sos biały - 2500 przepisów (strona:34/167)

Canelloni z dynią i szpinakiem 212

piątek obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji przygotowałam  Cannelloni z dynią i szpinakiem SKŁADNIKI: makaron Cannelloni dynia Hokkaido szpinak w liściach biały ser czosnek, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli, masło, słonecznik sos beszamelowy Do takiego Canneloni należy wykonać dwa farsze. Oczyszczoną i obraną dynię należy przysmażyć na masełku. Dynię dusimy tak długo, aż będzie miękka. Przyprawiamy solą(...)obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy do uzyskania gładkiej masy. Szpinak również dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym. Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Na pierwsze 20 minut  naczynia można

MarciochaKucharzy
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 402

Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem  lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm  grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie(...)posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu. Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym sosem pomidorowym...Smacznego

Gosia gotuje
Kurczak w sosie kaszubskim z kaszą gryczaną 980

byłam pozytywnie zaskoczona smakiem. Zrobiłam ala gulasz w sosie kaszubskim z borowikami i śmietaną firmy Nasza Chata . Jako dodatek podałam kaszę gryczaną niepaloną bio firmy Fresano. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 mała cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 słoik sosu kaszubskiego z borowikami i śmietaną Nasza Chata sól, biały pieprz do smaku 100 ml śmietany kremówki 100 ml bulionu(...)niepalonej bio Fresano 2 szkl wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć i pokroić w paski. Doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i lekko zrumienić pokrojoną cebulę. Dodać mięso i podsmażyć. Wlać bulion, śmietanę, sos kaszubski, całość zagotować i jeśli lubimy pikantne potrawy doprawić do smaku solą i pieprzem. Wodę zagotować z solą, wsypać

Ala piecze i gotuje
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 179

jeżeli chcecie użyć groszku mrożonego, weźcie ze 100 g) 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 80-100 g parmezanu, startego na wiórki obieraczką do warzyw sos: ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Odetnij końcówki z zielonej fasolki. Fasolkę Mamut pokrój skośnie na mniejsze części. Wyłuskaj świeży groszek. Gotuj warzywa przez(...)Mamut, gdyż ona gotuje się najdłużej, a na końcu dodaj zielony groszek. Warzywa odcedź i przelej zimną wodą, aby zahamować proces gotowania i zatrzymać ich żywy zielony kolor. Składniki sosu umieść w słoiku i porządnie wstrząśnij. Przełóż fasolki i groszek do miski, dodaj posiekaną cebulkę i polej sosem. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną wiórkami parmezanu.  Życzę Wam smacznego! Zuzia

Chilli Czosnek i Oliwa
Chutney cebulowo rabarbarowy. 142

Sos ten polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej.200g cebuli czosnkowej200g rabarbaru1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego50g rodzynek2 łyżki miodu200ml wina białego1 łyżeczka papryki ostrej1 łyżeczka kolendry0,5 łyżeczki świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowegoCebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć

Kulinarny karnet Christophera
Ryż cytrynowy – na dodatek nie tylko do ryby 340

razem, chwilę podgrzewamy i od razu podajemy. My zjedliśmy tak naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka) 4 lub 5 szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki(...)natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 1 pełna łyżeczka skórki startej z cytryny 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy 1 niepełna łyżeczka płatków chili ½ łyżeczki mielonego białego lub kolorowego pieprzu ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Sandacz na sosie z pora. 181

brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami 176

Przepis znalazłam tutaj ( klik ). Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450g) 10 suszonych pomidorów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącej wody 2-3 łyżki sosu sojowego 150 ml śmietanki kremówki 30% 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej natka pietruszki 1. Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem i usunąć białe błonki(...)najlepiej żeby miała też pokrywkę), wlewamy 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Układamy plasterki mięsa i smażymy na rumiano z oby stron.  4. Wlewamy szklankę gorącej wody, dodajemy sos sojowy, paprykę, przykrywamy pokrywką i dusimy 25 minut. Pamiętajmy, żeby polędwiczki w międzyczasie przewrócić choć dwa razy.  5. Jeśli mięso jest miękkie, to zdejmujemy pokrywkę, dodajemy suszone pomidory razem

kruche babeczki
Brak tytułu 137

wykorzystałam ryż biały SONKO  i co z niego smacznego powstało :) GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA:400 g mięsa mielonego200 g kapusty 1 torebka ryżu białego SONKOsól, pieprzpomysł na " gołąbki bez zawijania" lub sos pomidorowyKapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odciskamy.Ryż gotujemy, połowę czasu, czyli jakieś 6 minut.W misce łączymy składniki - ryż, mięso, kapustę. Doprawiamy do smaku.Na patelni(...)rozgrzewamy olej, formujemy gołąbki i obsmażamy. Podsmażone przekładamy do garnka, zalewamy sosem lub gotowym " pomysłem na..." i gotujemy ok 40 min.SMACZNEGO !A teraz troszkę o ryżu SONKO Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej uniwersalną i najczęściej spożywaną odmianą ryżu na świecie. Jego łagodny i neutralny smak pozwala użyć go w każdej potrawie. Ryż biały długoziarnisty posiada niską zawartość tłuszczu

kolorowotorcikowo
Śledzie po kaszubsku 253

marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko pomidorowym sosem. Idealna pozycja dla osób uwielbiających sosy (i śledzie) we wszelkiej postaci :)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Składniki:250g filetów śledziowych a’la matjasMarynata:70ml octu winnego250ml wody2 ziarnka ziela angielskiego2 ziarenka pieprzu¼ łyżeczki białej gorczycy1 liść laurowy1 łyżeczka cukruSos:2 cebuleGarść rodzynek3 łyżki przecieru pomidorowego½ łyżki cukruOlej rzepakowy50(...)nieco oleju. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na patelnie. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy cukier oraz przyprawy, rodzynki i koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 2-3 minuty, aż sos się nieco zredukuje. Filety wyjmujemy z zalewy, zawijamy w koreczki. Sos umieszczamy na talerzu, układamy na tym koreczki i opcjonalnie obsypujemy natką pietruszki. Ewentualnie filety podajemy polane sosem. Smacznego

Kolizje Smaków
Serniczki na Halloween z sosem owocowym 251

Dzisiaj deser na zbliżający się Halloween. Proponuję lekkie serniczki na spodzie z ciastek Oreo, polane gęstym sosem owocowym. Są bardzo smaczne. Wierzch ozdobiony jest kośćmi zrobionymi z białej czekolady i żelkami (jeśli nie lubimy żelków, możemy pominąć). Uważam, że deser jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu, polecam…(inspirację znalazłam tutaj).  Składniki na około 8 niedużych porcji:Serniczki(...)pieczenia wyciskać czekoladki w kształcie kości (dwa kółeczka, pozioma linia i dwa kółeczka), odstawić do zastygnięcia. 5. Ostygnięty sos owocowy rozłożyć na ser w szklaneczkach. Przy brzegach deseru końcówką łyżeczki lub patyczkiem zrobić „zacieki”. Wierzch ozdobić kośćmi z białej czekolady i poukładać żelki. Smacznego

Mała Cukierenka
Kotlety schabowe w sosie barbecue 207

bardzo pyszne i do tego szybkie w przygotowaniu!Składniki:4 kotlety schabowepo 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudruodrobina chilliodrobina białego pieprzu2 łyżki oleju2 łyżki masłaSos:3 łyżki keczupu2 łyżki octu winnego1 łyżka ciemnego sosu sojowego2 ząbki czosnku2 łyżeczki cukru pudru2 liście laurowepół szklanki wodySposób przygotowania:1. Kotlety lekko rozbić. Przyprawy wymieszać i natrzeć mini mięso.2. Składniki sosu

Kuchnia domowa Ani
Poniedziałkowe menu - Krokiety ziemniaczane :) 183

obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Sos : 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryczka jalapeno konserwowa (my kupujemy w Biedronce)  cebula czerwona lub biała pieprz, estragon oliwa z oliwek Pomidory z cebulą dusimy na oliwie z oliwek(...)łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy, pieprz świeżo zmielony i roztarty w rękach estragon. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy. Sos gotowy :) Sałatka : 1/2 opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cytryny lub limonki pieprz, sól

vegetanie
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 202

Tofu smażone z warzywami  w słodkim sosie sojowym Składniki: - 100g ryżu jaśminowego                                  - ½ łyżeczki curry - 50g brokuła(...)łyżeczki cynamonu - kawałek pora (biała część)                             - ¼ łyżeczki kurkumy - 1 mała pietruszka                                             - 1-2 łyżki sosu sojowego* - łyżka groszku mrożonego

Wegańska kuchnia orientalna
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 240

źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki )   Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponujesię z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania.Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli te większe. Mniejsze dorsze są pod ochroną(...)musi w przypadku smażenia i duszenia na patelni.  DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. /przepis autorski;/ na 3-4 osoby 4-6 małych polędwiczek z dorsza  (mogą być zwykłe filety) 200 - 300g serka topionego w kostce 400g kefiru (duży kubek) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz biały Serek rozpuszczam w odrobinie wody (1/3 szklanki) na gazie. Kiedy dokładnie

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania