Przyjęcie grillowe to nie tylko grillowanie to również sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych.Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej Przygotowanie :Kapustę
Mechanik grillujePost Sos holenderski z miętą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeFishburger z sosem czosnkowym Dzisiaj mam propozycję dla wszystkich miłośników ryb i chrupiącego pieczywa. Doskonały pomysł na szybką przekąskę lub piątkowy obiad. Fishburger z sosem czosnkowym to soczysty kawałek białej ryby, zamknięty w złocistej panierce z panko. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dorsza, halibuta, morszczuka lub innej białej ryby(...)skorzystałem z nowości na rynku, czyli rybki o nazwie brosma . Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się w moim fishburgerze. Składniki: Coleslaw: ćwiartka główki białej lub młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula 2 łyżki majonezu ja użyłem Majonezu Roleskiego 1 łyżka musztardy ja użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego 1 łyżka
kuron.com.plzrobić sos sałatkowy? Do miseczki wlej porcję octu, dodaj sól do smaku, wymieszaj. Przygotuj rózgę, a najlepiej mikser. Do octu bardzo wolno wlewaj oliwę, cały czas miksując lub energicznie mieszając. Vinegret jest gotowy, gdy nabierze konsystencji dość gęstej i jednolitej emulsji. Sosem polej ulubioną sałatę, wymieszaj i od razu podawaj. Rada: sos możesz doprawić czarnym lub białym pieprzem, papryką
Kulinarna PolskaPyszna sałatka dla miłośników bobu :) Słodko-kwaśna nuta nadaje jej bardzo ciekawy smak SKŁADNIKI 1/2 kg bobu1 mała czerwona paprykapęczek szczypiorkuSos:ząbek czosnku3 łyżki miodułyżka sosu sojowego3 łyżki wytrawnego białego winasól, pieprzPRZYGOTOWANIE Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupin.Paprykę kroimy w dużą kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Przygotowujemy
Moje Kuchenne Rewelacjedzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów i owoców tropikalnych oraz delikatny aromat wanilii. W smaku wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty(...)owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech
królestwo garówłyżki) olej do smażenia Farsz: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe ogórki kiszone pół czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy z puszki pieprz ziołowy sól Sos słodko-kwaśny: 1/3 szklanki octu białego lub ryżowego 1/3 szklanki wody 4 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie:Farsz: Tuńczyka odsączamy, przekładamy do miski
Czerwona Porzeczkanogi kaczki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej
królestwo garówPyszna ryba zapiekana w sosie koperkowymSKŁADNIKI 4 filety białej ryby morskiej250g śmietany 18%3 ząbki czosnkupęczek koperku3 łyżki białego winałyżeczka kurkumysól morskapieprz cytrynowyPRZYGOTOWANIEFilety nacieramy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z kurkumą, winem,posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałym sosem zalewamy rybę. Zapiekamy przez pół godziny w piekarniku nagrzanymdo 190 stopni. Podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjewięc zachowuje wiele cennych minerałów i witamin znajdujących się w otoczce. I oczywiście błonnik, którego ryż biały ma znacznie mniej. Ryż ten ma lekko orzechowy posmak, jest bardziej twardy od białego. Świetnie nadaje się do sosów warzywnych lub jako dodatek do surówek, bo sam w sobie ma dużo aromatu. Warto gotować(...)preparowaniu termicznemu (za pomocą pary wodnej), dzięki czemu minerały i witaminy z zewnętrznej łuski przedostają się do ziarna wewnątrz. Jest to więc ryż biały, ale o wyższej zawartości składników odżywczych i błonnika niż inne ryże białe. Nigdy nie skleja się podczas gotowania, idealnie nadaje się więc do sałatek i lunchów na wynos. Do gotowania można dodać kurkumę, dzięki czemu ryż
Wegańska kuchnia orientalnacieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej szukać sosu pomidorowego, wystarczy tylko odrobina oliwy(...)oliwekrozmaryn (suszony)świeżo mielony biały pieprzgałka muszkatołowa Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić. Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki.Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne
Food SquarePyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy!Składniki:schab bez kości,cebulacienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany),ogórek kiszonybiała kiełbaska,łyżeczka musztardysól(...)sosułyżka śmietany 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki.Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką.Obsmażamy z wszystkich stron na oleju. Po obsmażeniu podlewamy odrobiną bulionu, dodajemy
Walijskie PichcenieDlaczego białe kluski spytacie? ugotowane ziemniaki są białe a po dodaniu mąki ziemniaczanej są jeszcze bielsze. Pieczarki są aromatyczne i nadają kluskom głębi. Sos pieczarkowy idealnie podkreśla smak klusek. Zapraszam do zrobienia klusek białych z pieczarkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki sosu Sambal Oelek (lub inny ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu 2 łyżeczki cukru szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
Świat Domowej Kuchnismakować. SKŁADNIKI: 3 płaty śledziowe typu matijas 2 średnie ziemniaki 2 ugotowane marchewki 2 cebule szalotki 2 średniej wielkości ogórki kiszone 1 jabłko 2 ugotowane buraczki Sos: 2 łyżki śmietankowego serka białego 2 łyżki płaskie musztardy rosyjskiej 2 łyżki miodu płynnego mała kwaśna śmietana WYKONANIE: śledzie pokroić na centymetrowe kawałki ogórki,jabłka,szalotkę,marchewkę oraz zimne ziemniaki pokroić
Kuchnia BeatySkładniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; 1 duża czerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir, sól, pieprz
Gospodyni Miejska