowane zawierają bardzo dużo cukru , który prowadzi do próchnicy . Dodatkowo w ich składzie
IzaGotujebiałą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców. Do sosu możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, każda wersja będzie smaczna. Sernik jest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam… Składniki:Spód:200g ciasteczek amarettini100g miękkiego masła (w temperaturze(...)postawić owoce na ogień, dodać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia do całkowitego ostygnięcia. 8. Sernik ostrożnie wyjąć z tortownicy. Na wierzch sernika wyłożyć sos owocowy. Brzegi posypać wiórkami białej czekolady.Sernik przechowywać w lodówce. Smacznego
Mała Cukierenkasuszonych śliwek, białego wina i śmietanki. Warte spróbowania nie tylko "od święta", ponieważ przepis nie jest zbyt skomplikowany.Składniki na 2 porcje:500 g polędwiczek wieprzowych1/3 kostki masłana sos:1 szklanka białego wina20 suszonych śliwek2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki200 g śmietany kremówki 30%1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzMinimum 3 godziny wcześniej zalać winem śliwki i odstawić. Polędwiczkę pokroić(...)strony. Śliwki odsączyć z wina. Przełożyć polędwiczki na talerz, a na patelnię na której się smażyły wlać wino i dodać dżem z porzeczki, dokładnie wymieszać. Gotować kilka minut, aby sos się zredukował. Wlać śmietankę i dorzucić śliwki, doprawić sokiem z cytryny i przyprawami. Podawać z ryżem
wyzwania kuchennewyprosić u Pani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka(...)też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI:Dla 3 - 4 osób.Faszerowana pierś z kurczaka:2 pojedyncze, średniej wielkości piersi z kurczaka1 - 2 łyżki oleju roślinnego100 g mrożonego szpinaku (w liściach lub rozdrobnionego)100 g serka ricotta50 g boczku1 - 2 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuSos serowy:100 ml białego, wytrawnego wina50 g sera
W kuchni Katietakie wdzięczne warzywko, wszystko można tam napakować :) SKŁADNIKI: 4 papryki czerwone kilka pieczarek 250g krewetek koktajlowych 5 pomidorów 200g kaszy bulgur białe wino 250ml bulion warzywny sól, pieprz, papryczka chili, czosnek cebula natka pietruszka sos pomidorowy Cebulkę podsmażyć na oliwie, dołożyć pokrojone pomidory(...)dusić, aż się rozpadną. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Całość zalać bulionem i dusić przez chwilę. Dołożyć kasze bulgur i dalej gotować. Jeśli kasza wchłonie cały sos dodać białe wino. Gotować do odpowiedniej twardości kaszy. Na ostatnie 3 minuty dołożyć krewetki i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. W tym samym czasie warto zrobić przygotować sos pomidorowy. Odciąć górną część
MarciochaKucharzyprzepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w tym daniu oczywiście tylko dla podbicia smaku – procenty wyparowują wraz z podgrzewaniem sosu. Receptura pochodzi z książki Nigelli Lawson i już od dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu udało(...)łyżka sake (można zastąpić wódką lub białym winem) 1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem (lub olej + wyciśnięty ząbek czosnku) Sos sake: 1/4 szklanki sake (można zastąpić wódką lub białym winem) 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1/2 – 1 łyżeczki musztardy angielskiej lub pasty wasabi 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (ewentualnie natki pietruszki
Poezja smaku