sos biały - 2500 przepisów (strona:31/167)

Kurczak po seczuańsku 298

wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka;1 mała cukinia;1 średnia marchewka;1 czerwona papryczka chili;Szczypta soli;Pieprz syczuański.Sos:2 łyżki mąki kukurydzianej;3 łyżki sosu sojowego, jasnego;1 łyżka octu ryżowego;250 ml przegotowanej, zimnej wody.Marynata:1 łyżka(...)mnie z ryżem smażonym po chińsku).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Pieprz syczuański można zastąpić zwykłym, czarnym pieprzem, ocet ryżowy - octem z białego wina, a olej z orzeszków ziemnych - np. olejem rzepakowym czy słonecznikowym.Można użyć zarówno sosu sojowego ciemnego czy jasnego, przy czy w przypadku użycia ciemnego danie będzie miało znacznie ciemniejszy kolor.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 183

bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego cukru Sposób przygotowania: sos: Papryczki rozkroić, usunąć nasiona i drobno posiekać, po czym zrumienić na suchej

W SMAK
Sycący zimowy obiad, Czarodziejka 201

podpatrzone na blogu Magdy , zajadają się nimi również znajomi mi mięsożercy!), brązowy ryż, żurawina do mięs i serów Łowicz (nie zawiera żelatyny) i sałata lodowa z sosem . Jak zrobić kotlety? Składniki: 1 puszka białej fasoli ½ cebuli sól, papryka wędzona słodka mąka kukurydziana olej Fasolę odcedź, zblenduj z cebulą, dodaj paprykę i sól, trochę mąki kukurydzianej, aby masa były gęstsza (możesz

Qlinarnie i Qlinarnie
Curry wieprzowe na ostro 195

łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego ryżuSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać(...)dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę, ostrą papryczkę, cukinię, zmiksowanego pomidora z papryką, szczypior, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos piri piri, posolić, doprawić przyprawą curry i dusić na delikatnym ogniu jeszcze 15 min.W tym czasie ugotować ryż.Po 15 min. sprawdzić czy curry nie wymaga jeszcze dosolenia

Mix smaku
Leniwe 178

zajadał się nimi u swojej babci. Najczęściej podawane są, podobnie jak kopytka , z podprażoną bułką tartą i cukrem. Ja uwielbiam je także jako dodatek do mięsnego sosu. Leniwe Składniki: 500 g tłustego białego sera (twarogu) około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Ser rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę

PatiGotuje
Pieczona ryba haddock podana z soczewicą 182

filety) 1 cytryna 200 g zielonej soczewicy 1 garść suszonych pomidorów 1 garść oliwek 1 pęczek natki pietruszki sól morska      biały pieprz  5 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia  czerwony pieprz  Sos do ryby: 3 łyżki jogurtu   1 łyżka majonezu  1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Wino Francja Kuchnia
PIERŚ Z KACZKI SOUS VIDE PODWĘDZANA SOSNĄ Z LEŚNĄ ŻURAWINĄ, PIKLOWANYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE 215

MŁODYMI PĘDAMI ŚWIERKU, DYNIĄ PIŻMOWĄ I SOSEM DEMI-GLACE  Zapraszam do zrobienia dania, które w pełni inspirowane jest naturą. Słodkie mięso z kaczki idealnie pasuje do kwaśnych, dzikich owoców jak leśna żurawina. Zapach sosny przenosi nas prosto do lasu. Do ideału brakuje tylko jednego, sosu. Dlatego uzupełnieniem będzie bardzo gęsty, intensywny sos demi-glace, który przenosi to danie(...)Obtaczamy w oliwie z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 180 ºC i pieczemy na jasnobrązowy kolor.  Wykończenie dania Przelewamy odrobinę sosu demi-glace do dyspensera. Tworzymy na białym talerzu drzewo. W różnych miejscach dekorujemy owocami żurawiny. Kroimy wedle uznania piersi z kaczki i wykładamy na 2 łyżeczkach wylanego sosu demi-glace. U góry wykładamy

chefintheforest
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 249

Polsce. Smaczna i bardzo wygodna opcja.   Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Szykujemy sobie dwie patelnie. Na jednej z patelni na oleju smażymy z każdej strony na złoto wszystkie białe kiełbasy. Do zezłocenia na średnim ogniu będą potrzebowały około 5-6 minut z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni, takiej, którą możecie w całości włożyć do piekarnika, rozpuszczamy masło klarowane(...)próbując zachować ich wyjściowy kształt. Posypujemy z wierzchu pozostałą przyprawą curry, posiekaną pietruszką. I jemy od razu. Zamiast frytek polecam pszenną lekką bułkę, która elegancko zbierze sos z talerza. SKŁADNIKI 4-6 białych kiełbas surowych, dobrze przyprawionych (ja używam Mroza) 1 puszka soczewicy lub 250g ugotowanej soczewicy 2 czerwone cebule 150-200g 1 ząbek czosnku 5-6 pomidorków koktajlowych

Karo in the Kitchen
119. Pora dla małego głodomora czyli: pierogi z piersią z kaczki i sosem boczniakowym. 314

łyżki oleju, sól Farsz: 400g piersi z kaczki, 1 szalotka, 2 spore ząbki czosnku, garść posiekanego, świeżego majeranku (opcjonalnie, może być również suszony), 1 jajo (opcjonalnie) Sos boczniakowy:  300g boczniaków, 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki  masła 80%tłuszczu, świeżo zmielona sól i pieprz. Przygotowanie: Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia ciasta pierogowego: do głębokiej(...)patelnię zdejmujemy z ognia. Do farszu opcjonalnie można dodać rozkłócone jajo, aby farsz był bardziej zwięzły - jednak ja pominęłam tę czynność. Farsz studzimy. A w tym czasie sporządzamy sos. Zrobienie sosu rozpoczynamy od dokładnego umycia, oczyszczenia i osuszenia grzybów. Kolejno kroimy je w dość regularne paski. Łyżkę masła roztapiamy na patelni lub garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuści dodajemy

Symfonia Smaków
Naleśniki z serem i pomarańczami 186

Naleśniki z serem i pomarańczami.  Jako wielbicielka pysznych śniadań, zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem z białego sera i pomarańczami w gęstym słodkim sosie! Jak, już kiedyś Wam pisałam, uwielbiam naleśniki. mogłabym je jeść co najmniej co drugi dzień, i na pewno by mi się nie znudziły. Chyba mogę je zrobić na ponad kilkadziesiąt sposobów, był czas kiedy jedliśmy(...)gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru - 2 łyżki miodu - 1 rozgnieciony goździk - 1 ziarno kardamonu zielonego Na patelnię wyłóż pokrojone w plastry pomarańcze, dodaj cukier, miód i przyprawy. Gotujemy przez około 10 minut, pomarańcze puszczą sok, który odparuje i troszkę się skarmelizuje tworząc gęsty aromatyczny sos. Usmażony naleśniki układamy na dużym talerzu

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki Yakitori 494

szaszłyki) podwójna pierś z kurczaka 1 papryczka chilli z pestkami 200 ml sosu teriyaki (gotowy lub przygotowany ze składników – 100 ml ciemnego sosu sojowego, 100 ml japońskiego wina mirin, 4 łyżeczki cukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny

OstryKęs
Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 223

występujące w innych mięsach, np. miedź.W przeciwieństwie do wersji śmietanowych królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami to danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony na 8 porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina (wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku(...)każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na talerz.Zmniejszyć ogień, zeszklić cebulę i czosnek, dodać wino, bulin, musztardę, zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem.Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.Przed podaniem posypać czerwonym pieprzem lub płatkami chili. Serwować z dowolnymi dodatkami

SzczyptaSmaQ
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 185

Banalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale  smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu.   Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi(...)minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona.  Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku.  Po ok. 2 minutach, kiedy sos zgęstnieje dodać posiekaną

SzczyptaSmaQ
Idealny przepis na romantyczną kolację 161

Dorsz w sosie krewetkowym   Składniki:   Puree ziemniaczane z musztardą francuską:   400 g ziemniaków 80 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy francuskiej sól   Sos:   2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 100 g surowych krewetek 2 ząbki czosnku Kilka plasterków papryczki chilli 100 ml białego półwytrawnego wina Oak view(...)smaż na średnim ogniu jeszcze minutę.   Następnie dodaj papryczkę chilli, wlej półwytrawne białe wino Oak view, zredukuj jego objętość o połowę.   Dodaj masło, skórkę z cytryny, szafran. Kiedy wszystko się połączy i zagotuje wsyp posiekaną natkę pietruszki.   Sos odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej przed samym podaniem.   Rybę wyjmij

kuron.com.pl
Świąteczna terrina z łososiem 250

gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.250 g  wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski(...)ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek lub silikonowej ozdobnej formy z kominkiem, wstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Jeśli przygotowaliśmy terrinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania