selera naciowegosól1/4 łyżeczki papryki ostrej ( u mnie KAMIS ) olej arachidowy lub inny do smażenia5 krążków papieru ryżowegoSOS:1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu )1 łyżka soku z cytryny1 łyżka sosu sojowego ciemnegoWykonanie:Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry.Warzywa pokroić w cienkie paski długości około 5 cm.Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę
kolorowotorcikowoCzęść rybna:350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsieMarynata:2 łyżeczki sosu sojowego1 łyżeczka curry w proszku2 łyżeczki miodu2 łyżeczki tartego imbiru6 łyżki oliwy extra verginesól i świeżo zmielony czarny pieprzCzęść warzywa:2 łyżki masła lub masła klarowanego2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru(...)proszku)1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce o dużych oczkach1 por (biała i jasnozielona część)1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach1 łyżeczka czerwonej papryki w proszkuszczypta chili - opcjonalnie1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu
Świat Domowej Kuchniprzeczytałam u Joasi, zdałam sobie sprawę, że mam wszystkie składniki i mogę od razu zabrać się do pracy…. Co prawda bakłażan miał pierwotnie wylądować w pomidorowym sosie ale stwierdziłam, że w białym też może mu być ładnie Okazało się, że to połączenie bakłażana z jogurtem jest absolutnie doskonałe! Zamieniłam tylko szczypior na miętę, która zaczęła mi trochę marnieć
UgotujmyTo.plcebulki dymki (zielonej części) 1/2 papryczki chili 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie: Rybę kroimy w dość dużą kostkę (około 3 cm) i obtaczamy
Mania GotowaniaUwielbiam takie posiłki, a dodatkowo zajmują mało czasu! Sos sojowy nadaje wyrazistego smaku oraz zapachu. Palce lizać! Składniki: 1 kostka (180g) tofu wędzonego 50g suchego ryżu białego 200f fasolki szparagowej 2 łyżki sosu sojowego przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, papryka słodka olej do smażenia Sposób przygotowania: W garnkach gotujemy ryż i fasolkę (ok. 10 minut). Tofu kroimy w kostkę. Ugotowany
Truskawkowa FiestaDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki(...)szklanki białego wytrawnego wina1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki”1/2 szklanki bulionu warzywnego1 łyżka olejuszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażanów lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojony na mniejsze kawałki filet z dorsza, delikatnie solimy. Chwilkę smażymy, rozdrabniamy i dodajemy
Oryginalny smakmuszkatołowej pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek, starty ser, dwa żółtka. Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Sos: 10 pieczarek 150 ml białego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 marchewki 1 cebula kilka łyżek oleju pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, drobno pokroić. Usmażyć na oleju razem z posikaną cebulą
Apetyczna babeczkapapryka czerwona 1 papryka żółta 25 dkg fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbek czosnku 1 polędwica wieprzowa sól, pieprz 3 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu tajskiego z chili 1 por biała część papryka słodka 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polędwice oczyszczam z błony, kroję na cienkie plastry. Posypuje solą, pieprzem, obtaczam(...)samej patelni smażę drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaje por pokrojony, papryki w paski i dalej przesmażam. W osobnym garnku gotuję fasolkę którą kroję na pół. Do warzyw dodaję, sos sojowy, ocet winny, paprykę słodką, sos tajski, sól, pieprz. Na końcu dodaję przesmażone polędwice, pokrojoną natkę, fasolkę i mieszam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Podaję z warzywami i polędwicą
wesoła kuchniaDlaczego dla dorosłych? W skład wyjątkowego sosu wchodzi sporo alkoholu, nie jest on wyczuwalny jednak aromat podkręca cały smak. Niby zwykły i znany sos dla większości z Was, a jednak inny. Do tego białe wino i kochani mężczyźni możecie się popisać z wieczorną kolacją. Porcja dla 4 osób.Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego680 g pasty pomidorowej(...)pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur. Idealnie komponuje się z białym winem. Włoską kolację możemy zrobić sobie w naszym domu. Smacznego!Zespół Blomedia.pl zaopatrzył Niezły Młynek w produkty CIRIO
Niezły Młynekkurczaka three-cup jest sos składający się z miarki sosu sojowego, miarki wina ryżowego i miarki oleju sezamowego. Inni uważają, że podstawę sosu stanowi miarka sosu sojowego, miarka cukru i miarka oleju sezamowego plus czosnek i imbir. Całość komplikuje fakt, że niezależnie, którą wersję przyjmiemy za właściwą, kurczak three-cup zrobiony z sosem trzech szklanek sosu sojowego, oleju, wina/cukru, jest(...)łyżki siekanego szczypiorku 1 suszona papryczka lub 1 mała świeża (stosuj wg upodobań co do ostrości) 1 łyżeczka brązowego cukru lub zwykłego 4 łyżki wina ryżowego lub białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego Pęczek bazylii (same liście) Ugotowany makaron ryżowy lub ryż Przygotowanie: Krok 1 Obierz imbir i czosnek a następnie posiekaj w plasterki. W woku lub w szerokim
Niedzielny kucharzłyżki octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym) · 1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki · 1 łyżka sosu hoisin Przygotowanie: Pokroić kurczaka w około 2 cm kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać do kurczaka. Odstawić do lodówki. Wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Posiekać drobno papryczkę
Mania Gotowaniaklasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu(...)czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku
Wyprawy kulinarnerecipe in English Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili (2 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 400 g krojonych pomidorów w puszce 1 kg małż, oczyszczonych 1 szklanka białego wytrawnego wina mała garść natki pietruszki(...)Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut. Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały. Wsyp posiekaną natkę
karmelowyinni chcą zmienić swój styl życia na bardziej zdrowy i zharmonizowany.Niemniej jednak smaki poprzedniego życia pozostają. Ulubione schabowe, które można zrobić z boczniaków (ZOBACZ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował najlepiej, taka pajda chleba ze smalcem i ogórek kiszony do tego(...)śliwkę czy inne składniki urozmaicające smak. SMALEC WEGETARIAŃSKI. (PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 1 duży (2 mniejsze) ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 1 ziele angielskie ew. sól, pieprz olej roślinny
W kuchni Karmel-itkipotraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć(...)mieszając. SOS HOLENDERSKI: Nie tylko do gorących, również do zimnych warzyw. Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie nie zrażajcie się sos wart jest nawet kilku prób- jest pyszny! 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz WYKONANIE: Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wciąż ubijając, stopniowo dodać rozpuszczone i gorące masło
Kuchnia Beaty