mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Najlepiej dzień wcześniej przygotować lody Natkę pietruszki pokroić
Jadło i czytadłonapychamy ją serem. Otwór spinamy wykałaczką. Nacieramy przyprawami. Smażymy z każdej strony i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek. Pomarańcze obieramy ze skórki, z tych białych skórek też, ponieważ spowodują one, że sos będzie gorzki. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy na patelnię. Dodajemy musztardę i miód. Dusimy chwilę, aż wytworzy się sos. Podczas duszenia pomarańczę się rozpadną, jeśli
Czerwona Porzeczkamasło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą . Smacznego
Stare Garyzrumienienia. Usmażone placki przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, wstawiamy dopiekarnika na 10-15 minut w temp. 180 st. C. Upieczone polewamy sosem grzybowym.Podajemy np. z surówką z białej kapusty.Smacznego!To początek dań z ziemniaków.Niebawem pojawią się kartacze
Maminek kulinarnyWtedy szybko kombinuję 2-3 składniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki sól pieprz ziołowy 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej Wykonanie:Tuńczyka odsączyć z zalewy. W misce połączyć pokrojone
Walijskie Pichceniesię idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje: 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki
Moniki SmakołykiSkładniki: 1 ćwiartka kapusta biała młoda,- duża szczypta soli, 1 sztuka papryka czerwona,- kilka liści selera, 1 sztuka cebula biała, 3 sztuki czosnek ząbki, 1 opakowanie sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat, 4 duże łyżki jogurt gęsty kapustę drobno poszatkować lub cienko pokroićposypać kapustę szczyptą soli i lekko ją ugnieśćpo 15 minutach odcisnąć puszczony sok do kapusty dołożyć pokrojone drobno cebulę
W Mojej Kuchni Lubięgłówka sałaty rzymskiej mini 1 owoc persy mony 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 owoc granatu 2 mandarynki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego białego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować sos. Zemulgować oliwę ,balsamico, sok z mandarynek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrać owoc granatu i wyłuskać pestki. Persymonę obrać ze skórki i pokroić
Kulinarny karnet Christopherapiekarnika. Dodajemy masło, które szybko się rozpuści. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą. Krewetki podajemy z bagietką. Do tłuszczu pozostałego na patelni możemy dodać pół kieliszka białego wytrawnego wina i zredukować na dodatkowy sos do krewetek
OstryKęsdodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać do sosu i zagotować do zgęstnienia. Podawać z białym lub brązowym ryżem. Posypać posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z chrupiącą lodową sałatą i dojrzałymi pomidorami
głodny alergikSkładniki: 1 mała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie: Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż
Aga w kuchnikładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny też może być :D) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Z czasem sos zacznie gęstnieć, a kiedy się zagotuje, ściągamy
Nerds KitchenSkładniki zaproponowane przez markę, dobrze się komponują i są konkretne, dzięki czemu takim obiadem można zadowolić całą rodzinę. Płaci się za pomysł, przepis i zestawienie składników sosu. Dodatkowo jeszcze trzeba kupić kiełbasę, ziemniaki, białą kapustę i czerwoną paprykę. Uważam, że to jednak dość dobra inwestycja. Taki bigos na szybko. Smakowo również jest całkiem niezły, zwłaszcza, że warzywa i kiełbasę wybieramy
Pasja Smakusię nich kręci, tzn. cała kuchnia Zachwycamy się zielonymi szparagami bo warto, są delikatne, nie wymagają obierania, można jej jeść na surowo. Po przepysznych Szparagach z sosem holenderskim i wspaniałej kremowej zupie z białych szparagów, którą przygotował Piotr postanowiłam przygotować tartę ze szparagami na cieście francuskim, smaczną, kolorową, przyciągającą wzrok. Właściwie to Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśredni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa
Buniabaje w kuchni