sos biały - 2500 przepisów (strona:33/167)

Halibut w sosie chrzanowym 230

alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka(...)syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy ją. Moja nie miała, więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan

Szczęśliwa kuchnia
Zapiekanka makaronowa czyli Lasagne ze szpinakiem i ricottą 196

masło i mąka są dobrze połączone, ostrożnie zacząć wlewać ciepłe mleko. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką , aby uniknąć powstania grudek. Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą . Ciasto makaronowe Gotowe przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Domowe, świeżo zrobione płaty, gotujemy przez ok 3 - 4 minuty a następnie

Stare Gary
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 411

gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól morska świeżo mielony pieprz oliwa(...)szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach dodajemy kurki

OstryKęs
Warkocz z białej kiełbasy w cieście 159

ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. • Docisnąć ciasto

To co kocham
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 237

ugotowany, odcedzony makaron, mieszamy z sosem . Rozkładamy porcje na talerze, z wierzchu rozkładamy ugotowane brokuły i jemy od razu, bo szybko stygnie. Dobrze popić białym winem lub jabłkowym cydrem.   Do zdjęć makaron polałam sosem, a nie wymieszałam go z nim. Diablo ciężko byłoby pokazać na zdjęciu, co tym razem jemy SKŁADNIKI 75-100g łososia wędzonego na zimno 200g

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ze szparagami 293

szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy zółtym serem. Efekt był znakomity! Czas przygotowania: ok. 60 minut ( w tym ok.25 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków Pęczek białych szparagów Pół pęczka zielonych szparagów Cukinia 250g ugotowanego/usmażonego/ upieczonego mięsa z kurczaka Oliwa Opakowanie śmietany(...)miski, dodajemy połowę żółtego sera i doprawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wylewamy nieco śmietany i układamy warstwowo: ziemniaki, mięso, szparagi białe, zielone i cukinię. Teraz wylewamy pozostałą część sosu. Wierzch sypiemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 20-25 minut. Obserwujemy wierzch zapiekanki, gdy żółty ser będzie się rumienił to zapiekankę

Kolizje Smaków
Tarta z łososiem i szparagami 234

proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka estragonu 1 szklanka śmietany 18% 1 jajko koperek(...)płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, aż brzegi tarty będą zarumienione, a sos zwiąże składniki. Ubieracie się w krótkie spodenki i białe koszule. Tartę studzicie i idziecie zjeść ją w parku albo chociaż na balkonie. Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Kąski schabowe z sosem porowo-pieczarkowym 180

dodatkiem sosu porowo-pieczarkowego, czyli pomysł na tradycyjnego schabowego w nowej wersji. 500 g schabu wieprzowego Sól, Pieprz 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej Sos porowo-pieczarkowy: 1 duży por (biała część) 10 pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki śmietany 18% Sól, Pieprz Schab dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy w 1 cm plastry. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem i duże

VioletoweKucharzenie
Halibut w sosie cytrynowym / Halibut with Lemon Sauce 119

cytryną. To szybkie danie to idealny pomysł na piątkowy obiad lub bezproblemowe gotowanie w środku tygodnia. Zamiast halibuta możecie użyć dowolnej ryby o białym, delikatnym mięsie, ale wspaniale sprawdzi się tu też łosoś. Do ryby w sosie cytrynowym świetnie smakuje ryż, pieczone ziemniaki lub frytki. Smacznego:) 2 małe filety z halibuta, sok z połowy cytryny, pół dużego ząbka czosnku, łyżka(...)zimnego masła, ok. 3/4 szklanki wody (można też dolać troszkę białego wina), kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki sól, pieprz (do smaku) Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do lekkiego zarumienienia i miękkości.Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić starty na tarce czosnek, smażyć chwilkę, następnie dolać wodę i sok z cytryny. Dusić

Lekcje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 195

sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut w marynacie Składniki: 15 dag filetów z łososia bez skóry biała część pora ( cienkiego) 6 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki mielonej papryki 1 łyżka brązowego cukru nie rafinowanego 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczki otartej skórki cytrynowej 1 łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić

Buniabaje w kuchni
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 246

Składniki:1 średnia cukinia2 marchewki2 ziemniaki20 dag żółtego tartego sera.2 garści oliwek zielonych3 jajkapuszka groszku konserwowego1 duża cebulakilka dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki tartej3

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka gołąbkowa 233

Zapiekanka gołąbkowa(z sosem pomidorowym)Składniki:(na dużą blachę) -1 kg mięsa mielonego - 1 duża główka białej kapusty - 2 woreczki ryżu - 2 duże cebule- sól, pieprz, papryka, majeraneksos:- 3 łyżki koncentratu pomidorowego - łyżka śmietany - 3 ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania:1.Kapustę myjemy i szatkujemy. Wrzucamy do garnka(...)zalewamy wodą. Gotujemy kapustę przez ok.20 minut aby trochę zmiękła. Po 20 minutach wyjmujemy kapustę łyżką cedzakową. Wodę po kapuście zużyjemy do sosu pomidorowego. 2.Gotujemy dwa woreczki ryżu. Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją do złotego koloru.3.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Następnie do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy ugotowany ryż oraz cebulę. Składniki łączymy

Gotuj Z Muzyką
Tzatziki, grecki sos czosnkowy 212

Grecy robią tzatziki na bazie gęstego jogurtu, ja jednak preferuję serek homogenizowany. Gdy ogórki puszczą trochę soku, sos uzyskuje odpowiednią konsystencję i nie jest za rzadki

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 225

Mniam - jaki ten sos jest pyszny! Nie tylko świetnie równoważy ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu.P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza, Lejdi(...)pesto z orzechów włoskich: 50 g orzechów włoskich bez łupinek, 1/2 ząbka czosnku, szczypta płatków chilli lub kawałek świeżej papryczki chilli, 4 łyżki oliwy, sól, łyżka wody do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej bób przez ok. 5 min. Odcedź, przepłucz zimną wodą i poczekaj aż przestygnie. Obierz ze skórek. Składniki pesto umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM 232

Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy(...)świetny pomysł na imprezową przystawkę, albo też danie na grilla. Spróbujcie! Ps. a jak chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o szparagach zaglądnijcie tutaj! http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/17/jak-przygotowac-szparagi/ SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * białe szparagi – 6 szt * cebula – 1 szt * mango,truskawki – po 100 g * musztarda stołowa – 1 czubata łyżka * ocet, oliwa z oliwek – po 2 łyżki * starty parmezan

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania