smażony karp - 324 przepisów (strona:9/22)

MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 182

chyba w najprostszy z możliwych sposobów, a mianowicie po wyfiletowaniu płatów karpia (ości, płetwy itp.wędrują na zupę rybną ), resztę kroję na mniejsze kawałki, solę przynajmniej na 1h przed smażeniem i odkładam w chłodne miejsce. By uniknąć biegania za rybą na ostatnią chwilę, te czynności (poza soleniem oczywiście) przeprowadzam już kilka dni wcześniej, a gotowe kawałki pakuję do worków(...)uwielbiam smak karpia i dlatego zaniechałam tej czynności, jak dla mnie cebula zabija smak ryby... , ale gusta są różne, moim domownikom to np. odpowiada. Karp wigilijny lubi dodatek masła, a ja bardzo lubię potrawy smażone na bezzapachowym oleju kokosowym, tutaj poszłam na kompromis i smażę łącznie na oleju kokosowym i na maśle klarowanym . Ryba ma wówczas delikatnie maślany smak

Smaczne Zdrowe
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 138

Karp  każdego roku gości na naszych wigilijnych stołach pod różnymi postaciami. Do świąt pozostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć na stworzeniem tegorocznej wigilijnej listy potraw. Ryba jest zdecydowanie najważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony(...)drugiej strony symbolizuje eucharystię – pokarm chrześcijan. Możemy przygotować ją w galarecie, w zupie, w sałatce, w formie pulpecików, a także podawać  zapieczoną lub smażoną. Polacy najczęściej decydują się na wybór tradycyjny i polski: czyli karp , choć coraz częściej pojawiają się także łososie, dorsze, a nawet pstrągi. A ty na jaką rybę zdecydujesz się w tym roku? U mnie

Tradycyjna Kuchnia
Karp smażony z sosem grzybowym 84

pigułce. I tym magicznym akcentem zapraszam was po przepis na ekspresowo szybkiego karpia w tradycyjnej odsłonie;)  Składniki: na karpia: 1 karp o masie ok. 1,5-2 kg  3-4 łyżki mąki  olej do smażenia  cytryna  sól, pieprz  sos grzybowy:  400 gram mrożonych podgrzybków Leśne Skarby  1/2 litra wywaru jarzynowego(...)podgrzybków  1 duża cebula  kilka gałązek świeżego tymianku  ząbek czosnku  masło  olej  1 czubata łyżka gęstej śmietany  sól, pieprz  Przygotowanie:  Karp: Zabitą rybę dokładnie oczyszczamy. Robimy to nacinając brzuch ryby od ogona, wzdłuż, końcem noża. Nie wkładamy ostrza zbyt głęboko żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Gdyby jednak tak się przydarzyło

Życie zaczyna się w kuchni
Sprawianie Karpia - Krok po Kroku 8526

Odkąd pamiętam w moim rodzinnym domu w każde święta trafiał do nas świeży karp, tata go sprawiał, a mama przejmowała go w kuchni i smażyła w chrupiącej panierce. Kiedyś nawet próbowała zachęcić nas do karpia w galarecie, ale my i tak woleliśmy tego smażonego. Dziś kiedy mamy już nie ma wśród nas, ja co roku staram się przygotowywać(...)menu dołożyłam część siebie i do karty dań doszedł piernik staropolski, pierniczki i sernik z advocatem. Zawsze jednak na moim stole muszą pojawić się własnoręcznie ulepione uszka i karp w chrupiącej panierce. Dlatego bardzo ważne jest dla mnie przyniesienie ze sklepu już nieżywego (proszę aby w sklepie pozbawili go życia, bo jednego roku kiedy byłam zmuszona zabić to stworzenie

Blondynka Gotuje
Karp w sosie grzybowym z kluseczkami 124

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp w sosie grzybowym z kluseczkami Składniki – karp: Karp – 500g Sól, pieprz Sok z cytryny Olej rzepakowy do smażenia Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki – kluseczki: Ziemniaki – 6 sztuk Mąka

Kuchnia Bon Appetit
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 135

karpia zatorskiego 70 g migdałów w płatkach 1 jajko sól pieprz biały mielony odrobina mąki 50 ml oleju do smażenia Puree z fasoli: 250 g fasoli korczyńskiej gałązka tymianku 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Karp:  Bierzemy 2 płaty karpia, wycinamy ości z części brzusznej, odcinamy płetwy i część ogonową. Filety kroimy na mniejsze kawałka- każdy(...)migdałów (tylko od strony mięsa, nie od strony skóry). Na patelni rozgrzewamy olej (tłuszcz nie może być zbyt mocno nagrzany). Płaty karpia kładziemy na patelnię płatkami migdałowymi do dołu. Smażymy z jednej i drugiej strony na złoty  kolor. Puree z fasoli:  Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć  (najlepiej na całą noc), a następnie odlać wodę i ugotować

Smakowity Blog Kulinarny
Szlak kulinarny: Mazowiecka Micha Szlachecka - relacja z wyjazdu studyjnego, część II 132

spróbować produktów certyfikowanych przez Kulinarne Dziedzictwo Mazowsza oraz sygnowanych przez Mazowiecką Michę Szlachecką . Są do zdobycia w każdym z wymienionych obiektów - Dworze Mościbrody (karp mościbrodzki) , Zaścianku Polskim (m.in. pierogi szlachcice) , Spiżarni Retro Skibniew (m.in. pampuchy smażone na fajerkach).  Tu należy podkreślić, iż wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tych potraw pochodzą wyłącznie z tego rejonu - np. pampuchy przygotowywane(...)Mościbrodach/ A co my robiliśmy na szlaku Mazowieckiej Michy Szlacheckiej? W pierwszym dniu wyjazdu zostaliśmy ugoszczeni przez Małgorzatą Borkowską , właścicielkę Dworu Mościbrody . To właśnie stąd pochodzi karp mościbrodzki hodowany w około dworskich stawach o powierzchni ok. 100 hektarów. Mogliśmy się przekonać jak doskonale smakuje podczas obiadu, który przygotowaliśmy pod okiem szefa kuchni, Adama Filipczuka . Na prowadzonych przez niego warsztatach

KUCHARNIA
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 108

SKŁADNIKI :  1 karp około 1,5 kg sól  pieprz cytrynowy 1 cytryna olej do smażenia  2 jajka mąką do panierowania                                                              PRZYGOTOWANIE :  Karpia patroszymy, odcinamy(...)minut. Rybę wykładamy na półmisek, uważając aby się nie rozpadła i skrapiamy sokiem z 1/4 -1/2 cytryny. Podajemy udekorowaną plastrami cytryny i listkami natki pietruszki. Smacznego, karp tak przygotowany jest przepyszny.                                                  Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Karp smażony 140

tego dania nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej .Smażonego karpia jem przez całe święta Bożego Narodzenia. Składniki: 1 sprawiony karp królewski olej lniany olej sól,pieprz pół pęczka włoszczyzny mąka  bułka tarta 2-3 jajka Sposób przygotowania: Sprawionego karpia filetujemy z ości,kroimy na mniejsze kawałki.Posypujemy solą i pieprzem.Włoszczyznę obieramy i kroimy w cienkie plastry.W misce przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Pieczony karp 134

Lżejsza wersja karpia bo zamiast tradycyjnie smażonego, pieczony. Składniki:- 3 płaty karpia- 1 przyprawa do ryb- 3 łyżeczki miodu- oliwa z oliwekPrzygotowanie:Każdy płat karpia

Zainspirowana w kuchni
Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia 99

czas, kiedy Polacy jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy to jednak(...)więcej pracy niż podczas standardowego smażonego, ale efekt jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp  - mój miał niecałe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karp w czterech odsłonach 102

Osoby dbające o linie z pewnością zadowoli przepis na karpia przygotowanego na parze . Zdrowo i dietetycznie. Karp w migdałach to idealna propozycja dla osób lubiących kuchnie nowoczesną o ciekawych, niebagatelnych smakach. Osoby rozkochane w kuchni francuskiej z pewnością polubią przepis na karpia smażonego w czerwonym winie. Jakie Wy macie sposoby na karpia? Może polecicie nam jakiś fajny przepis

Kolizje Smaków
Smażony filet z łososia 160

wieczór wigilijny trzymamy się tradycji i nie jadamy dań mięsnych. Jednak sam karp nam nie wystarcza, dlatego przyrządzamy ryby różnego rodzaju,   w tym łososia. Jest to nasz ulubieniec wśród ryb ze względu na niezwykle delikatny smak. Dzisiaj najprostszy przepis z udziałem tej ryby, mianowicie smażony filet z łososia. Składniki: Kawałek filetu z łososia  Oliwa z oliwek Sól

Kolizje Smaków
Fish & chips po polsku i "Gorzej być nie może" 135

znalazłam w programie Karola Okrasy. Zmieniłam go nieco, bo użyłam karpia, którego nie filetowałam i upiekłam w piekarniku. Składniki (na 4 porcje): karp pokrojony na 4 kawałki ziemniaki (przeznaczam 2-3 na osobę) olej do smażenia Marynata do ryby oliwa 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu kolorowego pół łyżeczki gruboziarnistej soli Sos mała cebula ząbek

Weekendy w domu i ogrodzie
SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA 170

Karp w galarecie, ryba po grecku,śledzie, łosoś w orzechowej panierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO . Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..Idealne Zobaczcie moje

Z Majeczką w kuchni