smażony karp - 324 przepisów (strona:11/22)

Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 128

tygodni w specjalnych magazynach, a dopiero później wędrują na nasze stoły. Wielowiekowa tradycja przyczyniła się do powstania wielu przepisów z karpiem w roli głównej. Jednym z nich jest właśnie karp po niemodlińsku. Dawna stolica Niemodlińskiego Księstwa z pięknym zamkiem , w którym notabene Jan Jakub Kolski kręcił film   Jasminum , obecnie jest znana również z Restauracji na Wyspie , która serwuje(...)końcu Wigilia już   tuż tuż   i może warto zastąpić zwykle smażoną rybę na bardzo smaczną alternatywę. Tablica w Niemodlinie już przy wjeździe informuje z czego słynie okolica. Staw Sangów  —  jeden z największych stawów hodowlanych karpia niemodlińskiego. Słuchamy pilnie o tym, dlaczego karp niemodliński jest taki wyjątkowy. Sieci łowieckie w magazynach karpia. Magazyn karpia, w którym

Food Square
Karp w kukurydzianej panierce 119

ości, z którą łatwo sobie poradzić. Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :) Składniki: 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia Przygotowanie karpia: Rybę pokroić w dzwonka o szerokości około 2 centymetrów . Krojenie najlepiej zacząć(...)można je obsmażyć również z boku. Rybę wyłożyć na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło. Zapraszam również na pieczonego karpia: Karp pieczony - najlepszy

Trzeci talerz
Kotleciki z karpia 113

Lubimy ryby, ale czytając o warunkach, w jakich są one hodowane i o tym, czym są karmione, coraz rzadziej decyduję się na ich zakup. Za to nasz stary, dobry karp pojawia się u nas coraz częściej. I dobrze :) Tym razem proponuję kotleciki z mielonego karpia z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Panierka na kotlecikach to mieszanka(...)której formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolnym sosem. Zapraszam również na karpia w innej postaci: Karp pieczony - najlepszy Karp w kukurydzianej panierce

Trzeci talerz
Karp wigilijny wędzony na parze 103

Tradycyjny karp wigilijny przygotowany w niecodzienny sposób- na parze, z aromatem świątecznego cynamonu i imbiru. Składniki: 1 kg karpia 2 łyżki suchej herbaty 1 łyżka cukru olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki przyprawy typu MAGGI ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru ¼ szklanki wody Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w dzwonka. Wszystkie składniki na marynatę

Tradycyjna Kuchnia
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 86

przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może(...)trzymam ok. 2-3 minuty na ogniu - i dodatki do karpia gotowe :-) Warzywa wykładam na talerz, na nie układam wyjęte z folii dzwonki karpia, na to plasterki cytryny. Smakowity karp z warzywami można podawać do stołu

Wielopokoleniowo
Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 82

przede wszystkim, z czym go podaję? :-) SKŁADNIKI: - pokrojony w dzwonki karp - sól - pieprz - koperek - sok z cytryny oraz smakowite dodatki w postaci: - 2 garście czarnych winogron* - 2 garście białych winogron - 1 czerwona papryka - 1 garść czarnych oliwek - 1 garść zielonych oliwek - oliwa z oliwek do smażenia * warzywa dodajemy wg uznania; jak ktoś nie lubi np. czarnych oliwek, może(...)trzymam ok. 2-3 minuty na ogniu - i dodatki do karpia gotowe :-) Warzywa wykładam na talerz, na nie układam wyjęte z folii dzwonki karpia, na to plasterki cytryny. Smakowity karp z warzywami można podawać do stołu

Wielopokoleniowo
Szlakiem dobrego smaku - recenzja 114

znaków jest ChNP, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia - w Polsce jest 9 takich produktów, m.in.: oscypek, karp zatorski czy wiśnia nadwiślańska. Kolejny to ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne (18 produktów i także do tej grupy miałby trafić cebularz). Do tej grupy zaliczamy m.in.: wielkopolski ser smażony, jabłka grójeckie i kiełbasa lisiecka. Ostatnim znakiem jest GTS czyli Gwarantowana Tradycyjna Specjalność , a wśród

Pasja Smaku
DORSZ SMAŻONY PANIEROWANY. 135

tylko ja, w moim domu karp to temat tabu. Mam pecha, zawsze trafiam na takie okazy, które albo strasznie cuchną szlamem, obojętnie jakby były przyrządzone lub są po prostu niezjadliwe. Stąd co roku pojawiają się u mnie różne ryby na świątecznym stole. na przykład TILAPIA czy właśnie dorsz. DORSZ PANIEROWANY SMAŻONY. /przepis spontaniczny;/ dorsz świeży oprawiony (u mnie kawałki

W kuchni Karmel-itki
Karp w białym winie – Wigilia 157

wina. Odgrzewany najlepszy;) Może w tym roku , wymyślę coś innego ..;) Składniki : 1 karp ( dowolnej wielkości ) 4 -5 dużych cebul 3 szklanki białego , półwytrawnego wina 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki ,mielonego ,białego pieprzu 1 cytryna sól do smaku mąka do obtoczenia ryby 1/2 kostki masła olej do smażenia ryby Cebulę obieramy , kroimy w kawałki , ja preferuję paski, ale może być(...)lekko się zrumieni z wierzchu ( około 10 minut, bez folii ). Podajemy , zawsze oblanego sosem, wytworzonym podczas pieczenia i obłożonego cebulką ( sos jest rzadki ) .Najlepszy, odgrzewany . Smacznego   Artykuł Karp w białym winie – Wigilia pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Babeczki piernikowe z kremem korzennym i musem jabłkowym 182

kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam na nie w tym roku wyjątkowo niecierpliwie :) Uwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. Gdy byłam dzieckiem, byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp może być też w galarecie, a zupa np. grzybowa ;) Wiem też, że tradycyjne

Kraina Tysiąca Smaków
Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms 126

karpia z aromatycznymi grzybami. Polecam! Scroll down for recipe in English Karp pieczony z pieczarkami (4-6 porcji) Składniki: 1 1/2 kg karpia w całości (oczyszczonego i bez głowy) 300 g pieczarek, przekrojonych na połówki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju do smażenia 100 ml białego wytrawnego wina mały pęczek natki pietruszki, posiekany 100 g roztopionego masła

karmelowy
Karp w panierce bez glutenu i surówka z kapusty ze śliwkami 156

Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię karpia tradycyjnie smażonego, czyli w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. I o ile bułki tartej nie używam w kuchni już od dawna, o tyle do karpia ulegałam. No bo mój małżonek twierdził, że karp bez bułeczki, to nie karp. W zeszłoroczne święta jednak się uparłam. Bułki

Zdrowa Kuchnia Sowy
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 164

może jej zabraknąć na wigilijnym stole.   SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu  z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karp po królewsku na szaro 133

Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 .  Składniki: 1 duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek 1,5 opakowania pierników Katarzynki (bez polewy!) 1 marchewka 1 pietruszka 1 mała cebula kilka plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić

Ugotować