średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego(...)drobną w kostkę odstawić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce ręcznie lub za pomocą maszynki i odstawić. Cebulę podsmażyć na maśle/ oleju, po czym dodać do niej wszystkie warzywa i smażyć kilka minut. Dodać ok. 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Po ok. 15 minutach dodać pastę pomidorową/ketchup, musztardę, oprószyć trochę mąką, dodać cukier
Calzonella.comDorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!właściwie może być z każdą rybą ... karp na przykład. Ale to najlepsza zupa rybna jaka mi wyszła. Do tej pory. płat fileta szczupaka, oczyszczony, bez ości ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka czerwonej słodkiej papryki kilka płatków chili marchew pietruszka ziemniaki oliwa z oliwek 2 - 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego kminek do smaku natka pietruszki(...)łyżeczki pieprz Obieramy warzywa i kroimy w plasterki, dość grube, ziemniaki też w sporą kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oliwy i smażymy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dokładamy warzywa. Chwilkę dusimy, zalewamy 1,5 wrzątku i dodajemy przyprawy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy szczupaka pokrojonego w kostkę, delikatnie go posólcie. Zaczynamy
AZgotuj!Dzisiaj podejmuję kolejną próbę przekonania Was, że karp to smaczna ryba i można ją podawać na wiele sposobów. Tym razem proponuję ziemniaczane krokieciki, w których poza mielonym mięsem karpia wykorzystujemy ugotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu ;) Składniki na około 12 krokiecików: 400 g wyfiletowanego karpia (bez ości) 300 g ugotowanych ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 sucha(...)łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Do panierowania: 1 jajko 4 łyżki mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Bułkę namaczamy w mleku. Mięso z karpia, ziemniaki oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia. Do masy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem
Trzeci talerzPrzed wojną na polskich stołach królowały sandacze, sumy, szczupaki. I nie był to tłusty, zalatujący mułem karp! Skąd więc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano ogromne ilości tej ryby. Karpia łatwo hodować(...)komunizmu nie podoba mi się ta tradycja, to sentyment, a bardziej przyzwyczajenie do karpia pozostało. Dlatego też jak co roku o tej porze, przyrządzam karpia smażonego na Wigilię i obiecuję, że to ostatni raz. Nadmienię, że jem go sama. Ale nie stoję w kolejkach, nie niosę go do domu
To co kochamDziś proponuję danie z kolejną rybą słodkowodną - linem. To ryba z rodziny karpiowatych, o bardzo smacznym i delikatnym mięsie. Trzeba tylko nieco więcej wysiłku i cierpliwości
Weekendy w domu i ogrodzieświetny balans, przyjemna pienistość i długi finisz wieńczy całość. Ponadto bąbelki mają jeszcze jedną zaletę – szybko oczyszczą nam podniebienie z niekorzystnego działania umami z grzybowych uszek. Trust me! KARP K tóż nie zna słynnego fragmentu libretta do operetki „Gasparone“ Karla Millöckera? “ Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino(...)przypadku zasad food&wine pairingu, czyli łączenia wina z potrawami, jest kilka „haczyków“. Jednym z nim jest sposób obróbki termicznej (gotowania), inne więc wino wybierzemy do ryby smażonej (jak w przypadku wigilijnego karpia), niż do ryby przygotowanej np. na parze. I tak oto paringiem idealnym do świątecznego karpia stanie się… 100% Pinot Noir, a konkretnie Nuits-Saint-Georges
Kate's KitchenW Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jaki karp króluje na Waszych stołach podczas Wigilijnej kolacji? U nas od 4 lat stawiamy na karpia w winie z dodatkiem rodzynek. SKŁADNIKI: - 800 g karpia - 2 szklanki czerwonego wina - garść rodzynek - 2 średniej wielkości marchewki - 2 średniej wielkości cebule - 1 łyżka mąki Zaczynamy od przygotowania karpia, czyli skórowanie i porcjowanie. Następnie wkładamy go do naczynia, zalewamy(...)talarki, a cebulę w piórka i razem delikatnie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dorzucamy garść rodzynek i dolewamy pół szklanki czerwonego wina. Całość smażymy jeszcze chwilę, aby warzywa zyskały aromat, a samo wino odparowało. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy niewielką ilością tłuszczu, układamy karpia, posypujemy mąką, a na samą górę nakładamy przygotowane wcześniej warzywa
Związek na patelniszczęście mamy znajomego wędkarza, który owszem lubi ryby łowić, ale nic poza tym. Tak więc od czasu do czasu, ku uciesze męża, trafi nam się kilka płoci, lub dorodny karp:-) Gorzej z resztą domowników. Zjeść zjedzą, ale często kręcą nosem- bo są ości, lub zapach zbyt intensywny. Niezbędny był mały podstęp. Przepis dostałam od koleżanki lata temu, troszeczkę(...)kotlety z ryby dla niejadków: 0,8-1 kg filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste i się rozwalają podczas smażenia) 2-3 średnie cebule 1/2 sporej, suchej bułki lub mała kajzerka 1/3 szklanki ciepłego mleka garść liści naci selera kilka gałązek koperku przyprawa do ryb szczypta pieprzu cytrynowego (lub zwykłego
Rozpustne gotowaniewigilijnym stole nie zawsze musi pojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na Wigilię 2014 ale 2015:-)Składniki:cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety)1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę3 ząbki wyciśniętego czosnku3 łyżki kuminusok wyciśnięty z 2 cytrynmasło i kostka rosołowa np. drobiowa(...)środku i odstawiamy do lodówki na parę godzin.Następnie przygotowujemy farsz z 2 łyżek masła, cebuli i kostki rosołowej. Na roztopione masło wrzucamy cebulę i kostkę rosołową i smażymy na wolnym ogniu.Wyciągamy rybę z lodówki i faszerujemy środek ryby.Wkładamy do piekarnika na 180 C na ok. godzinę. Pamiętajmy aby przełożyć rybę w trakcie smażenia
Smaki BrazyliiKarp na chiński sposób Składniki 1 kg karpia 200 g imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 90 g mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej olej Sos : 2 paryki chili 2 dymki 2 ząbki czosnku 100 g imbiru pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 175 ml bulionu półtora łyżeczki mąki kukurydzianej sól Przygotowanie Marynata : połączyłem starty(...)Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką kukurydzianą, zagotowałem. Sos doprawiłem solą i pieprzem oraz przyprawą chińską 5 smaków
R'n'G KitchenPrzepyszny przepis Karola Okrasy. Kotlety jak marzenie, smakują wybornie <3 Składniki 500 g mięsa z karpia 2 łyżki masła oliwa 100 g wędzonego boczku 1
R'n'G Kitchen