przechowywać w szczelnych naczyniach, przykrytych garnkach. Doskonałym rozwiązaniem jest umieszczenie w lodówce talerzyka z sodą oczyszczoną – to pochłonie wszelkie niepożądane zapachy. Co zrobić jeśli zupa będzie za słona albo karp się przypali? Mamy szansę jakoś wybrnąć z opresji? - Na za słoną zupę istnieje świetne rozwiązanie. Jeżeli po spróbowaniu okaże się, że zupa jest zbyt słona, to wystarczy dodać(...)dania postne, przede wszystkim ryby, warzywa, które same w sobie nie są tuczące. To sposób ich przygotowania może wpłynąć na kaloryczność. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu potraw to zamiast smażenia karpia wybierzmy pieczenie lub gotowanie na parze . Natomiast, jeżeli nie możemy obejść się bez smażenia, to wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy
Cztery FajeryŚwięta tuż, tuż. Menu już gotowe. Większość potraw też jest pewnie gotowych, np. pierogi, uszka... A jak tam u Was pomysł na ryby, np. karpie, śledzie? A może zainteresuje Was jeszcze jeden przepis na rybę? Już spieszę się, żeby zdążyć przekazać Wam bardzo, bardzo smaczną wersję na rybę (może też być świąteczna). Jest to ryba po japońsku. Nie wiem(...)się rybą. Mąkę, jajko i wodę zmiksowałam, żeby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzałam olej. Kawałki ryby zanurzałam w cieśnie naleśnikowym i przekładałam na gorący tłuszcz. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Czas na etap końcowy, czyli z poszczególnych składników zrobić końcowe pyszne danie. Na dno szklanego naczynia ułożyłam warstwę ryby. Następnie rozłożyłam połowę warzyw: cebulę
Kuchnia u KrysiŁosoś z grillowanymi warzywami i batatami to idealna propozycja na romantyczny niedzielny obiad. Obiad ten jest bardzo „lekki” więc będzie też świetnie nadawał się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierwszy raz robiłam w ten sposób karpia dwa lata temu. Nie oczekiwałam zbyt dużo, a okazał się naprawdę dobry. Nie jestem może najlepsza w ocenianiu karpich
Stare GaryWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolację. Udało mu się złapać trzy piękne sztuki. Jedna dla mnie, dwie na wieczór. W koprze, natce pietruszki i rozmarynie z jabłkiem, czosnkiem i cytryną upiekłam dwa średniej wielkości karpie. I o ile nie przepadam za ich mulistym smakiem i zapachem, to tak perfumowane wyszły perfekcyjnie. I teraz stop klatka. Wyobraźcie sobie ten moment. Ja, niewdzięczna córka, która(...)porankiem, z dobrą atmosferą, z uśmiechem. Składniki (na 4-6 porcji): 2 szklanki kefiru 2 jaja 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju rzepakowego plus do smażenia szczypta soli 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu Dodatki: sos czekoladowy na bazie białej czekolady i śmietany 30% mascarpone wymieszane z mrożonymi
Mango PapajaMusimy to zrobić zdecydowanie i silnie, żeby ryba się nie męczyła. Następnie myjemy całą rybę od śluzu, żeby wygodniej nam się ją trzymało. Krok trzeci - oczyszczenie ryby z łusek. Karpie mają bardzo mało łusek, kilka na ogonie i grzbiecie zaledwie. Wszystkie usuwamy przy pomocy noża. Krok czwarty - usunięcie wnętrzności. Bierzemy ostry nóż i nakłuwamy rybę w miejscu odbytu(...)takiej potrzeby nacinamy wzdłuż kręgosłupa z jednej strony prosto w dół. Powstają nam wówczas dwie części ryby wraz z ośćmi. Wszystkie te kawałki dokładnie myjemy. Zostawiamy w lodówce do smażenia lub mrozimy. Kiedy rybę chcemy mrozić warto podsypać ją solą i majerankiem. Gotowe!! Jeśli macie jakieś pytania lub coś jest nie jasne piszcie w komentarzach, chętnie pomożemy
Kolizje SmakówSałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niezwykle smaczna, domowa fasolka w wykonaniu Madziu. Danie to możecie przygotować na dwa sposoby. Sposób szybki polega na użyciu gotowej fasoli z puszki, jednak znacznie smaczniejsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!idzie również jedzeniem. Wiele potraw jest unikalnych i z utęsknieniem sięgamy po nie 24 Grudnia – no bo przecież, gdzież by latem jeść makiełki nawet karp smakuje po prostu lepiej. Postanowienia, postanowieniami, a i tak zazwyczaj zjadamy więcej. Jak się ustrzec przed późniejszymi wyrzutami sumienia i problemami zdrowotnymi? O to zapytałam Agnieszkę Małgorzatę Zielińską, psychodietetyka współpracującego z Szybko Tanio(...)folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast w śmietanie, możemy podać z jogurtem, a smażonego karpia zamienić na wersję w galarecie. Nie wyobrażam sobie żadnych świąt bez ciasta, ale tu również można trochę „pokombinować”. Dodanie nawet o 1/3 mniejszej ilości cukru nie spowoduje wyczuwalnej różnicy
Szybko Tanio Smaczniemust have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić to trochę nudne danie wymyśliliśmy tartę z rybą po grecku w formie eleganckiego torciku, który dobrze smakuje zarówno na ciepło(...)minuty. Zestawiamy z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmrażamy i osuszamy, świeże myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i krótko smażymy ryby. Zestawiamy z ognia. Krok 4 Ciasto. Wyjmujemy je z lodówki na dobrze posypaną mąką stolnicę. Odkrawamy niewielki kawałek, z którego później zrobimy dekorację wierzchu i wstawiamy z powrotem do lodówki
Niedzielny kucharzmust have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić to trochę nudne danie wymyśliliśmy tartę z rybą po grecku w formie eleganckiego torciku, który dobrze smakuje zarówno na ciepło(...)minuty. Zestawiamy z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmrażamy i osuszamy, świeże myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i krótko smażymy ryby. Zestawiamy z ognia. Krok 4 Ciasto. Wyjmujemy je z lodówki na dobrze posypaną mąką stolnicę. Odkrawamy niewielki kawałek, z którego później zrobimy dekorację wierzchu i wstawiamy z powrotem do lodówki
Niedzielny kucharzmust have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić to trochę nudne danie wymyśliliśmy tartę z rybą po grecku w formie eleganckiego torciku, który dobrze smakuje zarówno na ciepło(...)minuty. Zestawiamy z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmrażamy i osuszamy, świeże myjemy i osuszamy. Solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i krótko smażymy ryby. Zestawiamy z ognia. Krok 4 Ciasto. Wyjmujemy je z lodówki na dobrze posypaną mąką stolnicę. Odkrawamy niewielki kawałek, z którego później zrobimy dekorację wierzchu i wstawiamy z powrotem do lodówki
Niedzielny kucharzmust have na polskiej wigilii. U nas w domu też tak jest, choć stoi raczej na skraju stołu, a nie w samym centrum, gdzie naczelne miejsce zajmują inne ryby (karp, sandacz w galarecie i pieczony, faszerowany szczupak). Żeby uatrakcyjnić to trochę nudne danie wymyśliliśmy tartę z rybą po grecku w formie eleganckiego torciku, który dobrze smakuje zarówno na ciepło(...)minuty. Zestaw z ognia. Krok 3 Ryby. Mrożone rozmróź i osusz, świeże osusz ręcznikiem. Posól, pieprz, skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i krótko smaż ryby. Zestaw z ognia. Krok 4 Ciasto. Wyjmij je z lodówki na dobrze posypaną mąką stolnicę. Odkrój niewielki kawałek, z którego później zrobisz dekorację wierzchu i wstaw z powrotem do lodówki. Zacznij
Niedzielny kucharz